-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sulaikyti liekninamieji preparatai, pagaminti iš nykstančių kaktusų

Pirmadienį Vilniaus teritorinės muitinės kinologai Vilniaus pašto pervežimo centre tikrindami siuntas atkreipė dėmesį į registruotą siuntą iš Anglijos. Patikrinę nedidelį paketą, pareigūnai jame atrado polietileninį maišelį su baltos spalvos tabletėmis. Įtarę, kad savo sudėtyje itin reto kaktuso dalių turintys preparatai gabenami pažeidžiant Nykstančių laukinės faunos ir floros rūšių tarptautinės prekybos konvenciją (CITES), muitininkai paketą su 184 jame buvusiomis tabletėmis sulaikė.
Muitininkų sulaikytos tabletės
Muitininkų sulaikytos tabletės / Muitinės nuotr.
Muitinės nuotr./Muitininkų sulaikytos tabletės
Muitinės nuotr./Muitininkų sulaikytos tabletės

Kaip informuoja Muitinės departamentas, sulaikytos negamyklinėje pakuotėje esančios liekninamosios tabletės, kurių sudėtyje yra nykstančio kaktuso Hoodia gordonii dalių, slopinančių apetitą ir troškulį. Vaistų pramonėje gaminama įvairių papildų, savo sudėtyje turinčių minėto kaktuso.

Be leidimų preparatus gabenusiam asmeniui gresia bauda nuo 100 iki 10 tūkst. litų ir vaistų konfiskavimas.

Pasak muitinės pareigūnų, žmonės nepelnytai piktinasi, kai sulaikomi jų įvairiais būdais gabenami egzotiniai daiktai ar suvenyrai, kurių įsigijimas prieštarauja CITES konvencijai. Vienas pagrindinių šios konvencijos principų – mažinti egzotinių gyvūnų bei augalų įsigijimo poreikį, o dingus poreikiui, nebus ir pasiūlos. Tokiu būdu užkertamas kelias retų gyvūnų bei augalų rūšių naikinimui.

Muitinės nuotr./Muitininkų sulaikytos tabletės
Muitinės nuotr./Muitininkų sulaikytos tabletės

Muitinės departamentas primena, kad norintiems gabentis egzotiškų suvenyrų ar vaistinių preparatų, kurių sudėtyje gali būti CITES konvencijos saugomų augalų ar gyvūnų sudėtinių dalių, pirmiausiai būtina susipažinti su CITES konvencijos nuostatomis bei 2002 m. Lietuvoje įsigaliojusiomis Prekybos laukiniais gyvūnais taisyklėmis, kurias galima rasti Lietuvos muitinės interneto svetainėje www.cust.lt.

Šios taisyklės reglamentuoja laukinių gyvūnų, jų dalių ar produktų, gautų iš laukinių gyvūnų pardavimą, pirkimą, taip pat įvežimą į Lietuvos teritoriją, išvežimą iš jos ar gabenimą tranzitu, prekybos leidimų išdavimą ir jų kontrolės tvarką. Šių taisyklių reikalavimai yra privalomi visiems fiziniams ir juridiniams asmenims, esantiems Lietuvos Respublikos teritorijoje.

Taisyklėse taip pat išvardinti leidimai, kuriuos privaloma pateikti muitinės įstaigai: vienkartinis CITES leidimas gyvūnų importui ir eksportui bei vienkartinis leidimas įvežti gyvūnus į Lietuvos Respubliką arba išvežti iš jos. Keliautojai, ketinantys įsigyti egzotiškų suvenyrų, pagamintų iš laukinių gyvūnų, augalų ar jų dalių, dar prieš išvykdami į kelionę tokių leidimų turi kreiptis į Valstybinę aplinkos apsaugos agentūrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius