Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautiečio pagrobimu įtariamas norvegas sulaikytas vos tik iš bankomato Vilniuje pasiėmė dalį sumokėtos išpirkos

„15min.lt“ redakcijai, glaudžiai bendradarbiaudama su Norvegijos naujienų portalu „vg.no“, pavyko išsiaiškinti naujų detalių Norvegijos piliečio pagrobimo Vilniuje istorijoje. Paaiškėjo, kad už pagrobtą norvegą buvo sumokėta išpirka, o pagrindinis įtariamasis, taip pat Norvegijos pilietis, sulaikytas greta bankomato tuo metu, kai bandė pasiimti dalį sumokėtų pinigų.
Pareigūnai prašo nukentėjusių nuo pagrindinio bylos įtariamojo kreiptis į Kriminalinės policijos biurą
Pareigūnai prašo nukentėjusių nuo pagrindinio bylos įtariamojo kreiptis į Kriminalinės policijos biurą / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Priminsime, kad ketvirtadienį Lietuvos kriminalinės policijos biuro ir Generalinės prokuratūros pareigūnai informavo apie sėkmingai atliktą operaciją, per kurią buvo išlaisvintas pagrobtas norvegas.

Informaciją apie pagrobtą Norvegijos pilietį Lietuvos policija gavo pirmadienį iš ryto iš Norvegijos pareigūnų. Informacija, pasak pareigūnų, nebuvo labai konkreti. Tirti šį pranešimą buvo patikėta labiausiai patyrusiems tyrėjams.

Tą pačią dieną, apie 19 val., Lietuvos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojai šturmavo patalpas Vilniuje ir išlaisvino pagrobtą norvegą. Per šią operaciją buvo sulaikyti keli lietuviai ir vienas norvegas, kuris įvardijamas pagrindiniu įtariamuoju šioje byloje.

Tuo metu, kai „Aras“ šturmavo patalpas Vilniuje, Švedijos policija savo šalyje sulaikė dar du įtariamus Norvegijos piliečius, susijusius su savo tautiečio pagrobimu.

Lietuvos pareigūnai neslepia, kad iš pagrobto norvego buvo reikalaujama pinigų.

„Ta suma viršija 100 tūkstančių litų“, - dar ketvirtadienį sakė pagrobimo bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda.

Už įkaito išlaisvinimą buvo sumokėta

Penktadienio rytą Osle spaudos konferenciją surengė ir Norvegijos policijos pareigūnai, kurie teigė, jog pirminę informaciją apie Vilniuje pagrobtą tautietį jie gavo pirmadienį apie 8 val. vietos laiku. Apie pagrobtą bendradarbį pranešė įmonės, kurioje jis dirba, darbuotojai. Jie taip pat informavo, kad už įkaito išlaisvinimą reikalaujama 250 tūkst. Norvegijos kronų (110 tūkst. 360 litų).

Norvegijos pareigūnai informaciją perdavė Lietuvos policijai, apie įvykį buvo informuotas ir Europolas.

„Norvegijos policija mums suteikė pakankamai daug informacijos apie tą skambutį, apie firmą, kurioje dirba pagrobtas norvegas. Tai mums suteikė pakankamai duomenų, kad galėtume pradėti darbą“, - penktadienį susitikęs su 15min.lt ir vg.no žurnalistais sakė V.Račkauskas.

Iš pagrobtojo bendradarbių buvo reikalaujama, kad pinigai už norvego išlaisvinimą būtų pervesti į banko sąskaitą Švedijoje. Todėl į tyrimą buvo įtraukti ir Švedijos pareigūnai, vėliau sulaikę vyrą ir moterį, turėjusius paimti pinigus.

Abu Švedijoje sulaikyti įtariamieji buvo apklausti ir ketvirtadienį paleisti. Jiems pareikšti įtarimai bendrininkavimu žmogaus pagrobime.

Bendromis Lietuvos ir Norvegijos žurnalistų pastangomis pavyko išsiaiškinti, kad pagrobto norvego įmonė pervedė reikalaujamą sumą į nurodytą sąskaitą. Tuo pat metu Lietuvos pareigūnai, lygindami iš Norvegijos gautus duomenis ir techninėmis priemonėmis gautus duomenis, nustatė, kad savo tautietį galėjo pagrobti kitas norvegas Steinaras W. (gim. 1975 m.). Tuo pačiu pareigūnai nustatė ir vietą, kurioje gali būti laikomas pagrobtasis.

Sulaikytas iš bankomato imantis pinigus

Tos pačios dienos vakarą, apie 19 val., buvo nuspręsta šturmuoti butą Vilniaus senamiestyje, kuriame buvo laikomas pagrobtas žmogus.

Kaip teigia šaltiniai, buto šturmas buvo įvykdytas žaibiškai. Į patalpas įsiveržę „Aro“ kovotojai per kelias sekundes ant žemės suguldė visus bute buvusius žmones, įkaitas buvo išlaisvintas.

Manoma, kad pagrobėjų rankose įkaitas išbuvo maždaug 24 val. Spėjama, kad jis buvo pagrobtas sekmadienį. Policijos teigimu, fizinis smurtas prieš jį nebuvo naudojamas, tačiau jis patyrė didelį psichologinį spaudimą.

15min.lt šaltiniai teigia, kad per buto šturmą nė vienas patalpose buvęs įtariamasis nespėjo pasipriešinti.

„Jie ne iš karto suprato, kas įvyko. Viskas buvo įvykdyta labai netikėtai“, - teigia šaltinis.

Nors ketvirtadienį buvo skelbiama, kad per šturmą sulaikyti trys lietuviai, 15min.lt ir vg.no žurnalistai išsiaiškino, kad pirmadienio vakarą antrankiai buvo uždėti penkiems mūsų tautiečiams.

Tačiau pagrindiniu įtariamuoju įvardijamo norvego Steinaro W. bute nebuvo. Jis buvo išėjęs iki bankomato, iš kurio bandė nusiimti dalį už įkaitą sumokėtos išpirkos. Antrankiai jam buvo uždėti vos tik užsienietis iš bankomato pasiėmė 10 tūkst. litų.

Po apklausų du sulaikyti lietuviai buvo paleisti, dėl kitų trijų lietuvių ir Steinaro W. prokurorai kreipėsi į teismą su prašymu juos suimti ilgesniam laikui. Prašymas buvo patenkintas, visi keturi suimti trims mėnesiams.

Manoma, kad galėjo įvykdyti ir daugiau nusikaltimų

Penktadienį spaudos konferenciją surengę Norvegijos policininkai teigia turintys duomenų, kad ir praėjusią savaitę Vilniuje buvo įvykusi panaši įkaitų drama, kurioje taip pat buvo įpainioti norvegai, galimai net tas pats Steinaras W. Tačiau Lietuvos pareigūnai apie tai nelinkę kalbėti.

„Pirmą kartą girdžiu. Galiu tik pakartoti tai, ką sakėme vakar (ketvirtadienį – red. past.) - mes įtariame, kad pagrindinis šios bylos įtariamasis Norvegijos pilietis mūsų šalyje galėjo įvykdyti ir daugiau nusikalstamų veikų. Todėl mes prašėme galimai nukentėjusių nuo šio asmens žmonių kreiptis į Lietuvos kriminalinės policijos biurą“, - penktadienį sakė V.Račkauskas.

Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda Norvegijos portalo vg.no žurnalistui irgi patvirtino, kad turima tam tikrų įtarimų, tačiau jų nedetalizuoja.

„Negaliu daug apie tai pasakoti, tačiau mes tiriame praėjusią savaitę galėjusį įvykti tam tikrą incidentą“, - Norvegijos žurnalistui sakė M.Dūda.

Pagrindiniu bylos įtariamuoju įvardijamas Steinaras W. 2003 m. dėl prekybos narkotikais jau buvo įkliuvęs Lietuvos policijai. Dėl šio ir kitų nusikaltimų tais pačiais metais jis buvo teisiamas Osle, jam buvo paskirta 13 m. laisvės atėmimo bausmė.

Vilniuje jis vėl pasirodė prieš pat savo tautiečio pagrobimą.

„Jei mes per vieną dieną sugebėjome jį identifikuoti, tai rodo, kad jis mums buvo pakankamai žinomas“, - sako V.Račkauskas.

Gal pirmadienį tapote buto šturmo Vilniaus centre liudininku? O gal matėte, kaip prie bankomato buvo sulaikytas pagrindinis įtariamasis? Pasidalinkite savo įspūdžiais, nuotraukomis ar vaizdo medžiaga su Lietuvos ir Norvegijos skaitytojais. Viską siųskite adresu: 15min@15min.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius