Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisiamųjų suole atsidūrusi „HBH“ vadovė Rada Matulevičienė: „Suklydome. Pasitaisėme“

Kretingos apylinkės teisme antradienį atversta byla dėl apgaulingos buhalterijos tvarkymo ir neteisingų duomenų įrašymo vienoje populiariausių pajūrio kavinių – HBH. Bylos nagrinėjimas prasidėjo netikėtu posūkiu – prokuroras paprašė nušalinti teisėją, kurią kaltina šališkumu, kai buvo nagrinėjama HBH įkūrėjų Rados ir Juozo Matulevičių turto dalybų byla.
Teisiamųjų suole dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie kainą, pelną ir turtą pateikimo atsidūrė Rada Matulevičienė.
Teisiamųjų suole dėl apgaulingos apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie kainą, pelną ir turtą pateikimo atsidūrė Rada Matulevičienė. / A.Jašinskienės/15min.lt nuotr.
Temos: 1 HBH

Byloje kaltinimai pareikšti Radai Matulevičienei, vyriausiajai finansininkei Daivai Rudavičienei, buhalterei-kasininkei Kristinai Gedvilienei bei buvusiai direktorei Daliai Aušrienei, šiuo metu gyvenančiai Šveicarijoje. Kaltinimai pareikšti ir „HBH“ kompleksą valdančiai bendrovei „Žibosa“.

Kaltinimą palaikantis prokuroras Linas Kiaurakis pareiškė, kad turi būti nušalinta bylos nagrinėjimą pradėjusi Kretingos apylinkės teismo teisėja Raimonda Kulberkienė.

Ši teisėja nagrinėjo R. ir J.Matulevičių turto dalybų bylą. Sprendimas buvo palankus R.Matulevičienei. Vėliau byla nukeliavo iki Lietuvos aukščiausiojo teismo ir priimtas iš esmės kitoks sprendimas, palankesnis J.Matulevičiui.

Be to, jau šioje byloje J.Matulevičius metė kaltinimus buvusiai sutuoktinei, jog turėjo pasirašyti ant tuščių orderių. Šis epizodas prijungtas prie naujos bylos.

Ko nesumokėjo – grąžino

2014-aisiais bendrovėje „Žibosa“ atliktos kratos. Nustatyta, kad didelė dalis kavinėje, kur buvo galima atsiskaityti tik grynaisiais, gautų pinigų nebuvo įtraukiama į apskaitą.

Gautos neapskaitytos pajamos buvo naudotos darbuotojų atlyginimams mokėti, produktams, paslaugoms pirkti.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Rada Matulevičienė
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Rada Matulevičienė

Suskaičiuota, kad vien nuo 2013-ųjų gruodžio, kai pradėtas tyrimas, iki 2014 rugsėjo Valstybinei mokesčių inspekcijai ir „Sodrai“ nebuvo sumokėta apie 574 tūkst. eurų.

„Schema gana paprasta: atėję klientai pavalgę paprašo čekio. Sąskaita atnešama surašyta ranka. Kadangi galima mokėti tik grynaisiais, ne visi laukdavo kvito. Principingesniems ir laukiantiems klientams kvitas buvo atnešamas, o tiems, kurie skubėdami išeina – ne“, – teigė prokuroras.

Teisme paaiškėjo, kad „Žibosa“ jau grąžino visą sumą valstybei. Buvo paskaičiuotos ir nemenkos baudos bei delspinigiai. Kaip pripažino R.Matulevičienė teisme teigė, kad skoloms grąžinti, baudoms bei delspinigiams sumokėti teko imti paskolą.

Jau galima mokėti ir kortele

„Visi klystame. Dabar susitvarkėme, atsiskaitėme su valstybe“, – teigė R.Matulevičienė. Anot jos, šaltuoju metu bendrovėje dirba maždaug 160 žmonių, vasarą – net ir 400.

Žurnalistų paklausta, ar toks stambus pramogų kompleksas Lietuvoje negali išsilaikyti neslėpdamas mokesčių, R.Matulevičienė gūžčiojo pečiais: „Tai atskira tema. Lietuvoje labai dideli mokesčiai – visi tai žino“.

Po pareigūnų vizito „HBH“ jau galima atsiskaityti ir banko kortelėmis.

Apgaulę padėjo atskleisti buvusi direktorė

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Prokuroras Linas Kiaurakis
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Prokuroras Linas Kiaurakis

Kaip skelbiama, nusikalstamos veikos mechanizmą atskleisti padėjo komplekso direktore dirbusi Dalia Aušrienė. Kelis mėnesius su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) bendradarbiavusi moteris tikėjosi, kad taps bylos liudytoja. Tačiau atsidūrė tarp kaltinamųjų.

Žiniasklaidoje buvo skelbta, kad FNTT moteris pateikė dokumentus, liudijančius, kad apgaulės mechanizmas, kaip nemokėti mokesčių, „HBH“ buvo taikomas kelerius metus. Tačiau anot prokuroro L.Kiaurakio, jokių dokumentų nebuvo pateikta. „Taip, ji prisidėjo prie tyrimo. Tačiau nuspręsta, kad ji turi atsakyti už padarytą veiką. Kaip – spręs teismas“, – aiškino jis.

D.Aušrienė šiuo metu gyvena Šveicarijoje. Į teismą ji negalėjo atvykti dėl ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius