-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 18 /15:53

Teismas išteisino švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio žmoną Editą

Kauno apygardos teismas sukčiavimo byloje penktadienį išteisino švietimo ir mokslo ministro žmoną Editą Pavalkienę (gim. 1960 m.), kurią prokurorai siūlė įkalinti trejiems metams. Teismas paskelbė, kad prokurorų kaltinimo dėl didelės vertės turto iššvaistymo ir klastojimo nepatvirtina įrodymai, kuriais kaltinimas grindžiamas. „Tokio teismo sprendimo ir tikėjausi. Dar nespėjau paskambinti savo vyrui, tai ir noriu padaryti“, – į klausimą, ar tokio teismo sprendimo tikėjosi, atsakė E.Pavalkienė.
Edita Pavalkienė
Edita Pavalkienė / 15min.lt/Vytauto Valentinavičius nuotr.

Kauno apygardos teismas nusprendė Kauno miesto savivaldybės administracijos pateiktą 763 000 litų civilinį ieškinį palikti nenagrinėtą. Teismas, skelbdamas sprendimą, konstatavo, jog „teiginiai, kad darbai nurodyti sąskaitose faktūrose, darbų priėmimo ir perdavimo aktuose nebuvo atlikti – paneigti liudytojų parodymais ir specialistų išvadomis.“

Kauno apygardos teismas nepriėjo prie išvados, kad „Miestprojektas“ darbų už savivaldybės pervestus pinigus neatliko. E.Pavalkienė pasibaigus posėdžiui 15min.lt sakė esanti labai laiminga „sulaukusi teisingo teismo“.

„Manau, kad tai klaida, nesusipratimas. Jei mano vyras nebūtų ministras, tokio susidomėjimo nebūtų“, – apie bylos eigą kalbėjo architektė E.Pavalkienė.

Teismas išteisino ne tik E.Pavalkienę, bet ir jos kolegas Zenoną Girčį bei Valių Knokrerį. Teismas taip pat pažymėjo, kad kaltintojas  nekonkretizavo, kiek ir kokių darbų atlikta, už kokią sumą. Byloje buvo tiesiog įvardyta, kad jokie darbai nebuvo atlikti, o „tai prieštarauja net byloje surinktiems įrodymams“.

„Manau, kad darbai buvo visi atliktai, tad viskas teisingai“, – į 15min.lt klausimą, ar nebijo, kad teismo nuosprendis bus apskųstas, atsakė E.Pavalkienė.

Savo sprendimą teismas motyvavo, kad nesurinkta pakankamai neginčijamų įrodymų apie tai, kad darbai nebuvo atlikti.

„Susipažinsime su teismo sprendimu, tik tuomet spręsime, ar skųsti teismo sprendimą“, – į klausimą, ar žada skųsti teismo sprendimą, atsakė Kauno apygardos prokuratūros atstovė.

Kaltinimai ministro žmonai

Naujajai Vyriausybei paskyrus ministrą paaiškėjo, kad jo žmona kaltinama didelės vertės turto iššvaistymu ir klastojimu. Apie šį faktą ministras nebuvo informavęs premjero Algirdo Butkevičiaus.

2011 m. sausio 10 dieną Kauno apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo skyriaus prokurorė Kauno apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, dokumentų klastojimu ir didelės vertės turto iššvaistymu – 763 tūkst. litų – įtariami Kauno miesto savivaldybės valstybės tarnautojai Zenonas Girčys ir Valius Knokneris, taip pat bendrovės „COWI Lietuva“ generalinio direktoriaus pavaduotoja Edita Pavalkienė.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, Z.Girčys, bendrininkaudamas su E.Pavalkiene bei V.Knokneriu, suklastojo tariamai atliktų statybų techninio projekto parengimo ir statinio vykdymo priežiūros dokumentus.

Suklastotuose dokumentuose nurodyti darbai nebuvo atlikti, o už juos Kauno miesto savivaldybė bendrovei „Miestprojektas“ turėjo atseikėti 413 tūkst. litų.

V.Knokneris, kuris tuomet ėjo Kauno miesto savivaldybės Komunalinio skyriaus Komunalinių statinių priežiūros poskyrio vedėjo pareigas, pasirašė realiai neatliktų darbų priėmimo-perdavimo aktą ir perdavė savivaldybės apskaitos skyriui sąskaitą faktūrą, kurioje buvo nurodyta „Miestprojektui“ pervesti 350 tūkst. litų.

Tokiais nusikalstamais veiksmais minėtieji asmenys įtariami iššvaistę Kauno miesto savivaldybės 736 tūkst. litų.

Už šias nusikalstamas veikas Baudžiamasis kodeksas numato griežčiausią laisvės atėmimo bausmę iki septynerių metų. Prokuratūra architektę E.Pavalkienę prašo pripažinti kalta didelės vertės sukčiavimo byloje ir nubausti realia trejų metų laisvės atėmimo bausme. Kartu su ministro žmona nuosprendžio laukia dar du asmenys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius