-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Teismas pradėjo nagrinėti bendrovės „Dujotekana“ ir valstybės ginčą dėl 16 mln. litų

Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pradėjo nagrinėti administracinę bylą pagal UAB „Dujotekana“ skundą Lietuvos valstybei, atstovaujamai Energetikos ministerijos ir Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK), dėl žalos atlyginimo.
Dujų tiekimas bus nutrauktas rugsėjo 2 ir 3 dienomis.
Dujos / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

UAB „Dujotekana“ prašo teismo priteisti iš Lietuvos valstybės 16 mln. 35 tūkst. 613 Lt ir 17 cnt. žalos atlyginimą bei 5 proc. dydžio metinių palūkanų nuo priteistos sumos, sukeltą neteisėtais Vyriausybės ir Valstybinės kainų ir energetikos komisijos veiksmais, priimant Vyriausybės 2002-12-23 nutarimą bei Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2002-12-31 ir 2003-06-26 nutarimus.

Pareiškėjos teigimu, valstybės veiksmų neteisėtumas yra neginčijamai ir galutinai konstatuota Konstitucinio teismo 2009-04-29 nutarime ir nebegali būti ginčijama. Pasak pareiškėjo, Konstitucinis teismas šiame nutarime pripažino Gamtinių dujų perdavimo, paskirstymo, laikymo ir tiekimo licencijavimo taisyklių 37 punkto nuostatą antikonstitucine, ir įstatymo nustatyta tvarka konstatavo valstybės veiksmų, kuriais ji ėmėsi reguliuoti kainas laisviesiems dujų vartotojams, neteisėtumą.

Atsakovė prašo atmesti skundą kaip nepagrįstą, teismui paaiškindama, kad VKEKK veikė teisėtai, pagrįstai, vadovaudamasi tuo metu galiojusiais teisės aktais, UAB „Dujotekana“ jokios žalos dėl 2002-12-31 nutarimo nepatyrė. Pasak atsakovės, teisės akto pripažinimas neatitinkančiu Konstitucijos nuostatoms negali turėti įtakos jau pasibaigusiems teisiniams santykiams. Konstitucinio teismo 2009-04-29 nutarimas negali būti taikomas atgaline data.

Vilniaus apygardos administracinio teismas 2009-12-14 nutartimi buvo sustabdęs bylos nagrinėjimą ir kreipėsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą, prašydamas ištirti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2002 m. gruodžio 31 d. nutarimo „Dėl viršutinės tiekimo kainos laisviesiems vartotojams“ teisėtumą. Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui 2011-03-21 pripažinus, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos 2002 m. gruodžio 31 d. nutarimas Nr. 140 „Dėl viršutinės tiekimo kainos laisviesiems vartotojams“ prieštaravo Lietuvos Respublikos Konstitucijos 5 straipsnio 2 daliai, konstituciniam teisinės valstybės principui bei Lietuvos Respublikos gamtinių dujų įstatymo 14 straipsnio 1 daliai, bylos nagrinėjimas Vilniaus apygardos administraciniame teisme atnaujintas.

Savo sprendimą šioje administracinėje byloje Vilniaus apygardos administracinis teismas numato paskelbti gegužės 13 d., informuojama VAAT pirmininkės padėjėjos ryšiams su visuomene Sigitos Jacinevičienės-Baltaduonės antradienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius