-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismą pagaliau pasiekė vienos pavojingiausių šalies nusikalstamų grupuočių – „Agurkinių“ byla

Policijos pareigūnai bei prokurorai, bendradarbiaudami su užsienio teisėsauga, perdavė teismui vienos pavojingiausių nusikalstamų grupuočių – „Agurkinių“ bylą.
Saulius Velečka
Saulius Velečka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Įtarimai pareikšti 14-ai asmenų

Byloje surinkta medžiaga apie Kaune įsikūrusių „Agurkinių“ gaujos vykdytus nusikaltimus ne tik Lietuvoje, bet ir Europos valstybėse, Rusijoje, Pietų Amerikoje.

Gaujos nariai įtariami narkotikų gabenimu, platinimu stambiu mastu, neteisėtu ginklų bei sprogmenų laikymu, žmogžudystės užsakymu, neteisėtu praturtėjimu bei kitais nusikaltimais

Gaujos nariai įtariami narkotikų, taip pat narkotikų gamybai naudojamų prekursorių gabenimu, platinimu stambiu mastu, neteisėtu ginklų bei sprogmenų laikymu, žmogžudystės užsakymu, neteisėtu praturtėjimu bei kitais nusikaltimais.

Kaip sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžėjus Roginskis, nusikalstamo susivienijimo lyderis – Saulius Velečka, pravardė „Agurkas“, kuris teisėsaugai gerai žinomas nuo 2000 metų.

Iš viso įtarimai byloje pareikšti 14 asmenų.

Grupuotė susijusi su mažiausiai 240 kilogramų kokaino

Kaip rodo ikiteisminio tyrimo medžiaga, „agurkiniai“ organizavo narkotikų, konkrečiai – kokaino gabenimą iš Ispanijos į Olandiją, iš Olandijos –  į Lietuvą, Didžiąją Britaniją. Iš Lietuvos narkotikai toliau buvo gabenami į Rusiją. Prieš tai kvaišalai buvo atgabenami iš Pietų Amerikos.

Narkotikus gabeno ne grupuotės nariai, o samdyti kurjeriai

Narkotikai buvo vežami automobiliuose dvigubu dugnu, taip pat krovininiuose automobiliuose, visą darbą atlikdavo ne grupuotės nariai, o samdyti kurjeriai.

Iš viso nustatyta, kad grupuotė buvo susijusi su mažiausiai 240 kilogramų kokaino, taip pat didžiulio kiekio prekursorių gabenimu bei platinimu.

„Manome, kad surinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamųjų kaltę“, – sakė A.Roginskis.

Bandyta nužudyti su teisėsauga sutikusį bendradarbiauti narį

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų departamento prokuroras Tomas Meškauskas tvirtino, kad iš viso atliekant tyrimą nustatyta per 50 įtariamųjų, teismui perduoto ikiteisminio tyrimo dalyje jų yra keturiolika. Visi jie, kaip tvirtino prokuratūros atstovas, priklauso „Agurkiniams“.

Sulaikyti grupuotės nariai mėgino organizuoti vieno iš narių, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, nužudymą

Sunkiausia, anot jo, buvo tai, kad didžioji dalis nusikaltimų atlikta užsienyje.

Keturi grupuotės nariai sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

Kaip tvirtino A.Roginskis, apie gaujos pavojingumą byloja ir tai, kad netgi sulaikyti grupuotės nariai mėgino organizuoti vieno iš narių, sutikusių bendradarbiauti su teisėsauga, nužudymą. Pareigūnai šiam nusikaltimui užkirto kelią.

Įtariama, „Agurkinių“ užsakymu nužudytas Vidmantas Sadauskas

Kaip įtariama, „Agurkinių“ užsakymu buvo įvykdytas Vidmanto Sadausko nužudymas Kaune 2011-aisiais. Ar jis taip pat priklausė nusikalstamai grupuotei, pareigūnai neatskleidė.

Nusikaltėliams apribota teisė disponuoti turtu už beveik 6 mln, litų, į tai įeina pastatai, žemės sklypai, automobiliai, net laikrodžiai, kai kurie kainuojantys net keliasdešimt tūkstančių eurų

Nustatyti visi dalyvavę asmenys, samdomas žudikas – jis sulaikytas Ukrainoje ir pritaikius ekstradiciją pervežtas į Lietuvą.

Jų teigimu, nusikaltėliams apribota teisė disponuoti turtu už beveik 6 mln, litų, į tai įeina pastatai, žemės sklypai, automobiliai, net laikrodžiai, kai kurie kainuojantys net keliasdešimt tūkstančių eurų. Šis turtas priklauso grupuotės branduoliui. Grupuotę, pareigūnų teigimu, 2011-aisiais sukūrė 4 asmenys.

Ikiteisminis tyrimas truko trejus metus, jo metu buvo bendradarbiaujama su Rusijos, Baltarusijos, Ispanijos, Olandijos, Jungtinės Karalystės, Estijos, Latvijos ir Lenkijos teisėsaugininkais, su ES kriminalinės žvalgybos agentūra „Europolu“, organizacija „Eurojust“.

Rasta daugybė ginklų

Atliekant kratas, pareigūnai taip pat rado daugybę ginklų – snaiperinių šautuvų, kalašnikovo automatų, pistoletų, taip pat rasti didžiuliai kiekiai šaudmenų, sprogstamųjų medžiagų.

Visą ikiteisminio tyrimo metu surinktą medžiagą vertins teismas – jam perduodamą bylą sudaro daugiau nei 100 tomų.

Manoma, kad „Agurkiniai“ buvo viena stambiausių ir pavojingiausių Lietuvoje ir užsienyje veikusių nusikalstamų grupuočių.

2013 metų sausį per policijos ir prokuratūros operaciją buvo sulaikyti šeši Kauno „Agurkinių“ grupuotės lyderiai bei svarbiausi nariai.

2013 metų gruodį per antrąją kriminalinės policijos biuro operaciją sulaikyta dar viena grupė nusikalstamai grupuotei priklausiusių asmenų, tuo metu įtarimai buvo pareikšti apie 50-čiai asmenų.

Manoma, kad „Agurkiniai“ buvo viena stambiausių ir pavojingiausių Lietuvoje ir užsienyje veikusių nusikalstamų grupuočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius