-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas: pardavėja, draudžiamu metu pardavusi alų ir sakydama, kad gelbsti žmogui gyvybę, 500 litų bauda nubausta nepagrįstai

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), išnagrinėjęs administracinę bylą, pagal R.M. komercinės firmos skundą, Valstybinei tabako ir alkoholio kontrolės tarnybai (VTAKT) prie LR Vyriausybės dėl 2011-03-28 nutarimu skirtos baudos, patenkino pareiškėjos skundą ir panaikino VTAKT nutarimą.
Bokalas
Bokalas / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.

Pareiškėja – R.M. komercinė firma kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, prašydama panaikinti kaip neteisėtą Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos (VTAKT) prie LR Vyriausybės 2011-03-28 nutarimą už Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimą ir juo skirtą 500 litų baudą. Nuobauda pareiškėjai buvo paskirta už tai, kad kiosko Dariaus ir Girėno g. (Vilniuje) pardavėja K.A. kovo 23 d., apie 7.15 val., pardavė litro talpos butelį alaus „Biržų jėga“ iš matymo pažįstamam vyriškiui. Pasak pareiškėjos, pardavėja vyriškį kelis kartus informavo, kad alus parduodamas tik nuo 8 val. ryto, tačiau baimindamasi dėl vyro sveikatos būklės, pardavė jam butelį alaus. Po 15 minučių prie kiosko langelio priėjo 2 savivaldybės pareigūnai ir pardavėjai parodė nuotraukoje užfiksuotą pažeidimą. Pareiškėja mano, kad nuobauda už tariamai padarytą Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimą paskirta neatsižvelgus į situacijos dviprasmiškumą (pardavėja, parduodama vyrui butelį alaus, suprato, kad gelbsti žmogaus gyvybę), o pati situacija prie kiosko – suvaidinta, norint išprovokuoti pardavėją padaryti pažeidimą.

Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjų kolegija, išnagrinėjusi administracinę bylą priėjo prie išvados, kad pažeidimas, už kurio padarymą buvo nubausta pareiškėja, buvo išprovokuotas. Pareigūnai kurstė nusižengimą, kuris kitaip nebūtų padarytas, jų veiksmai peržengia leistinas neteisėtos veikos imitavimo ribas. Pažeidimo faktą patvirtinantys įrodymai, kuriais remiantis R.M. komercinei firmai paskirta ekonominė sankcija, buvo gauti neteisėtai, pažeidžiant Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją. Alkoholio įstatymo pažeidimas buvo ne tikras, o tariamas, todėl teismas nenustatė teisės pažeidimo sudėties ir pareiškėjos skundą patenkino – Valstybinės tabako ir alkoholio kontrolės tarnybos prie LR Vyriausybės 2011-03-28 nutarimą, kuriuo R.M. komercinei firmai skirta 500 Lt ekonominė sankcija, panaikino.

Šis Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius