Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pareigūnus nuo bausmės išvadavo senaties terminas

Lietuvos apeliacinis teismas kovo 31 d. apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą pagal nuteistųjų R. M. ir V. L. apeliacinius skundus dėl Panevėžio apygardos teismo 2009 m. birželio 19 d. nuosprendžio, pripažino R. M. kaltu dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną ir paskyrė jam laisvės atėmimo bausmę 1 metams 3 mėnesiams 2 dienoms. V. L. pripažintas kaltu dėl neteisėto žmonių gabenimo per valstybės sieną. Jam paskirta 200 MGL (26 000 Lt) dydžio bauda.

Iki teisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdyba, bendradarbiaudama su Valstybės sienos apsaugos tarnyba. STT Panevėžio valdybos pareigūnai nustatė, kad R. M. ir V. L. per Lietuvos sieną, Germaniškio pasienio kontrolės punktą, 35 kartus 2001–2002 m. į Europos Sąjungos šalis organizavo neteisėtą 200 nelegalų išvežimą, kurie naudojosi svetimais, Lietuvos Respublikos piliečių prarastais pasais.

STT pranešime spaudai teigiama, jog nustatyta, kad šie pervežimai per valstybės sieną vyko 7 Valstybės sienos apsaugos tarnybos Šiaulių rinktinės Biržų užkardos Sargybos būrio pareigūnams tinkamai nepatikrinus vykstančių automobiliais keleivių, jie Lietuvos sieną kirsdavo su suklastotais Lietuvos Respublikos piliečių pasais.

Buvę pareigūnai A. Š., T. J., E. O., kurie už kyšius praleisdavo nelegalus per sieną, baudžiamosios atsakomybės išvengė, nes Panevėžio apygardos teismo nutartimi bylos jiems buvo nutrauktos, suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui. Dėl senaties termino už pareigūnų papirkinėjimą nebuvo teisiami R. M. ir V. L..

Baudžiamosios atsakomybės išvengė ir kiti piktnaudžiavę tarnyba buvę pareigūnai G.J., V. M., A. V., L. Č., kurie praleisdavo nelegalus per sieną. Šie pareigūnai, pripažinę savo kaltę dėl piktnaudžiavimo tarnyba, nuo baudžiamosios atsakomybės buvo atleisti pagal laidavimą.

Gabenant į užsienį nelegalus dalyvavo ir M. L. Jis Švedijos Karalystės teismų sprendimais buvo nuteistas 6 mėnesių laisvės atėmimo bausme, todėl už tą pačią veiką antrą kartą Lietuvoje baudžiamas nebebuvo.

Šis ikiteisminis tyrimas, pradėtas 2002 m. gruodį, buvo ilgas ir sudėtingas, nes norint surinkti visapusiškus įrodymus, reikėjo kreiptis teisinės pagalbos į Moldovą, Latviją, Estiją, Švediją, Norvegiją. Tik sulaukus teisinės informacijos iš minėtų užsienio valstybių, 2007 m. didžiulės apimties (48 tomų) baudžiamoji byla buvo perduota teismui. Teisminis bylos nagrinėjimas vyko beveik trejus metus. Įtakos ilgam bylos nagrinėjimui turėjo ir tai, kad teisme turėjo būti apklausti 226 liudytojai. Be to, teismo procesą paiilgino ir kaltinamųjų ligos, gynėjų bei kitų asmenų neatvykimai į teismo posėdžius.

Šį ikiteisminį tyrimą organizavo ir kontroliavo Panevėžio apygardos prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius