Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas areštavo net Petriko siurblį (atnaujinta 13.51 val. – tęsinys rudenį)

Vilniaus apygardos teismas toliau bando nagrinėti buvusio EBSW prezidento bylą dėl iššvaistytų milijonų.
Gintaras Petrikas
Gintaras Petrikas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas šiandien paskelbė, kad visiškai tenkina praeitame posėdyje prokuroro pareikštą prašymą – areštuoti buvusio EBSW vado Gintaro Petriko sąskaitas bei kai kurį turtą.

Teismo nuomone, laikinas nuosavybės teisių apribojimas yra skirtinas atsižvelgiant į nusikaltimų, kuriais kaltinamas G.Petrikas, sunkumą.

Be to, areštuojant turtą, atsižvelgiama ir į G.Petrikui pareikšto ieškinio dydį, iš viso 18 mln. 693 tūkst. litų.

Teismas areštavo bent keturias su kaltinamuoju susijusias banko sąskaitas, vertybinius popierius, netgi medžioklinį šautuvą, 91 šovinį, televizorių Sony, vaizdo magnetofoną Sony bei dulkių siurblį.

Anot teisėjo, reikia turėti omenyje, kad G.Petriko turtas pasibaigus bylai gali būti konfiskuotas, kitu atveju jis gali būti panaudotas ieškiniui padengti.

Teismo žiniomis, Rygoje esančiame „Saulės“ banke G.Petrikas turi 150 020, 84 JAV dolerio. Kitoje to paties banko sąskaitoje – 328 dolerius.

Danijos sostinėje esančio „Nordea“ banko G.Petriko sąskaitoje yra 26 882 doleriai, dar viename banke – 3750 dolerių.

„Šis nutarimas nieko nepakeitė, nes viskas, ką čia perskaitė, jau buvo areštuota“, – paskelbus nutartį žurnalistams pareiškė G.Petrikas.

Ketvirtadienį į teismą neatvyko civilinio ieškovo Turto banko atstovė, nors šiandieninio posėdžio data su visomis šalimis buvo suderinta dar balandį, o šiandien netgi buvo viliamasi išgirsti baigiamąsias kalbas.

Abi šalys iš esmės sutiko, kad tęsti bylą be banko atstovės nėra galimybės. Teisėjas padarė pusvalandžio pertrauką, per buvo mėginama sužinoti, kur viena iš proceso dalyvių dingo.

Lygiai 10 valandą banko atstovė atsiprašinėdama už vėlavimą pasirodė teismo salėje, posėdis netrukus bus tęsiamas.

Vos teisėjui grįžus į salę, G.Petriko atvokatas paprašė vis dėlto atidėti posėdį ir iškviesti dar vieną liudytoją. Prokuroras iškart pareiškė, kad liudytoją išsikviesti jau buvo pakankamai progų, be to, bylos medžiagoje yra jo apklausos duomenys. Todėl prokuroras siūlė nebevilkinti bylos, teisėjas G.Petriko gynėjo prašymą atmetė.

Teisėjui įsitikinus, kad šalys nebeturi jokių papildomų prašymų ar pastabų, buvo pasiūlyta prokurorui sakyti savo baigiamąją kalbą.

Prokuratūros atstovas visų pirma pažymėjo, kad byla pasiekė teismą tik po 12 metų nuo nusikalstamos veikos padarymo.

Prokuroras G.Petriką įvardijojo kaip asmenį, turėjusį didžiausią įtaką EBSW veiklai, apibūdino kaltinamąjį kaip koncerno veiklos organizatorių bei įkvėpėją.

Ilgiau nei pusvalandį jau kalbantis prokuroras smulkiai pasakojo apie G.Petriko finansines machinacijas, daugiausia – nepagrįstai suteiktas paskolas.

Papildyta 12.51 val. Prokuroro Gintaro Pliopio baigiamoji kalba užsitęsė bemaž 2 valandas. „Prašau priimti apkaltinamąjį nuosprendį ir pripažinti Petriką kaltu“, – sakė ir konkrečius kaltinimus priminė prokuroras, siūlantis buvusį EBSW prezidentą 6 metams ir 6 mėnesiams sodinti į kalėjimą. Tiesa, į šį įkalinimo laiką būtų įskaičiuotas JAV ir Lietuvoje už grotų praleistas laikas.

Kaltinamojo advokatas Vytautas Sviderskis dar sykį paprašė atidėti posėdį. „Byla ne tik didelės apimties, bet ir sudėtinga“, – kalbėjo žinomas teisininkas.

Už savąjį gynėją mūru stojo ir G.Petrikas, prašęs duoti jam laiko parengti išsamią baigiamąją kalbą.

Teisiamas verslininkas priminė, jog V.Sviderskis šioje byloje ji gina palyginti neseniai, visos medžiagos atmintinai dar nemoka. „Aš mačiau kaip jam tekdavo ruoštis naktimis tiesiog“, – apie tai, kad advokatui itin trūksta laiko, teismui aiškino G.Petrikas.

Kauniečio bei jo gynėjo maldas teisėjas Vladislavas Lenčikas išgirdo – šalys vėl sustiks teisme tik rudenį. Rugsėjo 16 dieną bus sprendžiamas papildomas klausimas dėl G.Petrikui taikomo namų arešto, o rugsėjo 22 dieną numatoma tęsti šios dienos posėdį, kurio metu pagaliau turėtų nuskambėti V.Sviderskio bei kaltinamojo baigiamosios kalbos.

15 metų senaties terminas G.Petriko byloje sueis kitų metų pabaigoje. Šiandien vėl atidėtu posėdžiu likęs nepatenkintas prokuroras G.Pliopys viliasi, kad senatis bylos nesužlugdys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius