Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas pabarė kontrabandos karalių

Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį legendiniu kontrabandininku vadinamam Viliui Karaliui bei jo organizuotos gaujos nariams.
Dalis nuteistųjų ir išteisintųjų stambioje kontrabandos byloje.
Dalis nuteistųjų ir išteisintųjų stambioje kontrabandos byloje. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Trečiadienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė jau keletą sykių atidėliotą nuosprendį byloje dėl nusikalstamo susivienijimo ir kontrabandos.

Anot teisėjos Teresėlės Kazlauskienės, 25 kaltinamieji nusikalstamo susivienijimo sukūrę nebuvo – dėl šios veikos visi jie išteisinti.

Kai kas iš kaltinamųjų tik nuteistas už vieną arba kelis cigarečių kontrabandos epizodus. Nuosprendį ilgiau nei pusvalandį skaičiusi teisėja pažymėjo, jog kontrabanda vykdyta bendrininkų grupėje.

Legendiniu kontrabandininku vadinamam V.Karaliui teismas paskyrė subendrintą galutinę 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, atliekant ją pataisos namuose.

Ir V.Karalius, ir kiti neišteisinti kaltinamieji nuosprendį per 20 dienų galės apskųsti, tokią teisę turi ir prokuratūros atstovai.

Kaltinamajame akte, be V.Karaliaus, dar buvo minimi Saulius Karalius, Romutis Bingelis, Jonas Urba, Gintaras Simanynas, Vytautas Petravičius, Henrikas Karašauskas, Romualdas Grigas, Artūras Paunovas, Gintautas Čilvinas, Vladimiras Borisas, Arūnas Šumskis, Aleksandras Tolstovas, Andrius Sketrys, Ramūnas Jasiulis, Algirdas Vasiliauskas, Kęstutis Vizgaitis, Gvidas Šilinskis, Virginijus Ralys, Mindaugas Ralys, Arūnas Jencius, Danas Česonis, Juzefas Kazubovskis, Zigmas Nainys.Teismui bylą perdavęs prokuroras buvo pateikęs civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekė 4 mln. litų. Šią sumą iš kaltinamųjų prašyta priteisti valstybės naudai. Tačiau teismas šį prokuratūros prašymą įvertino kaip nepragrįstą.

Dalį vyrų teismas visiškai išteisino, kai kam skyrė pinigines baudas, o kai kam net taikė turto konfiskavimą: atėmė kratų metu rastas nedideles sumas įvairiomis valiutomis.

Kaltinimai dėl užvaldytų milijonų

Apie tai, kad ši stambaus masto cigarečių kontrabandos nusikalstamo susivienijimo veiklos byla perduota teismui, Generalinės prokuratūros viešųjų ryšių skyrius pranešė dar 2006 metų liepos 5 dieną.

Tuomet Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Vilniaus apygardos teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje dėl 4 metus, nuo 1998 iki 2002 metų, darytų sunkių ir labai sunkių nusikaltimų nuosavybei, ekonomikai, visuomenės saugumui ir teisingumui kaltinami 23 į nusikalstamą susivienijimą susibūrę ir stambią kontrabandą organizavę asmenys.

Prokuroro surašytame kaltinamajame akte nurodyta, jog nuo 1998 metų spalio vienam nusikalstamo susivienijimo nariui veikiant kartu su Alytaus kelių policijos pareigūnais buvo sukčiauta ir panaudojus klastotus dokumentus apgaule už 300 tūkst. JAV dolerių (tuometine verte – 1,2 mln. litų) atlygį užvaldytas beveik 2,8 mln. litų vertės valstybės įmonėje „Dzūkijos šilas“ saugotas sulaikytas kontrabanda gabentų cigarečių krovinys.

Sustyguota tarptautinė organizacija

Kaltinamajame akte taip pat nustatyta, jog kaltinamieji 2000 metais subūrė nusikalstamą susivienijimą sunkiems didelės vertės cigarečių kontrabandos nusikaltimams daryti. Veikiant šiam nusikalstamam susivienijimui Lietuvoje, Kaliningrado srityje, Lenkijoje ir Vokietijoje buvo sukurti ir išplėtoti kontrabandos gabenimo per valstybės sieną metodai, organizuota netikrų krovinio dokumentų gamyba, užmegzti cigarečių kontrabandos gabenimui reikalingi ryšiai su cigarečių kontrabandos organizavimu užsiimančiais asmenimis Vakarų Europos ir kitose užsienio šalyse.

Sauliaus Chadasevičiaus/15min.lt nuotr./Dalis nuteistųjų ir išteisintųjų stambioje kontrabandos byloje.
Dalis nuteistųjų ir išteisintųjų kontrabandos byloje.

Minėti nusikalstamo susivienijimo nariai, besiversdami cigarečių kontrabanda, Latvijoje, Lietuvoje ir Kaliningrado srityje, buvo įkūrę tarptautiniais pervežimais užsiimančias cigarečių kontrabandai gabenti naudotas priedangos firmas, plėtojo konspiracinių sandėlių, kuriuose buvo perkraunami ir laikomi kontrabanda į Lietuvą įvežti stambūs didelės vertės cigarečių kroviniai, tinklą. Kontrabandai gabenti buvo sukurtas visas gabenimo įrankių ir priemonių technikos parkas. Per Vakarų Europos šalis gabenant didelės vertės cigarečių krovinius kontrabandą vežę vilkikai buvo stebimi ir siekiant užtikrinti jų saugumą lydimi specialiais nusikalstamo susivienijimo veikloje naudotais lengvaisiais automobiliais.

Į Muitinės vadovus stūmė savus

Kontrabanda kaltinami nusikalstamo susivienijimo nariai turėjo ryšių ir teisėsaugos bei muitinės institucijose. Siekdami daryti įtaką Muitinės kriminalinės tarnybos veiklai, nusikalstamo susivienijimo nariai ėmėsi priemonių, kad 2002 metais viešuosiuose konkursuose į paskelbtas Muitinės kriminalinės tarnybos regioninių skyrių vadovų pareigybes laimėtų su kontrabandos organizatoriais ryšius palaikę asmenys, ir tik Valstybės saugumo departamento pareigūnams laiku perdavus turimą informaciją, šių nusikalstamo susivienijimo narių proteguojami asmenys minimų konkursų nelaimėjo.

Civilinius ieškinius atmetė

Be to, Valstybės saugumo departamento ir Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnams 2002 metais pradžioje pradėjus sulaikinėti kontrabanda į Lietuvą ir iš jos į Vakarų Europos šalis gabenamus didelės vertės cigarečių krovinius, siekiant gauti informaciją apie planuojamas cigarečių kontrabandos sulaikymo operacijas, grupuotės nariai užmezgė ir palaikė ryšius su aukštas pareigas ėjusiu Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnu, o siekdama išvengti nusikalstamo susivienijimo veiklos išaiškinimo ši grupuotė per tarpininkus rinko duomenis apie Valstybės saugumo departamento pareigūnų atliekamą operatyvinį grupuotės veiklos tyrimą ir pateikinėjo tyrėjams klaidinančias tyrimo versijas pagrindžiančius dokumentus. Pastebėtina, kad Muitinės kriminalinės tarnybos darbuotojas už pareigūno vardo diskreditavimą iš tarnybos buvo atleistas dar 2003 m. birželį.

Taip pat pažymėtina, kad šio nusikalstamo susivienijimo narių kontrabanda gabentų cigarečių krovinių vertė – daugiau kaip 6 mln. litų.

Vilniaus apygardos teismui bylą perdavęs prokuroras kartu buvo pateikęs civilinius ieškinius, kurių bendra suma siekė 4 mln. litų. Prokuroras teismo prašė iš kaltinamųjų priteisti šią sumą valstybės naudai.

Šį prokuratūros prašymą teisėja T.Kazlauskienė įvertino kaip nepragrįstą ir atmetė.

Tyrimą atlikusiam Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorui talkino Valstybės saugumo departamento, Muitinės Kriminalinės tarnybos pareigūnai bei Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius