Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 19 /12:07

Specialistas: kūdikio nužudymo byloje atpirkimo ožiu pasirinkta vargšė slaugytoja, o ne bloga sistema

Kauno apylinkės teismas ketvirtadienį tęsė neatsargiu kūdikio gyvybės atėmimu kaltinamos slaugytojos Valdarezos Beleškienės bylą.
Valdareza Beleškienė
Valdareza Beleškienė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Posėdyje apklaustas teismo posėdžiuose ir rengiant išvadą dalyvavęs ekspertas – Kauno klinikų Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas.

Jis pabrėžė, kad slaugė V.Beleškienė tapo aplinkybių auka: jo manymu, ydinga yra pati sistema ir faktas, kad tokie preparatai kaip kalis laikomi vaikų skyriuje.

„Man pikta, kad atpirkimo ožiu pasirinkta šita vargšė slaugytoja, o ne bloga sistema“, – kalbėjo medikas.

„Man pikta, kad atpirkimo ožiu pasirinkta šita vargšė slaugytoja, o ne bloga sistema“, – kalbėjo medikas.

Jo nuomone, turėtų būti dedamos didelės pastangos, kad žmogiškoji klaida gydymo procese neįvyktų.

R.Kėvalo teigimu, kūdikio mirtį nuo per didelės kalio dozės patvirtina mirties mechanizmas: staigus širdies sustojimas ir tai, kad efektyviai vykdytas gaivinimas nedavė jokio rezultato bei tai, kad miręs kūdikis buvo visiškai sveikas.

„Mūsų visų tikslas – kalbu apie mus, save ir tuos, kurie dirba sveikatos apsaugos organizavime – yra padaryti šitą sistemą žymiai tobulesnę ir kad ta klaidos tikimybė būtų žymiai mažesnė. Yra pirmiausia slaugytojų kvalifikacija, slaugytojų atsakomybė, slaugytojų kompetencija. Labai svarbu komandinis darbas, dviguba kontrolė, tirpalų standartinis paruošimas ir tam tikri standartiniai gydymo metodai, kurie sumažina klaidos tikimybę“ , – žurnalistams po teismo posėdžio sakė jis.

Jo nuomone, jeigu tai būtų įgyvendinta, ši nelaimė nebūtų įvykusi.

„Jeigu šitoje situacijoje būtų buvusi tikra vakarietiška sistema, dvigubos kontrolės sistema, standartiniai tirpalai ir visa kita, šita tragedija būtų neįvykusi“, – įsitikinęs R.Kėvalas.

Jis visiškai atmetė anksčiau keltą fibroelastozės versiją ir kalbas apie tai, kad 11 mėnesių kūdikis esą galėjo mirti nuo šios ligos vadino spekuliavimu.

Toliau ketvirtadienį turėjo būti apklausta pati kaltinamoji, tačiau ją ginantys advokatai prašė į teismo posėdžius kviesti daugiau liudininkų ir kitus išvadą rengusius specialistus.

Nuspręsta tenkinti prašymus iš dalies ir į kitą posėdį kviesti du gydytojus ekspertus, kurie galėtų plačiau paaiškinti pateiktas išvadas bei vieną teismo ekspertą.

Ketvirtadienį parodymus taip pat turėjo duoti kaltinamoji, tačiau gynyba teigė, kad juos duos tik po specialistų apklausos.

V.Beleškienė kaltinama neatsargiu mažamečio gyvybės atėmimu, pažeidžiant teisės aktų nustatytas specialias elgesio saugumo taisykles, ir tarnybos pareigų neatlikimu. Griežčiausia jai gresianti bausmė – 8 metai laisvės atėmimo.

Įtariama, kad slaugytoja supainiojo vaistus ir vietoj gliukozės 11 mėnesių kūdikiui suleido kalio tirpalo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius