Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: eksperimentus su žmonėmis daręs Panevėžio medikas nekaltas dėl pacientės mirties

Panevėžyje paskelbtas nuosprendis medikui, vykdžiusiam draudžiamus biomedicininius tyrimus su pacientais. Panevėžio apygardos teismas paskelbė nuosprendį panevėžiečiui gydytojui Rimantui Pakšiui, kuris buvo kaltinamas dėl neatsargaus gyvybės atėmimo,  piktnaudžiavimo, dokumentų suklastojimo ir draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimo.
Temidė
Temidė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Teismas išteisino mediką dėl neatsargaus pacientės M. Č. gyvybės atėmimo kaip nepadariusį šios veikos. Dėl kitų trijų kaltinimų – piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumentų suklastojimo, draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimo teismas bylą nutraukė suėjus baudžiamosios atsakomybės senaties terminui.

Teismas konstatavo, kad kitomis R. Pakšiui inkriminuotomis nusikalstamomis veikomis – piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimu jis apkaltintas pagrįstai, mediko kaltė padarius šiuos nusikaltimus visiškai įrodyta, tačiau nuo atsakomybės gelbėja senatis.

R. Pakšys buvo kaltinamas tuo, kad į klinikinį tyrimą įtraukė panevėžietę M. Č. ir su ja bandė tiriamą preparatą žinodamas, kad moteris neatitinka traukiamo į klinikinį tyrimą asmens kriterijų, nes sirgo, o vėlesnių vizitų metu, turėdamas galimybę išsamiai ištirti ir įvertinti jos sveikatos būklę, to nepadarė, tinkamai ir laiku neįvertino tiriamo vaistinio preparato žalingo poveikio M. Č. sveikatai, dėl kurio moteris mirė.

Išteisindamas R. Pakšį dėl M. Č. mirties, teismas pažymėjo, kad yra neįrodyta, jog medikas jau pirmojo M. Č. vizito metu žinojo jos sveikatos būklę, dėl kurios moteris negalėjo būti traukiama į klinikinį tyrimą. Pasak teismo, M. Č. diagnozė galutinai paaiškėjo tik patologinio anatominio tyrimo metu, o pirmieji duomenys apie galimą tokią diagnozę buvo gauti apskritai tik kitų tyrimų, kurių naudojimas R. Pakšio atliekamo klinikinio tyrimo dalyviams pagal protokolą nebuvo numatytas, metu.

Todėl, teismo įsitikinimu, nėra jokio pagrindo daryti išvadą, kad gydytojas kaltas dėl M. Č. mirties, rašoma Panevėžio apygardos teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Jolitos Gudelienės paviešintame pranešime.

Vasario 22 dienos nuosprendyje teismas taip pat konstatavo, kad kitomis R. Pakšiui inkriminuotomis nusikalstamomis veikomis – piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi atlikimu jis apkaltintas pagrįstai, mediko kaltė padarius šiuos nusikaltimus visiškai įrodyta, tačiau pažymėjo, jog baudžiamoji atsakomybė dėl šių veikų R. Pakšiui negali būti taikoma dėl suėjusio apkaltinamojo nuosprendžio priėmimo senaties termino.

Apeliaciniai skundai dėl šio nuosprendžio gali būti paduodami per dvidešimt dienų Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius