-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas išteisino antikvarinės knygos kontrabanda kaltintą šiaulietį

Šiaulių apygardos teismas ketvirtadienį išteisino šiaulietį teisininką Nerijų Ulčiną, kuris buvo kaltinamas bandęs nelegaliai į JAV išsiųsti 16 amžiaus pabaigoje Rusijoje išleistą antikvarinę knygą.
Sulaikyta knyga
Sulaikyta knyga / Klaipėdos teritorinės muitinės nuotr.

„Teismas nusprendė išteisinti, nes nepadaryta veika, turinti nusikaltimo požymių“, – BNS sakė teismo atstovas spaudai Vytautas Jončas.

Teismas konstatavo, kad prokuratūros kaltinimas neatitinka tikrovės. Teisme paaiškėjo, kad N.Ulčinas knygos per sieną negabeno – vyras pašto darbuotojai padavė net nesuvyniotą knygą ir paprašė ją išsiųsti. Įtartinas siuntas tikrina muitinės pareigūnai. Vienam akylam muitininkui kilo įtarimų, kad knyga gali būti antikvarinė. Kad knyga iš tikrųjų yra antikvarinė, nustatė tik ekspertai.

„Išteisinamajame nuosprendyje rašoma, kad nebuvo kaltinamojo tyčios. Be to, teismas atkreipė dėmesį, kad nėra sureguliuoti antikvarinių daiktų siuntimo ir gabenimo poįstatyminiai aktai“, – BNS sakė V.Jončas.

2012 metų lapkričio 13 dieną Klaipėdos teritorinės muitinės pareigūnams atliekant pašto siuntų tikrinimą Lietuvos pašto Šiaulių skyriuje, rasta 1591 metais Maskvoje išleista knyga „Triodas Cvetnaja“. Ji parašyta senąja slavų kalba. Nustačius šios knygos į JAV siuntėją – 37 metų šiaulietį N.Ulčiną, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl kontrabandos.

Siuntimo dokumentuose siuntėjas knygą buvo įvertinęs 100 litų, o specialistai nustatė, kad jos tikroji vertė – 18 tūkst. litų.

„Norint negrąžinamai arba laikinai iš Lietuvos Respublikos išvežti kilnojamąsias kultūros vertybes ar antikvarinius daiktus, išvardintus specialiame kultūrinių vertybių sąraše, būtina turėti Kultūros vertybių apsaugos departamento išduotą leidimą. Jo neturint, kaip šiuo atveju, tokia nusikalstama veika kvalifikuotina kaip kontrabanda“, – yra sakęs Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Donatas Blinstrubis.  

Tyrimą dėl antikvarinės knygos atliko Klaipėdos apygardos prokuratūra kartu su Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyriaus pareigūnais.

Nuosprendis nėra galutinis – jis gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius