Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismą klaidinęs seksualinis nusikaltėlis pusketvirtų metų neteko laisvės

Panevėžiečiui 46 metų Raimundas Juchnevičius pataisos namuose teks praleisti trejus metus ir aštuonis mėnesius. Taip nusprendė Ukmergės rajono apylinkės teismas, patvirtinęs prokurorų kaltinimą pasikėsinus išžaginti ir seksualiai prievartauti.
Antrankiai
Antrankiai / Tomo Urbelionio/BFL nuotr.

Kaip informuoja Vilniaus apygardos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 2005-ųjų rugsėjį mikroautobusu važiavęs R.Juchnevičius Ukmergės rajone stabtelėjo paimti pakelėje balsavusios merginos. Tačiau netrukus vyras automobilį pasuko į mišką. Ten sustojęs puolė pakeleivę...

Mergina nepalūžo, energingai priešinosi smurtininkui. Aukai pasiprašius į lauką ir įtikinus, kad nepaspruks, prievartautojas ją paleido. Išnaudojusi gautą progą mergina pabėgo, taip išvengdama dar sunkesnių pasekmių. Išmetęs iš automobilio pakeleivės daiktus, R.Juchnevičius nuvažiavo.

Netrukus, gavus nukentėjusiosios pareiškimą, Ukmergės rajono policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Merginos parodymai buvo patikrinti nusikaltimo vietoje. Iš karto nustatyti įtariamojo nepadėjo ir tai, kad ant vieno iš merginos daiktų, kuriuos R.J.uchnevičius išmetė iš automobilio, buvo rastas vieno vyriškos rankos piršto atspaudas.

Penkerių metų senumo nusikaltimas buvo atskleistas tiktai 2010-ųjų lapkritį, atliekant eilinę neidentifikuotų pirštų atspaudų perpatikrą. Buvo nustatyta, kad pėdsaką ant vieno iš asmeninių nukentėjusiosios daiktų paliko kairysis R.Juchnevičiaus nykštys. Įtarimus sustiprino išskirtinis smurtautojo fizinis požymis, kurį nurodė mergina – didelis ištisinis randas ant pilvo. Prokurorai R.Juchnevičiui pateikė įtarimus kėsinusis lytiškai santykiauti su žmogumi prieš jo valią ir savo lytinę aistrą tenkinus kitokio fizinio sąlyčio būdu prieš nukentėjusiojo valią, panaudojant fizinį smurtą. Merginos skriaudikas visiškai prisipažino kaltu.

Vedęs ir vaikų turintis R.Juchnevičius vieną kartą jau buvo teistas. Už nesunkų sveikatos sutrikdymą  Kupiškio rajono apylinkės teismas 2008 m. balandžio 2 d. nuosprendžiu jam skyrė 45 parų arešto bausmę, nustatydamas ją atlikti poilsio dienomis (tuomet R.Juchnevičius dirbo vienoje bendrovėje).

Šį nusikaltimą nuo atskleistojo Ukmergės rajone skiria dveji metai, tačiau abiejų aplinkybės – stebėtinai panašios. 2007-ųjų rugsėjį jaunai moteriai balsuojant kelyje Panevėžys–Kupiškis prie jos sustojo lengvasis automobilis. Vairuotojas sutiko pavėžėti iki Kupiškio, tačiau netrukus išsuko iš kelio. Griebęsis smurto nedviprasmiškai moteriai parodė, kokie jo siekiai... Tačiau savo užmačių įvykdyti nespėjo – sutrukdė į patį keliuką įsukęs ir netoliese sustojęs automobilis.

Tą pačią dieną R.Juchnevičius buvo sulaikytas Panevėžyje – moteris įsidėmėjo savo skriaudiko automobilio numerį. Pareigūnams jis prisipažino siekęs su nukentėjusiąja intymių santykių, nors ji tam ir priešinosi. Tačiau teisme tvirtino savo kėslų atsisakęs sąmoningai. Parodymų pakeitimą motyvavo tyrėjo bei advokato įtaka.

Prokurorai R.Juchnevičių kaltino ir kėsinimusi tenkinti lytinę aistrą prieš moters valią, t.y. seksualinio prievartavimo. Tačiau šį kaltinimą Kupiškio rajono apylinkės teismas atmetė, nusprendęs taikyti savanoriško atsisakymo nuo nusikalstamos veikos instituto nuostatas. Jeigu tiriant nusikaltimą būtų pasinaudota rastuoju piršto atspaudu, nuosprendis galėjo būti kitoks.

Tačiau šį kartą, pasak valstybinį kaltinimą teisme palaikiusio Ukmergės rajono apylinkės prokuroro Ginto Vaičiūno, panaši taktika prievartautojui nepadėjo. Tiriant įrodymus teismo posėdyje, iš pradžių R.Juchnevičius mėgino neigti kai kurias jam inkriminuojamų nusikalstamų veiksmų aplinkybes. Vis dėlto vėliau, pakeisdamas pirminius parodymus, savo kaltę visiškai pripažino. Atsižvelgęs į prokuroro poziciją, teismas panevėžiečiui skyrė galutinę trejų metų ir aštuonių mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Tai – už abu sunkius nusikaltimus, kuriuos įvykdė R.Juchnevičius numatytų bausmių vidurkis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius