-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Su Kleiza Vilniuje įsiamžinusio nelegalo ieško JAV policija (nuotraukos)

Vilniuje dėl migracijos tvarkos pažeidimų įkliuvęs JAV pilietis Williamas Vincentas Dudeckas prieš kelias savaites šėlo bronzinės Lietuvos rinktinės sutiktuvėse bei įsiamžino su Linu Kleiza. Paaiškėjo, kad Amerikoje šis vyriškis yra teistas už seksualinius nusikaltimus, o šiuo metu Jungtinėse Valstijoje pradėtas naujas ikiteisminis tyrimas dėl W.V.Dudecko galimai įvykdyto nusikaltimo.
Amerikietis W.V.Dudeckas su L.Kleiza
W.V.Dudeckas šėlo krepšininkų sutiktuvių vakarėlyje ir įsiamžino su rinktinės žvaigžde L.Kleiza. Ši nuotrauka baro interneto svetainėje panaudota savireklamai. / 15min.lt iliustracija

Naujienų portalas 15min.lt išsiaiškino, kodėl kilo toks didelis ažiotažas dėl pirmadienį Vilniuje sulaikyto JAV piliečio W.V.Dudecko (gim. 1954 m.).

Pasirodo, JAV ambasados darbuotojai Vilniaus migracijos valdybą informavo, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose W.V.Dudecko atžvilgiu pradėtas ikiteisminis tyrimas už įvykdytą nusikaltimą.

Būtent dėl šios priežasties Lietuvos teisėsauga ir žiniasklaida skyrė amerikiečiui išskirtinį dėmesį, nors mūsų šalyje jis nepadarė nieko baisaus, tik užsibuvo pasibaigus bevizio buvimo laikui.

JAV pareigūnams leidus suprasti, kad anapus Atlanto džiaugiamasi ir laukiama W.V.Dudecko deportacijos, ėmė aiškėti ir daugiau šio vyro gyvenimo faktų.

Kaip jau skelbė 15min.lt, 2000 m. gruodžio 5 d. šis vyriškis Floridos valstijoje buvo nuteistas už nepilnamečio išprievartavimą. Teismas jam skyrė 2 metų 5 mėnesių ir 12 dienų laisvės atėmimo bausmę. Iki bausmės pabaigos likus 8 mėnesiams ir 22 dienoms jis buvo paleistas į laisvę lygtiniai.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./W.V.Dudeckas
W.V.Dudeckas

Išėjęs iš kalėjimo W.V.Dudeckas Floridos valstijoje buvo įtrauktas į registruotų seksualinių nusikaltėlių sąrašus. Ten jo pavardę galima aptikti ir dabar.

Jautėsi savas tarp krepšinio žvaigždžių

Amerikietis sublizgėjo ir prieš keletą savaičių, kai Vilniuje itin šventiškai buvo pasitikta su bronzos medaliais iš pasaulio krepšinio čempionato grįžusi vyrų rinktinė.

Dalis oranžinio kamuolio dievų – Linas Kleiza, Martynas Pocius, Martynas Andriuškevičius – po oficialių iškilmių nutarė atsipūsti amerikietiško stiliaus užeigoje „Route 66“.

Pasirodo, dar iki šių metų birželio 30 d. W.V.Dudeckas dirbo bendrovės „Route 66 LT“ direktoriumi.

Iš svetainėje route66.lt publikuojamos nuotraukų galerijos, kurioje užfiksuotos krepšininkų ir jų gerbėjų šėlionės, akivaizdu, kad ir rugsėjį W.V.Dudeckas šiame bare jautėsi kaip šeimininkas.

Kaip trečiadienį jau rašė 15min.lt, Vilniaus 2-asis apylinkės teismas slaptame posėdyje nusprendė, kad sostinėje dėl migracijos tvarkos pažeidimų pagaliau įkliuvęs JAV pilietis turi būti sulaikytas ir 3 mėnesiams apgyvendintas Užsieniečių registracijos centre Pabradėje. Ten W.V.Dudeckas liks, kol bus įvykdyta įstatymų numatyta išsiuntimo iš šalies procedūra.

Vedžiojo pareigūnus už nosies

Bylos duomenimis, pasibaigus bevizio buvimo laikui, W.V.Dudekas ne tik neįvykdė sprendimo dėl įpareigojimo išvykti iš Lietuvos Respublikos, bet ir piktybiškai vengė atvykti į Migracijos valdybą, slapstėsi. Todėl, kaip teigiama, yra pagrindas manyti, kad jis ir toliau slapstytųsi nuo policijos pareigūnų, jei nebūtų uždarytas į URC.

Migracijos valdybos pareigūnai ne sykį buvo nuvykę į vienus apartamentus sostinės A.Vienuolio gatvėje, kuriuos anksčiau jis nurodė kaip savo gyvenamąją vietą. Buto durų niekas neatidarė, tačiau kaimynai patvirtino, kad užsienietis tikrai gyvena šiame bute ir būna kiekvieną dieną. Siekiant sulaikyti užsienietį buvo tikrinami keli adresai, kur jis galėtų būti, tačiau nustatyti buvimo vietos nepavyko. Į paliktus kvietimus atvykti W.V.Dudeckas nereagavo ir vengė pasirodyti Migracijos vadyboje.

Balandžio 9 dieną į Migracijos valdybą paskambino asmuo ir pristatė esąs W.V.Dudecko draugas. Jis pareiškė, kad W.V.Dudeckas prarado JAV piliečio pasą, todėl ir negali išvykti iš Lietuvos. Apie šį įvykį buvo pranešta policijai, pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau vėliau nutrauktas neradus kaltininkų.

Kai rugsėjo 27 dieną būste A.Vienuolio gatvėje W.V.Dudeckas buvo sulaikytas ir pristatytas į Vilniaus Migracijos valdybą, užsieniečio dokumentas staiga stebuklingai atsirado. Būdamas Migracijos valdyboje, vyras paskambino savo pažįstamam ir tiesiog paprašė atvežti jo pasą. Pareigūnams W.V.Dudeckas aiškino, esą pasą rado tarp dokumentų savo biure, tačiau apie tai neinformavo nė vienos institucijos. Pasas paskelbtas pavogtu ir negalioja, tačiau jau vyksta procesas dėl naujo paso išdavimo.

Prieš tai šis amerikietis Lietuvoje gyveno teisėtai, tačiau leidimo pasilikti šalyje po 2009 m. spalio 18 d. nebeprasitęsė.

15min.lt iliustracija/W.V.Dudeckas aėlo krepaininkų sutiktuvių vakarėlyje ir įsiamžino su rinktinės žvaigždėmis bei gerbėjais.
15min.lt iliustracija/W.V.Dudeckas šėlo krepšininkų sutiktuvių vakarėlyje ir įsiamžino su rinktinės žvaigždėmis bei gerbėjais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius