-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suklastotų kortelių byloje pasieniečiai įtaria ir du mokesčių inspektorius (nuotraukos)

Šiaulių pasieniečiai išaiškino visoje Lietuvoje veikusią sukčių grupuotę. Ji apgaulės būdu, naudodamasi suklastotomis asmens tapatybės kortelėmis, užvaldydavo didelės vertės svetimą turtą. Šiaulių pasieniečiai sulaikė penkis asmenis, du iš jų – mokesčių inspektoriai.
Neteisėtai įsigytos prekės
Valstybės sienos apsaugos tarnyba / VSAT nuotr.

Valstybės sienos apsaugos tarnyba informuoja, kad siekdami užkardyti trečiųjų šalių užsieniečių nelegalią migraciją Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės pareigūnai atlieka tyrimą dėl asmens dokumentų (pasų, asmens tapatybės kortelių, vairuotojo pažymėjimų, leidimų užsieniečiams gyventi Lietuvoje) klastojimo ir jų neteisėto panaudojimo.

Tyrimo metu pasieniečiai nustatė, kad nusikaltėliai suklastotus asmens dokumentus sumanė panaudoti neteisėtai užvaldant lizingu parduodamas prekes bei pasisavinant įmonių teikiamus kreditus. Siekiant suklaidinti tyrimą į nusikalstamą veiklą būdavo įtraukiami Latvijoje gyvenantys asmenys, naudojami užsieniečiams išduoti asmens dokumentai.

Šiaulių rinktinės operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai kovo 18-osios pavakarę prie įvažiavimo į Šiaulius patikrino automobilį Volkswagen Touareg lietuviškais numeriais ir du juo vykusius vyrus. Automobilį vairavo 42 metų šiaulietis, kartu važiavo 55-metis lietuvis, gyvenantis Rygoje. Mašinoje pasieniečiai rado tris Lietuvos asmens tapatybės kortelės su klastojimo požymiais.

Asmens kratos metu pas keleivį rasta dar viena asmens tapatybės kortelė su klastojimo požymiais. Visose asmens tapatybės kortelėse, įtariama, panaudota ta pati sulaikytojo 55-mečio fotografija.

Automobilyje VSAT pareigūnai taip pat aptiko nešiojamą kompiuterį ir mobiliojo ryšio telefoną „iPhone“, kurie, kaip įtaria pasieniečiai, buvo įgyti tą pačią dieną vienos Lietuvos įmonės filiale Mažeikiuose pasinaudojus suklastotomis asmens tapatybės kortelėmis.

Šiaulių pasieniečiai turi įtarimų, kad bendrininkaudami šie asmenys panaudojo suklastotas tapatybės korteles šių metų sausį – kovą Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Šiaulių, Mažeikių, Kėdainių, Radviliškio bei kituose šalies miestuose ir rajonuose - sudarydami sutartis iš parduotuvių įsigijo kavos virimo aparatų, televizorių, kompiuterių. Be to, iš mobiliojo ryšio paslaugas teikiančių įmonių salonų, pateikę prašymus, įgijo mobiliųjų telefonų, mobilaus ryšio įrangos priedų, o iš kreditus teikiančių įmonių, sudarę sutartis, pasisavino pinigų. Žala skaičiuojama dešimtimis tūkstančių litų.

Šiaulių rinktinės pareigūnai išsiaiškino, kad nusikalstamų veikų metu panaudota daugiau nei 20 suklastotų lietuviškų asmens tapatybės kortelių su skirtingų asmenų duomenimis.

Ikiteisminio tyrimo metu išsiaiškinta, kad apgaulės būdu užvaldytus daiktus sukčiai pristatydavo ir realizuodavo 32 metų šiauliečiui. Jį Šiaulių pasieniečiai irgi sulaikė.

Visi trys vyriškiai buvo sulaikyti dviem paroms ir uždaryti į areštinę. Vėliau Šiaulių miesto apylinkės teismas leido du įtariamus sukčius suimti 3 mėnesiams, o trečiam įtariamajam šiauliečiui skirtas 9 parų suėmimas.

VSAT Šiaulių rinktinės operatyvininkai, bendradarbiaudami su Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Kovos su korupcija skyriumi, išsiaiškino, kad prie šios nusikalstamos veikos prisidėjo du Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojai. Jie, įtariama, teikė informaciją 42 metų šiauliečiui apie asmenis, kurių duomenys vėliau naudoti klastojant asmens tapatybės korteles ir sukčiaujant.

Praėjusį savaitgalį VSAT pareigūnai atliko kratas ir poėmius šių darbuotojų darbo vietose. Du 39 ir 46 metų VMI vyriausieji specialistai buvo sulaikyti ir dvi paras praleido areštinėje, vėliau, pareiškus įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, jie buvo paleisti.

VSAT Šiaulių rinktinės Ikiteisminio tyrimo skyriaus pareigūnai toliau aiškinasi įvykio aplinkybes. Tyrimą kontroliuoja Šiaulių miesto apylinkės prokuratūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius