Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 05 /2016 10 06

Tauragėje žurnalistas užfiksavo galbūt įkaušusius rinkėjus: netiriama, ar jie pardavė balsus

Trečiadienį Tauragėje, kaip ir visoje šalyje, prasidėjo išankstinis balsavimas rinkimuose į Seimą. Tauragės apskrities vyriausiajame policijos komisariate jau gauti 3 pranešimai apie galimus rinkimų pažeidimus šioje apskrityje. Vienas iš galimų pažeidimų užfiksuotas vaizdo įraše.
balsuoti-atvyko-taksi-ir-neblaivus
Stopkadras

Ketvirtadienį policija informavo, jog ikiteisminis tyrimas dėl įvykio Sungailių kaime nepradėtas. „Atsiprašome už klaidą, dėl šio įvykio nebuvo pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – pranešė Policijos departamento atstovas.

Trečiadienį laikraščio „Tauragės žinios“ žurnalistas gavo informacijos apie įkaušusių žmonių grupelę, kurie rinkimuose atidavė savo balsą būdami įkaušę. Atvykęs į įvykio vietą Sungailių kaime jis rado grupę iš balsavimo grįžtančių žmonių.

Neneigė esą išgėrę

Aš ateisiu pas tave vakare pasikalbėt.

Tauragiškiai neneigė, kad ką tik pasinaudojo išankstinio balsavimo galimybe savivaldybėje. Jie taip pat nematė bėdos, kad balsavo galbūt neblaivūs.

„O mums to niekas nesakė“, – atsakė moteris, pasiteiravus, ar jai žinoma, jog balsuoti išgėrus – draudžiama.

Taip pat žurnalistui įtarimų sukėlė tai, jog po balsavimo grupelė žmonių grįžo taksi automobiliu.

Prie taksi vairo sėdėjęs vyras dievagojosi, kad juos tik parvežė iš miesto. Kalbinta moteris aiškino, jog tai tiesa.

„Ką man daryt, jeigu aš neturiu, su kuo iš Tauragės grįžt? Susimetėm ir parvažiavom“, – sakė tauragiškė.

VIDEO: Tauragėje užfiksuoti galimai įkaušę rinkėjai: mums niekas nesakė, kad negalima

Tiesa, vėliau ji prasitarė, jog į rinkimus atvažiavo autobusu.

Pokalbio metu žurnalistas sulaukė ir grasinimų. Už kadro kalbėjęs vyras pažadėjo aplankyti jį namuose.

„Aš ateisiu pas tave vakare pasikalbėt“, – sako vienas iš trumpame vaizdo įraše užfiksuotų rinkėjų.

Pokalbio metu žurnalistui nepavyko išsiaiškinti, už kurią partiją Tauragėje savo balsus atidavė ši grupelė žmonių.

Tyrimas pradėtas po 15min publikacijos

15min dėl įvykio kreipėsi į Tauragės apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą.

„Nuo pirmadienio iki šiol nė vienas ikiteisminis tyrimas dėl rinkėjų papirkinėjimo nebuvo pradėtas“, – iš pradžių teigė Tauragės apskrities policijos atstovė Rūta Janavičiūtė.

Vėliau, 15min sulaukė R.Janavičiūtės patikslintos informacijos, jog gyventojams vis dėlto kilo įtarimų dėl Tauragėje ir jos apylinkėse galbūt vykusių rinkimų pažeidimų.

Policijos duomenimis, iš viso užregistruoti trys su tuo susiję pranešimai. Trečiadienį ryte Tauragėje, Stoties gatvėje, Darbo biržos kieme, įtartinai būriavosi žmonės, todėl tauragiškiai pamanė, jog vyksta rinkėjų papirkinėjimas

„Informacija nepasitvirtino“, – teigė R.Janavičiūtė.

Kitų pranešimų policija sulaukė dėl Lauksargių globos namuose vykusio nesankcionuoto agitavimo bei rinkėjų papirkinėjimo Sungailių kaime. Tiesa, Tauragės apskrities policija ikiteisminio tyrimo nepradėjo ir dėl šių dviejų įvykių, nes nepavyko jų patvirtinti.

Jau po 15min publikacijos Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vadovas Ramūnas Matonis informavo, kad Tauragės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo rinkėjų papirkimo. Tyrimas susijęs su galimai neblaiviais balsuotojais. Tai pirmasis ikiteisminis tyrimas dėl galimo rinkėjų papirkimo šiuose Seimo rinkimuose.

„Spalio 5 d. 11 val. 39 min. gautas pranešimas kad atvykusi balsuoti moteris pamatė atvykusius balsuoti Sungailiškių kaimo gyventojus, kurie kaip ji teigia, buvo neblaivūs ir patys atvykti balsuoti negalėjo, todėl galvoja, kad juos kažkas balsuoti atvežė. Po balsavimo kaimo piliečiai į kaimą grįžo taksi automobiliu. Moteris nematė, kas kaimo gyventojus atvežė į Tauragę, nematė, kad jiems būtų už balsavimus būtų sumokėta. Dėl šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal LR baudžiamojo kodekso 172 str. 1 d. dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų ar referendumų teise“, – pranešė R.Matonis.

Iki 16 val. policijos pareigūnai sulaukė 10 pranešimų apie galimus pažeidimus iš Tauragės, Alytaus, Šiaulių apskričių. Daugiausiai pranešimų gauta iš Tauragės apskrities.

VRK nieko nežino

15min kalbinta Tauragės apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Edita Vaitkutė-Zinkė apie įvykį sako sužinojusi tik iš žurnalistų.

Ji negalėjo pasakyti, kurioje rinkimų apylinkėje balsavo galbūt neblaivūs asmenys. Pasak jos, niekas rinkimų komisijai apie įvykį nepranešė.

Panašiai kalbėjo ir ​Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas. Jo teigimu, kol kas neaišku, kas Tauragės rinkėjus nugirdė ir kada jie vartojo alkoholį – prieš balsavimą ar po. Z.Vaigauskas aiškino, kad policija VRK jokios informacijos apie šį įvykį nepateikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius