Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisėsaugai garbės nedaranti paini žmogžudystės byla – finišo tiesiojoje

Nuteistas žudikas aukos tėvui teisme pareiškė: „Mane tik vienas dalykas džiugina – kad jūsų amžiną atilsį dukra žino, kad aš prie jos net pirštu neprisiliečiau.“
bb
Nikolajaus sesuo (kairiau) ir būrys kitų jį palaikančių artimųjų su nerimu visą mėnesį lauks Apeliacinio teismo verdikto. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Lietuvos apeliacinis teismas ketvirtadienį pagaliau baigė nagrinėti grandiozinę baudžiamąją bylą (žr. susijusius straipsnius), kurioje už dvigubą žmogžudystę yra nuteistas 19-metis čigonas Nikolajus Soročinskas.

9 metams nelaisvės pasmerkto romų tautybės vaikino aukų sąraše – jo sesers buvęs sugyventinis Rimas Petrošius ir 16-metė Jovita S., nužudyta 2007-ųjų vasarą per Jonines Nemenčinėje.

Mįslių dėl šios mergaitės mirties aplinkybių teisėsauga neišnarplioja jau beveik trejus metus.

Žinomas advokatas Drąsutis Zagreckas, byloje ginantis dukters netekusį nukentėjusįjį Viktorą S., šią istoriją yra pavadinęs painesne už Kauno pedofilijos skandalą ir palyginęs su kultiniu Davido Lyncho serialu: „Čia kažkoks Tvin Pykso miestelis...“

Ketvirtadienį teisme sakydamas baigiamąją kalbą, advokatas tai pakartojo: „Baigėme nagrinėti vieną sudėtingiausių bylų, mano galva, kiek teko susidurti, ir ši byla, sakyčiau, visiems jau šiek tiek pabodusi. Per toli nuėjome tirdami įrodymus, kurių nelabai kam reikia.“Šioje byloje, mano galva, abejonių užtektų dešimčiai bylų! – pareiškė advokatas D.Zagreckas.

D.Zagreckas priminė, jog yra vienas „nepakeičiamas“ baudžiamosios teisės principas: visos abejonės yra traktuojamos kaltinamojo naudai.

„Šioje byloje, mano galva, abejonių užtektų dešimčiai bylų!“ – pareiškė D.Zagreckas.

Ši byla ir yra unikali tuo, kad net nužudytos mergaitės tėvas reikalauja išteisinti už šią žmogžudystę nuteistą čigoną. Nukentėjusysis teismo proceso metu atsisakė iš žudiko jo naudai priteistos 220 tūkst. litų kompensacijos.

Menkas žmogžudystės motyvas

Nuteistąjį Nikolajų šioje byloje ginantis teisininkas Vilhelmas Keliuotis irgi kalbėjo vaizdingai: „Net didžiausiu pasaulio mikroskopu nematytume nė menkiausio motyvo, kodėl mano ginamasis turėtų žudyti nukentėjusiąją, nes jo nėra!“

Advokatas pridūrė: „Operatyvinių darbuotojų pastangos rodė tam tikrą didesnį suinteresuotumą įrodyti, kad būtent Nikolajus Soročinskas nužudė Jovitą S.“

Irmanto Gelūno/„Scanpix“ nuotr./Septyniolikmetis čigonas Nikolajus viliasi, jog LAT teisėjai patikės jo nekaltumu.
Nikolajus viliasi, jog teisėjai patikės jo nekaltumu.

Bylą kuruojanti prokurorė per posėdį priminė, koks menkas buvo N.Soročinsko motyvas žudyti mergaitę: „Jovita pasijuokė iš Nikolajaus dukterėčios.“

N.Soročinskas prieštaravo: „Dėl tokių dalykų nežudžiau žmonių ir nežudysiu.“

Prokuratūros atstovė meistriškai sudėliojo pagrindinius bylos akcentus, priminė svarbiausius liudytojus ir viską apibendrino taip: „Tiek tiesioginių, tiek netiesioginių įrodymų visuma yra pagrindas priimti apkaltinamąjį nuosprendį N.Soročinskui dėl Jovitos S. nužudymo.“

Jausmingas pareiškimas

Nuteistojo motina Zinaida Soročinskaja pasakė tik tiek: „Mano sūnus – ne žudikas.“

Pačioje posėdžio pabaigoje nuteistasis N.Soročinskas apsiverkė ir bandė lyg iš natų rėžti paskutinį žodį, pagarbiai kreipdamasis į teisėjų kolegijos narius ir prokurorę, bet pasisukęs į nukentėjusįjį: „Mane tik vienas dalykas džiugina – kad jūsų amžiną tilsį dukra žino, kad aš prie jos net pirštu neprisiliečiau. Prašau nenuteisti manęs už tai, ko nepadariau. O ką aš padariau – prisipažinau.“

N.Soročinskas prisipažįsta, jog pagautas pykčio gindamas savo seserį netiesiogine tyčia nužudė R.Petrošių, bet tikina Jovitos S. neskriaudęs.

Sudėtingoje byloje savąjį verdiktą apeliacinės instancijos teismas žada skelbti lygiai po mėnesio.

Teisėsaugininkų triukai

Beje, iki šios dienos bylos nagrinėjimas užsitęsė, nes Apeliaciniame teisme norėta apklausti dar vieną liudytoją – 18-metį Milaną S.

15min.lt nuotr./Teisme apklaustas vaikinas, vardu Milanas.
Teisme apklaustas vaikinas, vardu Milanas.

Taip buvo tikrinama teisėsaugininkų versija, esą kai dar 2007 metų vasarą pateko už grotų dėl sesers sugyventinio nužudymo, čigonas kameros draugams leptelėjo nužudęs dar ir merginą. Praeitame posėdyje apklausiamas vienas draugų Artūras S. tikino, kad tokią informaciją iš čigono girdėjo, kodėl papasakojo apie tai pareigūnams. Teisme Artūro liudijimu, regis, niekas nepatikėjo, tačiau vaikinas tikino, jog tą patį girdėjo trečiasis kameros draugas Milanas.

Ketvirtadienį liudydamas vaikinas paneigė tokias prielaidas, sukeldamas pagrįstų įtarimų, jog teisėsaugininkai, nesugebėję iš karto po žmogžudystės Nemenčinėje surinkti įkalčių, vėliau ėmėsi įvairių machinacijų.

Kaip žinoma, tą pačią žmogžudystės Nemenčinėje naktį, įtariant šiuo nusikaltimu, buvo sulaikyti žinomo sostinės akušerio, Vilniaus universitetinės ligoninės Gimdymo skyriaus vedėjo Romoaldo Juršėno sūnus Paulius su bičiuliu Viliumi Žiūku. Tačiau po kelių mėnesių abu dvidešimtmečius iš kalėjimo paleido, o prieš teismą stojo kitas kaltinamasis – būtent Nikolajus. Į teisėsaugos akiratį jis pakliuvo, kai tą pačią vasarą esą gindamas seserį užmušė jos sugyventinį R.Petrošių.

Dėl šios netyčinės žmogžudystės Nikolajus prisipažino ir atgailavo. Dėl Jovitos mirties su ašaromis akyse Nikolajus tikindavo esąs nekaltas. Jo gynyba visą laiką buvo paremta teiginiu, jog nužudymo metu buvo už 70 kilometrų nuo Nemenčinės, Semeliškėse, kur šventė Jonines.

Tačiau pirmosios instancijos teisme įtikinamai sudėlioti savo alibi vaikinas nesugebėjo ir buvo nuteistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius