-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Suimtas H.Daktaras vis siekia ištrūkti į laisvę (papildyta 14.28 val.)

Daugiau kaip 30 nusikaltimų padarymu įtariamas Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu vadinamas Henrikas Daktaras vis siekia ištrūkti į laisvę.
Henrikas Daktaras kalėjime
Henrikas Daktaras kalėjime / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Antradienį Vilniaus apygardos teismas (VAT) nagrinėjo įtariamojo skundą dėl sausio 5-ąją Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo priimtos nutarties pratęsti jam suėmimą mėnesiui ir 24 dienoms.

Pats įtariamasis teismo posėdyje nedalyvavo.

Skunde teigiama, kad pirmosios instancijos teismas neišsamiai apsvarstė suėmimo pratęsimo klausimą ir netinkamai pritaikė sunkiausią kardomąją priemonę. Pasak H.Daktaro, teismas buvo susipažinęs tik su dalimi liudytojų parodymų, kurie neva yra prieštaringi.

Skunde tvirtinama, kad įtariamajam neleista susipažinti su ikiteisminio tyrimo medžiaga. Be to, VAT bandyta įtikinti, kad H.Daktaras nebuvo pasislėpęs nuo teisingumo, o išvyko, nes jo namas buvo apšaudytas ir grėsė pavojus gyvybei.

Remiantis skundu, valstybinį kaltinimą palaikantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdzislavas Tuliševskis nepateikė įrodymų, kad H.Daktaras gali slėptis.

H.Daktaro gynėjas Kristupas Ašmys VAT teigė, kad H.Daktarui kardomoji priemonė turėtų būti pakeista lengvesne, nes esą įtariamajam niekada nebuvo siunčiami jokie dokumentai, pranešimai apie įtarimus. Procedūra, kai H.Daktaras buvo grąžintas į Lietuvą, atlikta netinkamai, be to, jis turi socialinių ryšių Lietuvoje – gyvenamąją vietą, šeimą.

Prokuroras šiuos gynėjo išdėstytus argumentus atmetė.

„Byloje pakanka duomenų, kad laisvėje H.Daktaras gali slėptis“, – tvirtino Z.Tuliševskis.

Pasak pareigūno, įtariamasis turėjo galimybę susipažinti su byloje esančia medžiaga, tačiau teisme jos niekas neprašė. Be to, yra išlikę visi pagrindai ir sąlygos tęsti suėmimo terminą.

„Nerasti visų nužudytųjų palaikai, o H.Daktaras gali žinoti, kur jie yra, todėl gali imtis priemonių, kad juos sunaikintų“, – tikino prokuroras.

Savo verdiktą VAT paskelbs antradienį po pietų.

H.Daktaras buvo sulaikytas Bulgarijoje praėjusių metų rugsėjo pradžioje. Jo suėmimo terminas šioje šalyje iki išdavimo Lietuvai spalio 9 dieną įskaičiuojamas į bendrą suėmimo terminą.

H.Daktaras, be kita ko, įtariamas Rimanto Ganusausko, Arvydo Vilčinsko ir Roberto Borcherto nužudymu itin žiauriai kankinant.

Taip pat jis įtariamas su Egidijumi Abariumi 1993–2001 metais vadovavęs nusikalstamai grupuotei, neteisėtai laikęs ginklus, sprogmenis ir šaudmenis, kėsinęsis nužudyti Raimundą Petraitį, įvairiais turto grobimais, prievartavimais, smurto naudojimu bei grasinimais.

Suėmimą 52 metų H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada Henytė pasislėpė. H.Daktaras sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, pernai rugsėjo 4 dieną.

Jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

H.Daktaras teistas penkis kartus. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų.

Viena garsiausių Lietuvos nusikalstamų grupuočių Kauno „daktarai“ susikūrė 1978 metais.

Papildyta 14.28 val.: Agentūra BNS praneša, kad H.Daktaras liks suimtas. Taip antradienį nusprendė Vilniaus apygardos teismas (VAT), atmetęs įtariamojo skundą dėl sausio 5-ąją Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo priimtos nutarties pratęsti jam suėmimą mėnesiui ir 24 dienomis.

Pasak teismo, pirmosios instancijos teismas priėjo pagrįstos išvados, kad H.Daktaras vėl gali pasislėpti nuo teisėsaugos pareigūnų, nes jis jau buvo ieškomas, gyveno užsienyje turėdamas svetimą pavardę.

Be to, VAT nuomone, šiuo metu teisėsaugos pareigūnai dar ieško įvairių daiktų, pavyzdžiui, ginklų bei galimai nužudytų asmenų kūnų. Jie svarbūs tyrimui, todėl įtariamasis gali bandyti sunaikinti šiuos įkalčius. Teismas taip pat atsižvelgė į aplinkybę, kad 2006-aisiais H.Daktaras jau buvo teistas už poveikį liudytojams, todėl yra pagrindas manyti, jog jis gali bandyti paveikti liudytojus.

VAT taip pat atsižvelgė į aplinkybę, kad H.Daktaras yra ne kartą teistas ir vėl įtariamas labai sunkių, sunkių ir apysunkių nusikaltimų, todėl konstatavo, kad jis nėra linkęs laikytis įstatymų.

Ši VAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius