Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Suvalkiečių logika: pigiausia ir saugiausia 6 kg gyvsidabrio palikti pievoje prie atliekų tvarkymo centro

Ketvirtadienį sumaištį kėlė šalia Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro administracijos Vokiečių gatvėje surastas nemažas krepšys su sunkiu pavojingu kroviniu.
Marijampolėje prie Atliekų tvarkymo centro vartų buvo palikti 2 litrai gyvsidabrio, kuris sveria 6 kilogramus.
Marijampolėje prie Atliekų tvarkymo centro vartų buvo palikti 2 litrai gyvsidabrio, kuris sveria 6 kilogramus. / Liucijos Burbienės nuotr.

Atliekų tvarkymo centro darbuotojai šią rankinę pastebėjo dar trečiadienį ryte ateidami į darbą. Ant žaliosios vejos Vokiečių gatvės kelkraštyje paliktas daiktas atrodė įtartinai. Rankinė buvo prasegta, viduje matėsi nemaža dėžė. Pakėlus dėžės dangtį matėsi dvi stiklo kolbos, apkamšytos polietileno pakuotėmis.

Tačiau iš pradžių pamanyta, kad rankinę pamiršo prieš keletą dienų žaliąjį skverą netoliese tvarkę darbininkai. Kai krovinio niekas nepasigedo ir ketvirtadienį, o jo turinys Atliekų tvarkymo centro darbuotojams pasirodė įtartinas, apie jį buvo pranešta bendruoju pagalbos telefonu.

Liucijos Burbienės nuotr./Paliktas krepšys su gyvsidabriu
Liucijos Burbienės nuotr./Paliktas krepšys su gyvsidabriu

Atvykęs dviejų policijos  pareigūnų ekipažas pripažino, kad rankinės turinys yra įtartinas, jie iškvietė ekspertus.

Atvyko dar  trys specialistai. Vienas jų apžiūrėjo rankinėje esančios dėžės turinį ir nusprendė, kad talpose esančių medžiagų pavojingumą turėtų įvertinti aplinkos apsaugos specialistai. Buvo iškvieti ir atvyko du specialistai iš Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento, pasakojama Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistės ryšiams su visuomene Liucijos Burbienės penktadienį paviešintame pranešime.

Marijampolės aplinkos apsaugos agentūros vedėjas Kęstutis Užuotas nustatė, kad Vokiečių gatvėje paliktoje rankinėje dviejose stiklo kolbose yra gyvsidabris. Pasirodė, kad prie Atliekų tvarkymo centro vartų buvo palikti 2 litrai gyvsidabrio, kuris sveria 6 kilogramus.

Jeigu gyvsidabrio šeimininkas būtų nusprendęs gyvsidabrį atiduoti tvarkyti pagal nustatytą tvarką, jam būtų tekę sumokėti 432 litus už 6 kg šios pavojingos atliekos sutvarkymą.

Gyvsidabris yra pavojinga atlieka, kurios tvarkymas kainuoja brangiai. Pagal teisės aktuose numatytą tvarką norėdami deramai atsikratyti gyvsidabrio asmenys jį turėtų perduoti tvarkyti tam reikiamas licencijas turintiems atliekų tvarkytojams. Marijampolėje gyvsidabris, kaip ir kitos pavojingos atliekos, yra priimamos didžiųjų ir specifinių atliekų aikštelėje, šalia kurios ir įsikūręs Atliekų tvarkymo centras. Tačiau gyvsidabris yra pavojinga atlieka, už kurios sutvarkymą imamas pats didžiausias mokestis – nustatytas įkainis yra 72 tūkstančiai litų už toną.

Jeigu gyvsidabrio šeimininkas būtų nusprendęs gyvsidabrį atiduoti tvarkyti pagal nustatytą tvarką, jam būtų tekę sumokėti 432 litus už 6 kg šios pavojingos atliekos sutvarkymą. Iš gyventojų jų beveik visos buityje susidarančios atliekos į aikšteles priimamos tvarkyti nemokamai. Tačiau gyvsidabris nėra  buitinė atlieka. Tenka mokėti ir už asbesto turinčio šiferio, automobilių ardymo atliekų, automobilių stiklų, dar kai kurių ne buityje susidarančių atliekų priėmimą tvarkyti.

Marijampolės apskrityje didžiųjų ir specifinių atliekų surinkimo aikštelės yra visose savivaldybėse. Jose iš gyventojų per metus nemokamai sutvarkyti priimamos 5 padangos iš vieno asmens, iki 500 kg statybų ir remonto atliekų, visos į mažuosius mišrių buitinių atliekų ir antrinių žaliavų konteinerius netelpančios atliekos: seni baldai ir rakandai, elektros ir elektronikos atliekos,  didžiosios plastiko atliekos, langų stiklai ir jų rėmai, žaliosios atliekos.

Gyvsidabrio sutvarkymas yra pats brangiausias. Didžiųjų ir specifinių atliekų priėmimo aikštelės darbuotojai neturi teisės nemokamai priimti atliekų, už kurių tvarkymą privalo susimokėti jų šeimininkai. Šiuo atveju gyvsidabrio šeimininkas nusprendė jo sutvarkymo mokesčius užkrauti visai bendruomenei.

Nustačius, kad viešoje vietoje paliktoje rankinėje yra gyvsidabris, netinkamai paliktą atlieką užfiksavo Marijampolės savivaldybės aplinkos valdymo skyriaus specialistai. Už šių atliekų sutvarkymą, kaip ir už visų kitų bešeimininkėmis pripažintų atliekų, iš vietos biudžeto priversta sumokėti savivaldybė.

Liucijos Burbienės nuotr./Paliktas krepšys su gyvsidabriu
Liucijos Burbienės nuotr./Paliktas krepšys su gyvsidabriu

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius