-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas patvirtino, kad buvusi Šiaulių tarybos narė V.Račienė simuliavo regėjimo sutrikimus

Apeliacinis teismas pirmadienį patvirtino, kad buvusi Šiaulių miesto tarybos narė Virginija Račienė simuliavus regėjimo negalią ir už tai neteisėtai gavo išmokas. Buvusios politikės skundą atmetęs teismas konstatavo, kad ji veikė kartu su savo akių gydytoja. Pastaroji irgi sulaukė bausmės.
Virginija Račienė
Virginija Račienė / Alvydo Januševičiaus nuotr.

Kalta dėl sukčiavimo pripažintai V.Račienei teismas skyrė pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant.

Ankstesniu nuosprendžiu bausmės vykdymas buvo atidėtas dvejiems metams. Apeliacinis teismas bausmės atidėjo pailgino iki trejų metų. Jei per šį laiką moteris nenusikals, realios laisvės atėmimo bausmės ji išvengs.

Ankstesniu nuosprendžiu V.Račienės akių gydytoja Danutė Milkintienė buvo išteisinta. Su tuo nesutiko prokuratūra ir parašė apeliacinį skundą.

Apeliacinis teismas nusprendė D.Milkintienę pripažinti kalta dėl padėjimo sukčiauti, dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo. Ji, kaip ir V.Račienė, nuteista pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant trejiems metams.

„Virginija Račienė ir Danutė Milkintienė veikė kartu“, – sakė Apeliacinio teismo teisėjas Kęstutis Jucys.

V.Račienės šeimos gydytoja Elena Mockuvienė lieka išteisinta. Teismo vertinimu, galbūt ji elgėsi ne visai teisėtai, tačiau jos veiksmai neužtraukia baudžiamosios atsakomybės. Teismas mano, ši medikė nežinojo nei V.Račienės, nei D.Milkintienės kėslų.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Danutė Milkintienė
Alvydo Januševičiaus nuotr./Danutė Milkintienė

Birželį Šiaulių apygardos teismas nusprendė, kad V.Račienė „Sodrai“ turi grąžinti 16 tūkst. 964 eurus. Apeliacinio teismo teisėjas K.Jucys sakė, kad pagal dabar paskelbtą naują nuosprendį žalą turės atlyginti ir V.Račienė, ir jos akių gydytoja, nes jos abi veikė kartu.

Bylos duomenimis, nors V.Račienei buvo nustatytas 10 proc. darbingumas, ji vairavo automobilį ir vaikščiojo be akinių.

Moteris anksčiau taip pat anksčiau dirbo tuometinio Seimo nario Edvardo Žakario padėjėja.

Medikės buvo įtariamos padėjusios V.Račienei apgaule įgyti teisę į neva netekto darbingumo pensijos ir priežiūros (pagalbos) išlaidų tikslinės kompensacijos išmokas.

Byla nagrinėta uždaruose posėdžiuose, nes bylos duomenys susiję su asmens sveikata.

Pareigūnų teigimu, pagal gydytojų parengtus medicininius dokumentus bei išvadas Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Kauno 5-ojo teritorinio skyriaus komisija V.Račienei nustatė tikrovės neatitinkantį 90 proc. netekto darbingumo lygį ir specialiuosius nuolatinius slaugos poreikius neterminuotam laikui.

STT pareigūnai per ikiteisminį tyrimą nustatė, kad V.Račienė galbūt nepagrįstai, apgaule savo naudai nuo 2010 metų iš Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Šiaulių skyriaus ir iš Šiaulių miesto savivaldybės administracijos gavo apie 17 tūkst. eurų išmokų dėl jai nustatyto neįgalumo – neva abiejų akių lėtinių nepagydomų ligų bei didelių regėjimo funkcijų sutrikimų.

2015 metų rugsėjo 21 dieną Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos Sprendimų kontrolės skyrius panaikino šiaulietei anksčiau nustatytą neįgalumą ir specialiuosius poreikius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius