Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 06 12 /15:12

Teismas paskelbė, kad Algirdas Paleckis nepagrįstai išteisintas baudžiamojoje byloje dėl Sausio 13-osios nusikaltimų neigimo

Aukštesnės instancijos teismas antradienio popietę paskelbė, kad „Fronto“ partijos lyderis yra pripažįstamas kaltu dėl viešų pasisakymų, kad 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.
Algirdas Paleckis
Algirdo Paleckio byla teisme: pirmosios instancijos procese politikas buvo išteisintas, o apeliacinės – nuteistas. / Luko Balandžio nuotr.

Aukštesnės instancijos Vilniaus apygardos teismas antradienį popiet paskelbė galutinį verdiktą Socialistinio liaudies fronto vadovo Algirdo Paleckio rezonansinėje baudžiamojoje byloje.

Ankstesnis išteisinamasis nuosprendis panaikintas, A.Paleckis pripažintas kaltu, jam skirta 10 400 litų bauda.

Vilniaus apygardos teismas konstatavo, kad ankstesnis teismo verdiktas, kuriuo politikas buvo išteisintas, nepagrįstas. Anot aukštesnio teismo, A.Paleckis padarė nusikaltimą. Juolab pats politikas pripažino, kad nėra tikras dėl savo pasakytų žodžių.

Teismo nuosprendžiu pažymima, kad A.Paleckio pasakyti žodžiai negali būti vertinami kaip jo išsakyta nuomonė, o tyčia viešai paskleista dezinformacija. Taip A.Paleckis peržengė saviraiškos, žodžio laisvės ribas.

Apkaltinamajame nuosprendyje pažymima, kad užgaulūs A.Paleckio žodžiai įžeidė gyvybę paaukojusius kovotojus ir žuvusiųjų už Lietuvos laisvę artimuosius.

Nuosprendis skelbiamas didelėje sausakimšoje salėje, tarp klausytojų daug A.Paleckio šalininkų. Kol kas atmosfera teisme santūri. Prie teismo, Gedimino prospekte, vyksta A.Paleckio rėmėjų piketas. Piketuotojus saugo 5 policijos pareigūnai.

Kaip žinoma, A.Paleckis yra teisiamas, nes dar 2010 metais žiniasklaidai pareiškė, jog 1991 metų sausio 13 dieną „saviškiai šaudė į savus“.

Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo nuosprendžiu 2012 sausio 18 d. A.Paleckis buvo išteisintas. Anot teismo, politikas tik pasakė savo nuomonę, kurią susiformavo pagal viešai skelbiamą informaciją. Jokios tyčios neigti Sausio 13-osios nusikaltimus teismas A.Paleckio veiksmuose neįžvelgė.

Su išteisinamuoju nuosprendžiu nesutinkančios prokuratūros skunde Apygardos teismo buvo prašoma priimti naują nuosprendį – A.Paleckį pripažinti kaltu ir jį nubausti laisvės atėmimu 1 metams, atidedant paskirtos bausmės vykdymą 2 metams.

Pats teisiamasis aukštesnės instancijos teisme kartojo tą patį: kad pasakė tik savo nuomonę ir jokių įstatymų nepažeidė.

Arygardos teismo pirmininkei Reginai Pocienei pasiteiravus, ar A.Paleckis suprato nuosprendį, nuteistasis atsakė ryžtingai ir trumpai: „Taip.“

Teisėjai paskelbus, kad posėdis baigtas, iš salės pasigirdo vyriškas balsas: „Gėda!“

Viena arši A.Paleckio rėmėja, girdint žurnalistams, savo bičiulei teismo salėje sakė: „Dabar iškabinčiau prokurorui akis, bet neturiu jėgų...“ Vis dėlto atmosfera teisme liko dalykiška, išpuolių ir provokacijų išvengta.

Pats A.Paleckis atrodė nustebęs, sutrikęs ir minutėlę tarsi negalėjo atsigauti, žurnalistų prašomas atsakyti į keletą klausimų. „Tai yra demokratijos suvaržymas ir jis yra apgailėtinas“, – komentavo A.Paleckis. Nuteistasis žadėjo ieškoti savosios teisybės Aukščiausiajame, o jei reikės – ir Europos Žmogaus Teisių Teisme.

Savo ruožtu posėdį stebėjęs Lietuvos kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos Vilniaus apskrities skyriaus pirmininkas Vytautas Račkauskas sakė, kad tokiu nuosprendžiu jis su bendraminčiais yra patenkintas.

VIDEO: 15min.lt - A.Paleckio komentaras po apkaltinamojo nuosprendžio

VIDEO: 15min.lt - kariuomenės kūrėjų savanorių sąjungos nario V.Račkausko komentaras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius