-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sulaikytas brakonierius „elektrikas“ – šiemet pirmas šalyje

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, keturias paras išbudėję pasaloje prie Meros upės Pameronių kaime (Švenčionių r.), sulaikė brakonierių, kuris galimai žuvis gaudė itin brutaliu būdu – naudodamas elektros srovę. Šiemet tai pirmas atvejis šalyje, kai sulaikytas vadinamasis elektrikas.
Brakonieriaus sulaikymo įkalčiai
Brakonieriaus sulaikymo įkalčiai / Aplinkos ministerijos nuotr.

„Nors tokie šiurkštūs pažeidimai Lietuvoje jau tapo retenybe – sustiprinta aplinkosauginė kontrolė ir padidinti gamtai padarytos žalos atlyginimo įkainiai duoda savo vaisius, bet ryžtingą kovą su brakonieriais tęsime tol, kol pakirsime pačias šio blogio šaknis“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Ministras tikisi, kad Seimas pritars Aplinkos ministerijos pateiktoms Administracinių teisės pažeidimų kodekso (ATPK) pataisoms, numatančioms didesnes baudas už gamtosaugos reikalavimų pažeidimus.

Pagal dabar galiojančias ATPK nuostatas sulaikytajam Pamerionių kaimo gyventojui už draudžiamų nemėgėjiškos žūklės įrankių – žeberklo, ežerinės gaudyklės ir keturių statomųjų tinklų, kuriuos jo sodyboje aptiko pareigūnai, laikymą ir naudojimą gali būti skirta iki 1000 litų administracinė bauda.

Kaip paaiškėjo itin kruopščiai apžiūrėjus šio brakonieriaus sodybą, jis savo nusikalstamą veiklą buvo gerai užmaskavęs – upės link nutiestus elektros laidus buvo užkasęs po žeme, todėl jų visai nebuvo matyti. O ir pačią elektrą brakonierius vogė, ant elektros stulpų laidų pakabindamas skersinį.

Pareigūnai pagalbinėse sodybos patalpose aptiko ir 200 gramų lašišų ikrų. Todėl gamtos ištekliams padarytai žalai atlyginti pažeidėjas turės sumokėti 200 litų. Už žvejybą naudojant elektrą gresia baudžiamoji atsakomybė, todėl aplinkosaugininkai surinktus įrodymus perdavė Švenčionių rajono policijai, pažymima Aplinkos ministerijos visuomenės informavimo skyriaus atstovų antradienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius