Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas baigė Daktarų gaujos bylos nagrinėjimą

Klaipėdos apygardos teisme baigtas bene garsiausios Daktarų gaujos bylos nagrinėjimas. Trečiadienį advokatams baigus ginamąsias kalbas, kaltinamiesiems liko pasakyti baigiamuosius žodžius. Juos jie galės tarti vasario mėnesį.
H.Daktaro gaują pakeitė daug žiauresni jaunieji banditai.
H.Daktaras / BFL nuotr.

Teismo posėdis buvo numatytas lapkričio mėnesį, tačiau jis neįvyks. Kaltinamųjų bei advokatų pageidavimu jis perkeltas į vasarį. 

Anot advokato Mindaugo Kepenio, ir pats Henrikas Daktaras norėjo daugiau laiko pasiruošti baigiamajai kalbai.  Be to, daug laiko plačios apimties bylai išnagrinėti reikia ir teisėjams.  

15-kai kaltinamųjų pasakius baigiamąsias kalbas teisėjai sės rašyti nuosprendžio. Pagal įstatymą tam jie turės 45 dienas, tad sprendimo tikimasi kovo, balandžio mėnesiais. Kai kurie kaltinamieji sprendimo laukia suimti, kiti laisvėje.

Vyrai kaltinami nuo 1993 iki 2000 metų vogę automobilius, žiauriai kankinę ir žudę verslininkus bei kitus jiems nepaklususius, reketavę, sprogdinę, pasisavinę svetimą turtą, sukčiavę. Gaujai inkriminuojama daugiau kaip 20 nusikaltimų, tarp jų šeši nužudymai. H.Daktaras kaltinamas kartu su gaujos nariais suorganizavęs ir dalyvavęs nužudant verslininkus: Vladimirą Seneckį, pravarde Turistas, Robertą Borchertą, pravarde Karabasas, Rimantą Ganusauską, pravarde Mongolas, Arvydą Mučinską, pravarde Mačialka, Sigitą Čiapą ir jo vairuotoją Vincą Varną, taip pat pasikėsinus nužudyti Raimundą Petraitį, pravarde Mondė, R.Ganusauską ir S.Čiapą.

Byloje apklausta apie 160 asmenų, o medžiaga nugulė 73 tomuose.

Lankėsi posėdžiuose

Į teismo posėdžius palaikyti savo vyro visada atvykdavo H.Daktaro sutuoktinė Ramutė Daktarienė. Moteris trečiadienį nustebo išgirdusi, kad baigiamosios kalbos perkeltos į vasario mėnesį. Savo vyrą, kuris teismo salėje kartu su dar trimis kaltinamaisiais sėdėdavo už grotų, R.Daktarienė kaskart sutikdavo ir palydėdavo bučiniu bei keliais žodžiais.

„Anūkė vis klausia, kada dieduką išleis iš gardo“, – sakė R.Daktarienė.

„Laikraščius gavau, perskaičiau“, – žmonai trečiadienio rytą dėkojo H.Daktaras. 

R.Daktarienė nesiryžo prognozuoti bylos baigties ir sakė besistengianti apie tai negalvoti. „Jei pradėsi įsivaizduoti, kas ir kaip, „stogas gali nučiuožti“, – sakė R.Daktarienė.  Pasak jos, kalbama apie senus įvykius, kurie šiandien yra išpūsti.

Moteris su vyru, nuosprendžio laukiančiu Lukiškėse, bendrauja telefonu, retkarčiais pasimato. Su juo susitinka ir vaikai. Dukra Živilė teismo prašė leisti į Lukiškes atvykti su dukrele, H.Daktaro anūke. Jai netrukus sukaks penkeri. Teisėjai pranešė prašymo nepatenkinę, nes mažamečiam vaikui įkalinimo įstaigoje ne vieta.

„Anūkė vis klausia, kada dieduką išleis iš gardo“, – sakė R.Daktarienė. H.Daktaras anūkę matė jau seniai, pasak sutuoktinės, nuo to laiko mergaitė labai paaugo.

Iki gyvos galvos

Prokurorai H.Daktarą ir jo dešiniąją ranką Egidijų Abarių siūlo įkalinti iki gyvos galvos. Kitiems gaujos nariams siūloma 5–16 metų laisvės atėmimo bausmė. Iš kaltinamųjų prokurorai prašo atimti ir neteisėtu būdu įgytą turtą.

Prokurorai teigia surinkę apsčiai įrodymų, kad praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje sąlygas Kaune diktavo Daktaro vadovaujama gauja. Nariai susitikdavo kasdien, planavo nusikalstamas veikas, kartu leido laisvalaikį. Tirti bylą padėjo bendradarbiauti sutikę ir švelnesnių bausmių už tai besitikintys kai kurie gaujos nariai. Tiesa, 20 metų senumo įvykiai ne visų atmintyje iškilo vienodai, parodymai vis keitėsi, be to, bendrai bijojo ir nenorėjo vienas kito išduoti.

Kaltinamųjų advokatai gynė vyrus, esą nėra jokių įrodymų apie gaujos egzistavimą. Vieno kaltinamųjų, Audriaus Gudomsko, advokatė teigė, jog mažai vilties, kad Daktarų susivienijimas nebus pripažintas iš tiesų egzistavęs. „Jei paskelbta, kad buvo „tulpiniai“, „gaidjurginiai“, vadinasi, buvo ir „daktariniai“, – teisme kalbėjo advokatė Gražina Mauručaitienė.

Pats H.Daktaras yra sakęs, kad monstrą iš jo padarė prokurorai ir žurnalistai. Jis savo kaltę neigia, pripažįsta tik viena – Bulgarijoje, iš kur buvo pargabentas, jis gyveno su suklastotais dokumentais ir prisistatinėjo Kęstučio Šimkaus vardu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius