Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 10 21 /11:22

Teisėjai imasi žmogžudystės prie Psichbario bylos: kas nužudė Tomą Dobrovolskį?

Iki šiol šis vaikinų būrys buvo tik anonimiškai įvardijamas kaip Lietuvos „auksinio jaunimo“ šešetas. Tačiau šio penktadienio rytą visi vardai ir pavardės – Skirmantas Jankauskas, Paulius Leščinskas, Karolis Pociūnas, Audrius Šalna, Edgaras Petraševičius, Vytenis Matulevičius – garsiai nuskambės rezonansinio nužudymo bylos kaltinamųjų sąraše.
Bylos nagrinėjimas
Kaltinamieji Tomo Dobrovolskio žmogžudystės byloje. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Šįryt Vilniaus apygardos teismas atvertė baudžiamąją bylą, kurioje turi būti išnarpliotos menininkų bendruomenę ir visą Lietuvos visuomenę 2014 m. Kūčių išvakarėse sukrėtusio nusikaltimo aplinkybės.

Ties sostinės Naujamiesčio ir Senamiesčio riba esanti Vingrių gatvė, 17-uoju numeriu pažymėtame pastate veikiantis Psichbaris – būtent ši vieta paženklinta kompozitoriaus Tomo Dobrovolskio mirtimi.

Talentingo kūrėjo ir šeimos maitintojo gyvybė atimta makabriškame fone – nuskamba Vladimiro Putino pavardė, prasideda masinės gatvės muštynės, kažkas duria T.Dobrovolskiui skėčiu į akį, smegenų pažeidimas sukelia komą. O vėliau medikai tik pripažįsta negalintys sukurti stebuklo, ir po poros savaičių kompozitorius užgęsta.

Teigiama, kad lemtingą naktį beprasmiško susidorojimo auka T.Dobrovolskis tapo atsitiktinai. Apie 3 val. nakties jis tik išvedė pavedžioti šunį ir kaip tik atsidūrė prie Psichbario.

Po sudėtingo ikiteisminio tyrimo kaltinimai pagal Baudžiamojo kodekso (BK) 129 str. „Nužudymas“ 2 dalies 8 p. (dėl chuliganiškų paskatų) pateikti trims asmenims (S.Jankauskui, K.Pociūnui, A.Šalnai). Šiems kaltinamiesiems bei dar trims asmenims taip pat pateikti kaltinimai dėl tyčinio nesunkaus asmens sveikatos sutrikdymo iš chuliganiškų paskatų (BK 138 str. 2 d. 8 p.).

Visi šeši asmenys taip pat kaltinami savo elgesiu pažeidę viešąją tvarką (BK 284 str. 1 d.).

Kaltinamųjų atsakomybę sunkina tai, kad įtariamos nusikalstamos veikos buvo padarytos bendrininkų grupėje bei būnant apsvaigus nuo alkoholio. Nė vienas iš šešių kaltinamųjų, kurie įvykio metu buvo 20–25 metų amžiaus, anksčiau teisti nebuvo, kita vertus, nė vienas iš jų neprisiėmė atsakomybės už T.Dobrovolskio gyvybės atėmimą.

Aš nesu jokiais būdais prisidėjęs prie amžiną atilsį Tomo Dobrovolskio nužudymo. Žinau, kad būsiu išteisintas, – pareiškė kaltinamasis S.Jankauskas.

Posėdis Vilniaus apygardos teisme prasidėjo 9 val.

Procesas vyksta be nesklandumų – nors visi kaltinamieji vaikšto laisvėje, visi jie atvyko į teismo salę, taip pat pasirūpino, kad posėdyje dalyvautų ir jų advokatai.

Posėdžio pradžioje teismas nustatė teisiamųjų asmenybes. Vienas jų, anksčiau dirbęs vairuotoju, prisistatė bendrovės direktoriumi. Kitas – privačios firmos teisės konsultantu. Keli yra studentai, vienas – padavėjas.

Teisėjų kolegijai pirmininkaujantis teisėjas Stasys Lemežis pranešė, kad yra gautas nužudytojo mamos Angelės Šakalienės prašymas pripažinti ją nukentėjusiąja šioje byloje ir priteisti iš trijų teisiamųjų, kaltinamų nužudymu, 100 000 eurų neturtinės žalos atlyginimą. S.Lemežis paaiškino, kad šis prašymas jau buvo išspręstas ikiteisminio tyrimo metu. Tačiau naujesniame prašyme ieškovė ir nukentėjusioji išsamiau motyvuoja patirtos moralinės žalos dydį. Dokumentas prijungtas prie bylos.

Tuo tarpu kaltinamojo S.Jankausko advokatas Tomas Meidus irgi paruošė teisėjams „staigmeną“ – prašymą grąžinti bylą valstybinį kaltinimą palaikančiam prokurorui kaltinimo trūkumams pašalinti. Motyvas – kaltinamasis aktas kupinas formalių ir kitokių netikslumų. Pavyzdžiui, dokumente rašoma, kad S.Jankauskas anksčiau yra neteistas, bet baustas administracine tvarka, nors pastaroji aplinkybė neatitinka tikrovės.

„Aš nesu jokiais būdais prisidėjęs prie amžiną atilsį Tomo Dobrovolskio nužudymo. Aš žinau, kad būsiu išteisintas“, – pareiškė vienu pagrindinių kaltinamųjų laikomas S.Jankauskas.

Šio kaltinamojo advokatas kaltinamajame akte pasigenda konkretumo, kas ir ką konkrečiai darė, žudydami žmogų. Teisininkas teigia pasigendantis duomenų, kuriais yra grindžiami jo ginamajam inkriminuojami kaltinimai. „Pažeidžiami fundamentalūs baudžiamojo proceso principai!“ – savo rašte teigia S.Jankausko advokatas.​

„Kaltinamasis aktas parašytas lietuvių kalba. Visiems suprantama, kas jame parašyta“, – bylą kuruojantis prokuroras Liutauras Rudzevičius kategoriškai atmetė priekaištus dėl baudžiamosios bylos broko. Valstybės kaltintojas kartojo, kad dokumente smulkiai ir sklandžiai išdėstyta, kas ir kuo kaltinamas. Prokuroras pažymėjo, kad žmogžudystės įrankiu tapęs skėtis buvo K.Pociūno rankose. Tačiau jei užpultas asmuo miršta, laikoma, kad jo gyvybė atimama dėl visų užpuolikų veiksmų visumos: „Visi asmenys atsako už kilusius padarinius. Tai teismų praktika.“

Teismas paskelbė maždaug 45 minučių pertrauką, kad išspręstų prašymą dėl bylos grąžinimo prokuratūrai. Teisėjai paskelbė nutartį, kad kaltinamasis aktas normalus ir bylą galima nagrinėti.

„Bylos grąžinimas prokurorui proceso tikrai nepagreitins, o jį užvilkins. Todėl nagrinėsime tą, ką gavome,“ – sakė teisėjų kolegijos vadovas S.Lemežis.

Teisme per posėdžio pertrauką nužudyto kompozitoriaus T.Dobrovolskio mama pasidalijo įžvalgomis apie šios bylos vilkinimą.

VIDEO: T.Dobrovolskio motina apie įtariamuosius jos sūnaus žudikus: „Čia – auksinis jaunimas“

Nukentėjusios teigimu, per metus ir dešimt mėnesių kaltinamieji, juolab būdami laisvėje, turėjo daug laiko dėl visko apsitarti ir viską apgalvoti: „Įsivaizduokite, kaip jiems dabar viskas lengva ir aišku!“

A.Šakalienę suglumino vieno kaltinamojo pasakyta frazė, kad jis „žino“, jog bus išteisintas. „Koks jis nekaltas, jei jisai žino, kad slepia nusikaltimą?“ – retoriškai klausė sūnaus netekusi motina.

Aršiausiu konflikto dalyviu, smogusiu skėčiu, laikomo K.Pociūno advokatas Algirdas Matuiza žurnalistams kartojo, kad jo ginamasis lietsargio apskritai neturėjo. Gynėjo teigimu, K.Pociūnas prie kompozitoriaus nužudymo neprisidėjo.

Advokatas pabrėžė, kad jo ginamasis stebėtinai smulkiai, įtaigiai ir nuosekliai aiškina apie konfliktą. Tuomet galbūt jis gali tiesiai šviesiai įvardinti žudiką? Konkretaus atsakymo į šį klausimą A.Matuiza išvengė, motyvuodamas, kad konfliktas plėtojosi tiesiog žaibiškai ir buvo trumpas.

VIDEO: Advokatas A.Matuiza apie kaltinimus ginamajam: „Jis rankose skėčio neturėjo!“

Pagaliau paskelbta įrodymų tyrimo pradžia. Tačiau kaltinamąjį aktą prokurorui bus leista perskaityti tik kitame teismo posėdyje lapkričio 24 d.

Teismas yra suplanavęs keliolika būsimų posėdžių iki pat 2017 m. kovo mėnesio.

VIDEO: Buvusi T.Dobrovolskio bendraklasė J.Alksninienė: „Jie neatrodo kaip žudikai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius