Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėja nusilenkė apsimelavusiai pramogų ir sporto pasaulio žvaigždžių porai: brazilo baudžiamąją bylą nagrinės slaptai

Nuspręsta, kad Lietuvos visuomenė neturi teisės žinoti, kaip ir kodėl futbolininkas iš Brazilijos Gleysonas Barbosa, palaikantis artimus santykius su grupės „Funky“ lydere Beata, atvyko į mūsų šalį disponuodamas, kaip įtariama, suklastotu pasu ir toliau klastojo dokumentus.
G.Barbosa su mylimąja Beata teisme
G.Barbosa su mylimąja Beata teisme / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.
Temos: 1 „Funky“

Praėjusią vasarą Vilniaus rajono apylinkės teismas viešame (kaip tai ir yra numatyta įstatymuose) posėdyje pradėjo nagrinėti Brazilijos piliečio Gleysono Barbosos baudžiamąją bylą dėl dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu, dėl melagingos informacijos pateikimo siekiant įgyti dokumentą bei dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo.

Pirmajame posėdyje prokuroras Vilius Paulauskas pagarsino kaltinamąjį aktą, apie bylos aplinkybes šiek tiek paklausinėtas buvo ir pats kaltės beveik nepripažįstantis brazilas.

Procese buvo padaryta pertrauka, rugsėjo viduryje buvo numatoma apklausti futbolininko iš Brazilijos sugyventinę, praeityje populiarios jaunimo grupės „Funky“ lyderę Beatą Wilkin.

Tačiau ketvirtadienį procesas pasisuko netikėta linkme – pareiškusi, kad byla bus nagrinėjama neviešai, teisėja Vitalija Vaivadienė išprašė būrį žiniasklaidos atstovų iš teismo salės.

Dar per posėdį rugpjūčio pradžioje buvo akivaizdu, kad žiniasklaidos dėmesys šiam procesui nepatinka nei kaltinamajam, nei jo mylimajai Beatai.

Pastaroji apskritai pateko į nepavydėtiną situaciją, nes apsimelavo netgi tada, kai viešai pareiškė norą papasakoti „visą tiesą“ apie savo mylimąjį ir užgriuvusias problemas dėl dokumentų.

Praėjusį rudenį grupės „Funky“ vokalistė 32 metų Beata Wilkin žurnalui „Žmonės“ yra pasakojusi: „Tikrasis Gleytono vardas yra Gleysonas. Ir jis – penkeriais metais vyresnis, nei iki šiol rašė spauda, – trisdešimt penkerių.“

Tačiau bylos duomenys neatitinka šio Beatos pareiškimo – kaltinamajame akte užfiksuota, kad G.Barbosa prisistatinėdavo 8 metais jaunesniu asmeniu.

Ne su savo pasu Barbosa, kaip žurnalui yra pasakojusi pati Beata, dešimt metų žaidė Vokietijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje: „Tuo metu Brazilijoje daug sportininkų taip elgėsi. Barbosai vadybininkas irgi patarė: „Jaunesnis amžius sportininkui – naudingiau...“

„Kad mano klientui nebūtų kliudoma...“

Vasarinio posėdžio pradžioje B.Wilkin, kuri šioje byloje yra liudytoja, buvo paprašyta palaukti apklausos teisme koridoriuje. Tokia tvarka: asmenims, kurie rengiasi liudyti, neleidžiama klausytis proceso, kad jie pasakotų tik tai, ką žino patys.

Teismuose lankytis nepratusi Beata stebėjosi, kodėl jai reikia išeiti už durų, tuo tarpu žurnalistams leidžiama likti salėse. Moteriai buvo paaiškinta, kad visi norintieji, jei jie nėra liudytojai, gali stebėti viešus teismo posėdžius.

Tuo tarpu šį ketvirtadienį B.Wilkin į teismo rūmus apskritai neatvyko. Savo ruožtu G.Barbosai atstovaujantis advokatas ne itin rišliai ėmė kalbėti apie tai, kad jo klientui kenkia viešumas.

„Tiesiog, kad išvengtume dėmesio, kad mano klientui nebūtų kliudoma, prašome bylą nagrinėti uždarame posėdyje. Prašome dėl asmeninės informacijos neviešinimo“, – kalbėjo teisininkas.

Ką mano apie šį prašymą, teisėja V.Vaivadienė pasiteiravo naujos bylą kuruojančios prokurorės Valerijos Dedinienės. „Nėra motyvai tokie jau rimti, kad būtų pagrindas“, – prašymą dėl neviešo bylos nagrinėjimo siūlė atmesti prokuratūros atstovė.

Tuo tarpu teisėja netikėtai pareiškė, kad advokato prašymas tenkintinas.

Po slapto posėdžio V.Dedinienė užsidarė savo kabinete. „Nenori teisėja bendraut“, – šių eilučių autoriui pranešė teismo sekretorė, neleidusi pasiteirauti V.Vaivadienės apie jos nutarties motyvus.

Nuo šio ketvirtadienio popietės žiniasklaida nebeturi galimybės domėtis procesu, vis dėlto nuosprendį teisėja privalės paskelbti viešai.

Gresia nelaisvė iki trejų metų

Kaip žinoma, Baudžiamojo kodekso 300-asis straipsnis „Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas“ numato, jog „Tas, kas pagamino netikrą dokumentą, suklastojo tikrą dokumentą arba netikrą ar suklastotą dokumentą panaudojo ar realizavo, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“.

1974 metais gimęs futbolininkas prisistatinėdavo 1982 metų gimimo asmeniu Gleytonu Barbosa. Tikslas – jaunesni futbolininkai pasirašo geresnius kontraktus.

G.Barbosa teisiamas dėl dokumento suklastojimo ir disponavimo suklastotu dokumentu, dėl melagingos informacijos pateikimo siekiant įgyti dokumentą, dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo. Jo baudžiamojoje byloje – keliolika nusikalstamų veikų epizodų.

Pasinaudodamas suklastotu pasu brazilas ne tik kirto Lietuvos sieną, bet ir ne kartą gavo leidimus gyventi mūsų šalyje, vėliau visur keliaudavo, sykį yra apmovęs net Baltarusijos pasieniečius.

Bylos duomenimis, G.Barbosa kreipėsi į Lietuvos Migracijos departamentą dar 2005 metų žiemą, nuo tada ir prasidėjo su svetima tapatybe susiję įstatymų pažeidimai.

Svetainė EuroFootball.lt 2005 metų pavasarį pasakojo, kaip kelias savaites dėl kelio raiščių traumos nesitreniravęs ir nežaidęs rungtynėse „Vilniaus“ ekipos legionierius brazilas Gleytonas Barbosa grįžta į rikiuotę. Barbosa, kuriam tuo metu buvo trisdešimt, pristatytas kaip 22 metų futbolininkas, tą sezoną aikštėje buvęs vienu geriausių savo komandoje, tačiau praleidęs patį pirmąjį sezono susitikimą „A lygos“ čempionate.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius