Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 04 /10:57

Atskleista didžiulė korupcijos schema Lietuvos medicinoje: sulaikyti 6 ligoninių vadovai, įtariamųjų – 35

Šią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įvykdė plataus masto operaciją, įtardama sisteminę korupciją dešimtyje Lietuvos gydymo įstaigose. Įtariama, kad kai kurie viešieji pirkimai buvo vykdomi neskaidriai – su verslininkais iš anksto susitariama dėl laimėtojų, o mainais atsilyginama kyšiais. Iš viso neskaidriai įsigyta medicininės įrangos už daugiau nei 3 mln. eurų.

Šiuo metu visos Lietuvos mastu tiriama daugiau kaip 100 nusikalstamų veikų, susijusių su korupcija dešimtyje gydymo įstaigų. Įtarimai pateikti 6 ligoninių vadovams.

Plataus masto korupcija

„Kovo 2 dieną buvo atlikta plataus masto operacija ikiteisminiame tyrime, kuriame tiriami sisteminės korupcijos požymiai gydymo įstaigose, pradedant nuo tokių veikų kaip piktnaudžiavimas, papirkimas, prekyba poveikiu ir baigiant kyšininkavimu“, – sakė Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Žydrūnas Radišauskas.

Teisėsauga įtaria, kad dešimties sveikatos priežiūros įstaigų vykdyti viešieji pirkimai buvo neskaidrūs. Galbūt nesąžiningai buvo įsigyta medicininės įrangos už daugiau nei 3 mln. eurų.

„Duomenys leidžia manyti, kad gydymo įstaigos, inicijuodamos viešuosius pirkimus, veikė priešingai tarnybos interesams, galimai vykdant išankstinius susitarimus su suinteresuotomis laimėti įmonėmis, – sakė prokuroras. – Įmonių nustatyta ne mažiau nei 5 ir duomenys leidžia manyti, kad buvo ribojama konkurencija, eliminuojami kiti tiekėjai ir sąlygos suderintos tai, kad laimėtų ir kiti tiekėjai.“

STT dėl galimos korupcijos sulaikė Šeškinės poliklinikos direktorę Daivą Kanopienę ir Vilniaus klinikinės ligoninės vadovą Narimantą Markevičių. Taip pat sulaikyti Kėdainių ligoninės vadovas Stasys Skauminas ir Radviliškio rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Irena Janušonienė, Nemenčinės poliklinikos vyr. gydytojas Olegas Kačanas. Pas Plungės ligoninės vadovą Antaną Martusevičių atlikta krata.

Teisėsauga išsiuntė raštus savivaldybėms ir Sveikatos apsaugos ministerijai, keldami ligoninių vadovų drausminės atsakomybės klausimą. Tikėtina, kad jie bus nušalinti nuo pareigų.

Anot teisėsaugos, šis tyrimas nepakenks gydymo įstaigų veiklai, ypač kovos su pandemija fone.

Kyšiai – grynaisiais

Per kratas paimta 270 tūkst. grynųjų pinigų įvairia valiuta.

Teisėsauga atskleidė, kad užfiksuoti ir konkretūs atvejai, kai buvo perduodami kyšiai.

„Kai kurios sumos viršija 10 tūkst. eurų“, – sakė STT Centrinės tyrimų valdybos vadovas Darius Balčiūnas ir pridūrė, kad kaip kyšiai buvo mokami grynieji pinigai.

Siekiant nustatyti tyrimui reikšmingas aplinkybes, atliekami būtini procesiniai veiksmai. Šiuo metu įtarimai dėl įvairių korupcinių nusikaltimų iš viso pareikšti 35 asmenims, iš jų 4 privačių įmonių vadovai ir 6 gydymo įstaigų vadovai.

Be to, įtariamųjų gali atsirasti ir daugiau.

Buvo kreiptasi dėl 3 asmenų suėmimo, bet teismas leido suimti tik vieną – įmonės „Graina“ vadovą Erlandą Sudeikį.

Taip pat prašyta suimti „Limeta“ vadovus Virginijų Domarką ir Kęstutis Kutkauską, tačiau teismas šių prašymų netenkino.

Įtariami verslininkai

BNS žiniomis, buvo sulaikyti bei teisėsaugos įtarimų sulaukė medicinos įranga prekiaujančios bendrovės „Limeta“ vadovas, Kretingos rajono tarybos narys, buvęs parlamentaras socialdemokratas Virginijus Domarkas, taip pat – įmonės „Limeta NT“ vadovas, abiejų minėtų įmonių akcininkas Kęstutis Kutkauskas. Jis yra Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktorės Jelenos Kutkauskienės vyras.

Sulaikytoji Šeškinės poliklinikos vadovė D.Kanopienė yra Seimo nario, socialdemokrato Vidmanto Kanopos sutuoktinė.

Įtarimai pareikšti ir Panevėžyje įsikūrusios taip pat medicinos įranga prekiaujančios įmonės „Graina“ valdybos pirmininkui bei akcininkui Erlandui Sudeikiui.

Kaip rodo Centrinio viešųjų pirkimų portalo duomenys, įmonės „Limeta“ bei „Graina“ yra laimėjusios dešimtis viešųjų pirkimų įvairiose šalies sveikatos įstaigose.

STT trečiadienį pranešė, kad vykdo didelės apimties ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos vykdant medicinos įrangos ir kitų medicinos priemonių viešuosius pirkimus skirtingose šalies sveikatos priežiūros įstaigose. Daugiau informacijos apie tai žadėta pateikti ketvirtadienį.

VIDEO: STT atskleidžia detales apie tyrimą dėl korupcijos sveikatos apsaugos viešuosiuose pirkimuose

LNK žinių tarnybos duomenimis, STT tyrime jau sulaikyta apie 20 gydymo įstaigų vadovų, gydytojų ir techninių darbuotojų, o teisėsauga domisi Radviliškio, Utenos poliklinikomis, Kėdainių ligonine.

Apie kokios medicininės įrangos pirkimą šiame tyrime kalbama, žurnalistai teiravosi STT atstovo D.Balčiūno.

Medicininė įranga, nesusijusi su COVID-19 pandemijos valdymu. Tai echoskopai, ultragarso aparatai.

„Medicininė įranga, nesusijusi su COVID-19 pandemijos valdymu. Tai echoskopai, ultragarso aparatai, tam tikroms operacijoms skirtos medicininės priemonės. Detalizuoti tas priemones man būtų sudėtinga, nes ten specifiniai terminai“, – sakė jis.

SAM žada bendradarbiauti

Ar masiniai įtariamųjų sulaikymai sveikatos priežiūros įstaigose ir galimas vadovų nušalinimas nuo pareigų gali pakenkti pacientų interesams, jei kiltų problemų organizuojant darbą? STT atstovo D.Balčiūno žodžiais tariant, ši informacija buvo vertinama labai jautriai, į kiekvieną tokį momentą tikrai buvo atsižvelgta.

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) ir Generalinei prokuratūrai paskelbus apie ikiteisminį tyrimą dėl įtariamos korupcijos sveikatos apsaugos srityje, ministras reiškia pasitikėjimą teisėsaugos institucijų veiksmais bei kompetencija, visa Sveikatos apsaugos ministerijos komanda yra pasirengusi visapusiškai bendradarbiauti.

Dėl susiklosčiusios situacijos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigia visiškai pasitikintis teisėsaugos institucijomis ir pabrėžia būtinybę užtikrinti visų procesų skaidrumą ir atvirumą visuomenei.

„Visada esame pasirengę bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis. Šiuo sudėtingu metu pasitikėjimas ir skaidrumas yra du esminiai veiksniai, galintys garantuoti tinkamą sveikatos apsaugos sistemos darbą. Nuoširdžiai tikiuosi, kad šis atvejis nesutrukdys sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams ir toliau sklandžiai dirbti“, – sako ministras A. Dulkys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius