Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sugyventinę nušauti ketinusiam Pagėgių gyventojui – teismo malonė

Apakintas pavydo Pagėgių krašto gyventojas nusitaikė medžioklinį šautuvą į savo sugyventinę ir tik per laimingą atsitiktinumą pavyko išvengti aukų. Teisme smurtautojo pasigailėta ir jam paskirta mažesnė bausmė, nei numatyta Baudžiamajame kodekse.
Prieš mylimąją smurtavęs Saulius Korženka teismo sprendimu pataisos namuose praleis trejus metus.
Prieš mylimąją smurtavęs vyras teismo sprendimu pataisos namuose praleis trejus metus. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Šeimyninės dramos bylą Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjo trijų teisėjų kolegija. Priimtą sprendimą prokurorai įvertino kaip ypatingą atvejį, kai nepaisoma teisės aktuose numatytų sankcijų dydžio.

Per atostogas – smurto scena

Šilgalių kaime Pagėgių savivaldybėje pora kartu gyveno dvylika metų. Sugyventiniai augino paauglę D.T. dukrą ir ketverių bendrą poros sūnų.

Tačiau jau tarp moters ir jos sugyventinio S.K. vis kilo nesutarimų. Išgėręs vyras tapdavo sunkiai prognozuojamas, jį apimdavo nevaldomas pavydas.

Praėjusių metų rugpjūtį šeima pakliuvo į pareigūnų akiratį, kai visi kartu atostogavo pajūryje. Įkaušęs vyras ėmė kabinėtis prie moters, kelis kartus smogė jai. Kai ji iškrito iš lovos – ir apspardė. Smurtautoją ramino atvykę policijos pareigūnai.

Po šio įvykio vyras neteko medžiotojo pažymėjimo, iš jo buvo paimti legaliai laikyti ginklai. Dėl to jis tik dar labiau širdo ant moters.

Situacija šeimoje darėsi sunkiai valdoma. Moteris prašė skyrybų, tačiau vyras nesutiko, terorizuoti ėmė ir vaikus, aiškindamas šiems, kad mama yra nevykėlė, neištikima.

„Mama, tėtis nori tave nužudyti...“

Padėtis šeimoje įkaito šių metų sausį. Nesutarimai vis dažnėjo. Apie tai jau žinojo ir šeimą pažįstantys žmonės. Vasario 2-ąją, kai moteris buvo darbe, vyras ėmė aiškinti vaikams, kad mamos tuoj nebeliks, kad važiuos ją nužudyti.

Dukra apie tokius patėvio planus pranešė mamai. Tačiau grįžusi į namus ji rado aprimusią situaciją.

Tą pačią dieną Diana T. pamatė prie savo darbo S.K. Prie automobilio stovėjęs vyras žiūrėjo tiesiai į ją. Pasilenkęs pasiėmė medžioklinį šautuvą iš automobilio ir jau norėjo taikyti, kai buvo parblokštas netoliese buvusio pažįstamo vyriškio.

Tik dėl laimingo atsitiktinumo pavyko išvengti nelaimės. Išgąsčio apimta moteris pasiskambino telefonu 112, kurį laiką slėpėsi sandėlyje.

Tuo metu S.K. pavyko pasprukti. Tuo metu gausios policijos pareigūnų pajėgos apie parą ieškojo besislapstančio vyro. Tik tuomet, kai pareigūnai suvaidino atsitraukiantys, S.K. buvo sulaikytas, kai brolis jį mėgino išvežti iš gyvenvietės.

Versija teisme: „Norėjau nusižudyti“

Teisme S.K. prisipažino tik dėl vieno. Jis pripažino laikęs ginklą, nors ir neturėjo tam teisės. Medžioklinį šautuvą tikino radęs prie upelio.

Tačiau smurtautojas nepripažino skriaudęs savo sugyventinę. Tikino, kad prie jos darbo norėjęs nusišauti, o ne ją nusišauti.

Vėliau liudininkų parodymai tokią jo versiją paneigė.

Buvusi jo sugyventinė pateikė 15 tūkst. eurų civilinį ieškinį. Teismas įvertino aplinkybę, kad moteris patyrė šoką, tačiau pasigesta įrodymų, kad sveikatai buvo padaryta ilgalaikė žala. Todėl priteista 5 tūkst. eurų suma.

Baudžiamasis kodeksas numato, kad už kėsinimąsi įvykdyti labai sunkų nusikaltimą gresia nuo 8 iki 20 metų įkalinimo.

Tačiau šioje byloje teisėjų kolegija nusprendė, kad tokia bausmė prieštarauja protingumo principui ir paskyrė mažesnė bausmę, nei numatyta minimali sankcija. S.K. paskirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose.

Anot Klaipėdos apygardos prokuroro Aurelijaus Stanislovaičio, prieš paskirdamas kitokias sankcijas, nei numato teisės aktai, teismas yra įvertinęs ypatingas aplinkybes. „Teismų praktikoje tai – gana reta“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius