-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas aiškinasi, kaip keturi „Aro“ kovotojai Klaipėdoje įsivėlė į mirtiną susišaudymą dėl seno mašinos veidrodėlio

Vilniaus teismas apeliacine tvarka nagrinėja baudžiamąją bylą, kurioje vienas iš Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ kovotojų – Algirdas Dėringis, yra teisiamas už naudotomis automobilių detalėmis prekiavusio prieštaringos reputacijos verslininko nužudymą. Kiti „Aro“ pareigūnai šioje byloje apklausiami kaip liudytojai.
Algirdas Dėringis (kairėje) ir bylą kuruojantis prokuroras
Algirdas Dėringis (kairėje) ir bylą kuruojantis prokuroras / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

„Matot, kokia istorija užsivedė dėl jūsų dėl jūsų veidrodėlio už 120 litų? Vienas žmogus nušautas, kitas čia sėdi nuteistas...“ – kraipė galvą teisėjas Viktoras Kažys, vadovaujantis baudžiamąją bylą dėl 28 metų tauragiškio Egidijaus Levčenkovo nužudymo nagrinėjančiai Lietuvos apeliacinio teismo kolegijai.

„Įsivaizduoju...“, – atsiduso pagrindine šio trilerio figūra tapęs klaipėdietis Jonas Armonas (gim. 1966 m.), autolaužyne įsigijęs netinkamą mašinos veidrodėlį, todėl bandęs atgauti už jį sumokėtus 120 litų.

Sostinės teisėjų trijulė bando išsiaiškinti, kaip į šį reikalą 2002 metų rugpjūčio 17-ąją įsivėlė keturi „Aro“ kovotojai. Vieną iš jų – Algirdą Dėringį, Klaipėdos apygardos teismas 2012 m. balandžio 16 d. nuosprendžiu yra pripažinęs kaltu dėl E.Levčenkovo nužudymo, už žmogžudystę jam skirta 5,5 metų kalėjimo ir nurodyta sumokėti 200 000 litų kompensaciją našlei bei dviem vaikams.

„Tai Dėringis jums gyvybę išgelbėjo?“ – jausmingą pokalbį apklausos metu su veidrodėlio pirkėju tęsė teisėjas V.Kažys. „Taip išeina... Taip išeina!“ – entuziastingai pritarė J.Armonas.

Šios bylos dalyvių pasakojimai primena aštraus siužeto filmą su neįtikėtinais scenarijaus posūkiais.

Būrelis „Aro“ pareigūnų laisvą nuo tarnybos vasaros vidurdienį išsiruošė prie jūros išsimaudyti, tačiau vienam jų sutikus berods 17 metų nematytą vaikystės draugą, esą visai neplanuotai atsidūrė naudotų autodetalių prekybos aikštelėje, kur įvyko nuožmios kautynės. Iš jų vyrai spruko neatsigręždami, penkiese kažkaip susigrūdę į mažylį „Renault Twingo“.

Prieš tai firmos komercijos direktorius vos ne vienu smūgiu patiesė ant žemės keturis J.Armono pagalbininkus, tačiau tada į angarą „kaip reindžeris“ įsiveržė A.Dėringis ir nušovė galingąjį E.Levčenkovą.

Tai tik kelios nuotrupos iš šios istorijos dalyvių pasakojimų, kuriuos trečiadienį išklausė Apeliacinis teismas.

Skirtingos versijos

Pagrindinis liudytojas J.Armonas pasakojo, kad prieš keliolika metų buvo įsteigęs „J.Armono komercinę firmą“ – per metus iš Vokietijos atvarydavo apie 30 automobilių, Klaipėdoje juos sutvarkydavo ir perparduodavo.

Remontuodamas mašinas jis būdavo nuolatinis kitos firmos klientas – lankydavo vadinamuosius autolaužynus, kur buvo ardomi ir dalimis parduodami naudoti automobiliai.

Tąsyk dabartinio Klaipėdos universiteto teritorijoje veikusiose Antano Kundroto individualioje įmonėje J.Armonui reikėjo „Nissan Primera“ šoninio veidrodėlio. „Aš klausiau, ar jis tikrai sedano, man sakė, kad tikrai. Bet pasirodė, kad buvo universalo. Jie labai panašūs, tik tvirtinimas kitoks“, – prisiminė buvęs mašinų perpardavinėtojas.

Nukentėjusioji našlė ir buvę E.Levčenkovo kolegos iš serviso mano, kad J.Armonas tyčia suplanavo ginkluotą antpuolį ir galėjo numatyti tragišką jo baigtį.

Tuo tarpu nuteistasis A.Dėringis, veidrodėlio pirkėjas J.Armonas ir jų bičiuliai teismuose plėtoja versiją, kad į lemtingą susišaudymą jie pateko atsitiktinai.

Panašu, kad tiek teisėjams, tiek kitiems proceso dalyviams kol kas sunku tikėti ir vienos, ir kitos pusės pasakojimais. Juolab kad kai kurios oponentų nurodomos aplinkybės yra radikaliai priešingos.

Pavyzdžiui, autodetalių serviso darbuotojai sako, kad dar iki susišaudymo J.Armonas keletą kartų buvo atvykęs aiškintis dėl veidrodėlio su užnugariu – vyrą lydėdavo mažiausiai vienas, o kartais ir keli „Aro“ kovotojai.

Savo ruožtu J.Armonas prisiekinėjo visada atvažiuodavęs vienui vienas, nes norėdavęs tik mandagiai pasikalbėti ir dalykiškai ginčą išspręsti.

J.Armonas pasakojo, kad jautėsi užtikrintai, nes buvo įbauginęs detalių pardavėjus vien užuominomis, jog dėl netinkamos prekės pateiks skundą valdiškoms institucijoms.

Todėl jam buvo pažadėta, kad lemtingąjį vasaros šeštadienį jis gali užsukti, susitikti asmeniškai su sprendimų teisę turinčiu E.Levčenkovu ir atsiimti 120 litų.

Susitikimas prie „Pavasario“

Ryte J.Armonas darbavosi Klaipėdos automobilių turguje, o vėliau ketino vykti į autodetalių prekyvietę. Tačiau nutarė užsukti į prekybos centrą „Pavasaris“ ledų ir poros pakelių cigarečių – esą ten rūkalai pigesni nei turguje. Prie parduotuvės J.Armonas sutiko Raimondą Venckų. Kaip teismui sakė liudytojas, šio bičiulio jis nebuvo matęs gal 10 metų ir tada net nežinojo, kad pastarasis priklauso „Arui“

Tame pačiame posėdyje, bet kiek vėliau liudytoju apklaustas R.Venckus sakė, kad J.Armono nebuvo matęs gal 17 metų.

Dar vienas fantastinis sutapimas – tada prie „Pavasario“ R.Venckus sakė, kad su draugais važiuoja maudytis prie jūros, tik jiems nepatogu penkiese keliauti susispaudus A.Dėringio mersedesu. O J.Armonas pareiškė, kad kaip tik važiuoja į Melnragę, kur nori apžiūrėti meistro, pravarde Kugelis, servise tvarkomos pardavimui skirtos mašinos.

Tada A.Dėringio automobilyje „Mercedes“ liko tik 3 žmonės, o kiti du „patogiai“ įsitaisė dviejų durų „Renault“.

Į autodetalių angarą užėjęs „Aro“ kovotojas A.Dėringis pardavėjui M.Žilevičiui paliko neišdildomą įspūdį: „Kaip reindžeris! Nesu matęs, kad kažkas taip gerai valdytų ginklą. Įėjęs Dėringis iškart šovė į Petraitį. Šovė viena ranka, nesitaikydamas. Ir Petraitis kaip kulka nubėgo į sandėlio galą. Antrą kulką – į koją, bėgant pakeliui į kabinetą gavo Levčenkovas. O aš išsigandęs palindau po stalu...“

Anot vairuotojo J.Armono, jis net nežinojo, kad kita dalis kompanijos mersedesu važiuoja paskui. Pakeliui J.Armonas R.Venckaus paklausė, ar šis neprieštarauja, jei jis kelioms minutėms užsuks į detalių įmonę dėl vieno reikalo (pažadėtųjų 120 litų už veidrodėlį). Kad ir „Mercedes“ ekipažas pasuko paskui, J.Armonas vis dar nežinojo.

Toliau abiejų pusių pasakojimai ekstremaliai skiriasi. O įdomiausia tai, kad penki atvykėliai susigrūmė su autolaužyno darbuotojais, tačiau J.Armonas iki šiol teigia nežinojęs, kad veidrodėlio reikalai rūpėjo ne jam vienam. J.Armono bičiulis R.Venckus sakė apskritai nebuvo išlipęs iš „Twingo“, kol nepasigirdo šūviai – tada jis pabėgo.

Priminė reindžerį iš filmų

Pardavėju tądien dirbęs Mindaugas Žilevičius teismui pasakojo, kad iš Tauragės į uostamiestį atvykęs E.Levčenkovas (jį lydėjo dar vienas vyras) turėjo legalų pistoletą, užtaisytą ginklą jo šefas pasidėjo kabinete ant lentynėlės.
Komercijos vadovas žinojo, kad apie 11 val. atvyks nepatenkintas veidrodėlio pirkėjas.

„Pamačiau, kad ateina Armonas ir dar trys vyrai. Levčenkovas pradėjo muštis – vienas su visais keturiais. Netrukus nuo jo rankos visi keturi gulėjo. Prisimenu, tada jis jų paklausė: ką, pyd..., ar tiek tegalit?!“ – teismui liudijo pardavėjas.   

M.Žilevičius pasakojo, kad konfliktą matė ir kitas jo kolega Šarūnas Petraitis. „Šarūnas tik stovėjo netoliese su vamzdžio gabalu, buvo juo pasirėmęs į žemę“, – teigė liudytojas.

Po akimirkos į angarą užėjęs A.Dėringis M.Žilevičiui paliko neišdildomą įspūdį: „Kaip reindžeris! Nesu matęs, kad kažkas taip gerai valdytų ginklą. Atsimenu, kad buvo su maike, trumpikėm, pliažinėm tapkėm ir kepurike ant galvos. Tiesa, tą raudoną kepurikę jis po to pametė... Įėjęs Dėringis iškart šovė į Petraitį. Šovė viena ranka, nesitaikydamas. Ir Petraitis kaip kulka nubėgo į sandėlio galą. Antrą kulką – į koją, bėgant pakeliui į kabinetą gavo Levčenkovas. O aš išsigandęs palindau po stalu...“

Teisėjai smulkiau klausinėjo M.Žilevičiaus apie šį įspūdingą epizodą. Pastarasis aiškino, kad A.Dėringis iššovė nieko nesakęs. Todėl būtent į Š.Petraitį, neaišku. Ar pastarasis kėlė jam grėsmę, galbūt jau buvo užsimojęs turėtų vamzdžiu?

Į šį klausimą M.Žilevičius tvirto atsakymo neturėjo.

„Jūs sakote, kad vienas Levčenkovas kumščio smūgiais paguldė keturis vyrus, tarp kurių buvo trys Aro pareigūnai?“ – negalėjo atsistebėti teisėjas V.Kažys.

Jis iškart paklausė: „Gal ir Šarūnas dalyvavo?“

„Ne, jis tik stovėjo pasiruošęs su glušo (duslintuvo – aut. past.) gabalu“ – tikino M.Žilevičius.

Teisėjai dar aiškinosi, ką įsiveržus „reindžeriui“ veikė keturi išguldytieji. Vis dar gulėjo ar jau buvo atsistoję? O galbūt pasišalinę iš angaro?

M.Žilevičius tiksliai neprisiminė, tik galėjo konstatuoti, kad pasigirdus šūviams grumtynės jau nebevyko.

Nuteistojo advokatas pagarsino ankstesnius M.Žilevičiaus parodymus, kad „Levčenkovas gavo šūvį, kai rankoje jau turėjo ginklą“.

Liudytojas patvirtino, kad tai tiesa – čia buvo jau antrasis šūvis. „O, bl.., pataikė!“ – esą taip nusikeikė E.Levčenkovas, kai siekė lentynoje padėto savo pistoleto. Jį pačiupęs sukosi ir šovė į A.Dėringį, bet pataikė į kompiuterio monitoriaus kampą.

Šūviai užklupo nepasiruošusius?

Veidrodėlio pirkėjas J.Armonas, pagal šį pasakojimą buvęs vienas iš keturių išguldytųjų, teismui papasakojio visai kitokį siužetą.

Anot liudytojo, prie angaro jis išlipo iš „Renault“, o abu „Aro“ kovotojai liko abejingai sėdėti automobilyje. Kad dar du „ariniai“ atvažiavo prie angaro mersedesu, J.Armonas apskritai nenutuokė.

VIDEO: 15min.lt - nuteisto ARO kovotojo byla Apeliaciniame teisme

„Labą dieną, aš čia dėl veidrodėlio“, – J.Armonas tikino mandagiai pasisveikinęs su naudotų detalių pardavėjais.

Jo žodžiais tariant, po sekundės ofise sėdėjęs stambaus sudėjimo vyriškis (E.Levčenkovas – aut. past.) ėmė keiktis ir pašoko iš savo vietos. J.Armonas teigė pamanęs, kad su juo bus fiziškai susidorota, todėl apsisuko ir skubėjo iš ten dingti. „Tada pamačiau angare du vaikinus su strypais rankose. Pamaniau, kad čia tikrai susidorojimas, ir bėgau,“ – pasakojo liudytojas.

„O jus vijosi kažkas?“ – klausė jo teisėjai.

„Nemačiau, nes bėgau“, – atsakė J.Armonas.

Jis dalijosi prisiminimais toliau: „Man bėgant išgirdau šūvį. Kažkas šaukė: meskit ginklus! Policija!“

Bėgdamas link savojo „Renault“, J.Armonas pamatė iš jo lipantį ir R.Venckų.

Teisėjai stebėjosi, kaip „Aro“ kovotojai, privačiame gyvenime kilus susišaudymui, gali palikti savo tarnybos draugus ir sprukti.

Netrukus teismas apklausė ir šį liudytoją.

R.Venckus minėjo, kad bijojo būti nušautas, todėl bėgo tolyn.

Teisėjai stebėjosi, kaip „Aro“ kovotojai, privačiame gyvenime kilus susišaudymui, gali palikti savo tarnybos draugus nelaimėje ir sprukti.

R.Venckus bandė aiškinti, kad paprastai „Aras“ būna pasiruošęs: būrio nariai būna ginkluoti ir rengia tikslingą šturmą. Šiuo atveju viskas vyko atvirkščiai – puolė ne jie, o juos.

„Aš nebuvau nė karto į tą angarą įėjęs“, – tvirtai kartojo R.Venckus, prieš dešimtmetį profesionaliai žaidęs futbolą (buvo Klaipėdos „Atlanto“ vartininkas).

Tačiau liudytojas M.Žilevičius teigė jį įsidėmėjęs ne tik per susišaudymą, bet ir ankstesnių vizitų metu „Veidas tas pats yra, koks buvo prieš 10 metų. Pikts!“, – teisme pareiškė M.Žilevičius.

Klampioje byloje galo dar nematyti

Ką toliau darė į šią velniavą dėl veidrodėlio įsivėlęs J.Armonas?

„Norėjau išvažiuoti, bet negalėjau užvesti automobilio. Sukau raktelį, bet neužsivedė. Kai užvedžiau, pradėjau važiuoti, bet vėl sustojau paimti Venckaus ir dar vieno. Dar šiek tiek pavažiavus įlipo kiti du,“ – pasakojo J.Armonas.

„Paėmėt visus, išskyrus Dėringį? Palikot susidorojimui?“ – vėl nuostabos neslėpė teisėjas V.Kažys.

J.Armonas tą patvirtino, o vėliau kartojo apskritai nežinojęs, kad A.Dėringis atvyko į angarą: „Aš net nežinojau, kad Dėringis yra. Aš tikrai net nežinojau!“

Į susišaudymą pakliuvusi kompanija nuvažiavo į Klaipėdos policijos būstinę. Tuo tarpu sužeistam Levčenkovui buvo iškviesta greitoji. Medikai nukraujavusį vyrą išsivežė, bet po kelių valandų ligoninėje jo gyvybė užgeso.

Seni įvykiai uostamiesčio ir sostinės teismuose narpliojami tik pastaraisiais metais, nes anksčiau prokuratūra kelis sykius buvo nutraukusi A.Dėringio atžvilgiu vykdytą ikiteisminį tyrimą dėl žmogžudystės.

Į kitą posėdį kovo mėnesį Lietuvos apeliacinis teismas kvies naujus liudytojus, taip pat aiškinsis, ar tą 2002-ųjų rupjūčio šeštadienį J.Armonas tikrai turėjo reikalų Melnragės servise.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius