-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas trumpam pateko į aklavietę, kai 11 teisiamų gaujos narių atsisakė jiems skirtų advokatų

Vienuolika vienos bylos – garsiojo „Lapinų“ nusikalstamo susivienijimo – kaltinamųjų bandė atsisakyti nemokamų valdiškų gynėjų.
„Lapinų“ gaujos byla teisme: konvojaus pareigūnų ir kaltinamųjų apsuptyje advokatė jautėsi puikiai.
„Lapinų“ gaujos byla teisme: konvojaus pareigūnų ir kaltinamųjų apsuptyje advokatė jautėsi puikiai. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę vos nepateko į aklavietę, kai 11 asmenų, kaltinamų dalyvavimu nusikalstame susivienijime ir narkotikų platinimu, atsisakė jiems valstybės skirtų advokatų. Tačiau teismas nutartimi įpareigojo dirbti advokatus nemokamai.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) pirmininkas ir Teisėjų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius BNS sakė, kad šią situaciją aptars šį penktadienį rengiamame Teisėjų tarybos posėdyje.

Jis pripažino, kad dabar piliečiams garantuojama valstybės teisinė pagalba yra netobula ir šioje srityje reikia didelės reformos.

Teismas trunka jau trejus metus

Nuo 2011 metų vasario 28 dienos teismas nagrinėja šią didžiulės apimties baudžiamąją bylą, per tą laiką surengti 53 teisiamieji posėdžiai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintaras Kryževičius
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Gintaras Kryževičius

Pernai Vilniaus apygardos teismo pirmininko įsakymu buvo pakeistas teisėjų kolegijos narys – bylos nagrinėjime dalyvavusi teisėja Audronė Kartanienė pakilo karjeros laiptais ir išėjo dirbti į Lietuvos apeliacinį teismą. Vietoj jos buvo paskirtas naujas teisėjas.

Pagal įstatymus, pasikeitus bent vienam kolegijos teisėjui, posėdžiuose skelbiami visi apklaustų liudytojų parodymai, liudytojai gali būti vėl iš naujo apklausiami. Teismas iš esmės priverstas imtis bylos iš naujo – kaltinamieji ir jų advokatai gali reikalauti iškviesti visus nukentėjusiuosius ir liudytojus, todėl bylos nagrinėjimas gali gerokai užtrukti.

Gynėjų atsisakymą pripažino neprivalomu

Šioje baudžiamojoje byloje dalį kaltinamųjų gina samdyti advokatai, kitus – Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos gynėjai. Vasario 21 dieną surengtame posėdyje beveik pusė kaltinamųjų atsisakė jiems skirtų valstybės advokatų, motyvuodami, kad skiriasi jų ir gynėjų gynybos interesai, kad jiems atstovaujantys advokatai negali užtikrinti jų gynybos interesų ir juos tinkamai ginti, nes advokatams nemokamas atlyginimas už jų atliekamą darbą.

Teisėjų kolegija kaltinamųjų prašymus atsisakyti gynėjų nutartimi pripažino neprivalomais. Teismas nutartyje pažymėjo, kad kaltinamiesiems atsisakius advokatų, būtų trukdoma bylą nagrinėti operatyviai, būtų pažeista teisė išnagrinėti bylą per kuo trumpiausią laiką.

„Advokatas privalo konsultuoti, ginti klientą ir jam atstovauti sąžiningai, rūpestingai ir protingai, elgtis dorai bei pilietiškai", – rašoma nutartyje.

Dirbti įpareigoja, o atlyginti nežada

Byloje dalyvaujantys advokatai sako, kad situaciją ketina spręsti su Advokatų taryba.

„Aš galiu dirbti Carite, bet savo noru – jeigu to noriu. Dabar mane įpareigoja eiti į darbą, už kurį aš atlygio negausiu“, – BNS sakė byloje dalyvaujanti advokatė Elena Žilėnienė.

Ji teigė, kad advokatai, kai išnaudoja bylai skirtą apmokamą valandų skaičių, turi ir toliau eiti į teismą bei atstovauti valstybės ginamiems klientams nemokamai.

Čia yra 90 tomų byla, vienam tomui skiriama valanda, tad advokatai jau perskaitę bylą tą limitą išnaudojo. Aš jų atsisakymo nepriėmiau, jeigu advokatai neatvyks į posėdžius, bausime – jie yra paskirti. Bet kompromiso ieškoti reikėtų, nes yra daug tokių bylų“, – kalbėjo šios bylos nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas A.Kisielius.

LAT ir Teisėjų tarybos pirmininkas G.Kryževičius BNS teigė, kad advokatų pasipiktinimas nėra be pagrindo.

„Mes turime suvokti ir jų pozicijos pagrįstumą – o kodėl jie turi nemokamai dirbti? Aš manau, kad dabar egzistuojanti Valstybės garantuojama teisinė pagalba neužtikrina teisinių paslaugų kokybės, tai akivaizdu. Apie tai dabar kalbama nuolat, kalbama apie reformas. Yra minčių, kad dalį ar kokias nors funkcijas perduoti bendrajai advokatūrai. Dabar valstybės garantuojamos teisinės pagalbos centrai pakankamai nefinansuojami,“ – sakė G.Kryževičius.

Advokatams grasina bausmėmis

Baudžiamosios nagrinėjimui pirmininkaujantis teisėjas Arūnas Kisielius BNS teigė, byla bus nagrinėjama toliau, bus skaitomas kaltinamasis aktas, liudytojų parodymai ir t.t. Jeigu proceso dalyviai pageidaus, gali būti kviečiami ir jau anksčiau apklausti liudytojai.

„Mes toli buvome pažengę – jau buvome apklausę visus liudytojus, daug peržiūrėję ir perklausę vaizdo medžiagos. Čia yra 90 tomų byla, vienam tomui skiriama valanda, tad advokatai jau perskaitę bylą tą limitą išnaudojo. Aš jų atsisakymo nepriėmiau, jeigu advokatai neatvyks į posėdžius, bausime – jie yra paskirti. Bet kompromiso ieškoti reikėtų, nes yra daug tokių bylų“, – kalbėjo teisėjas.

Pagal dabar galiojančią tvarką, valstybės advokatui vienoje byloje mokama už 80 valandų darbo.

„Gal šioje byloje ir buvo informacijos valdymo stoka – jeigu byla nagrinėta ilgą laiką, buvo galima palaukti neskirti jos (A.Kartanienė-BNS). Mes nežinojome, kad yra tokia situacija, būtume skyrę ją pasibaigus tokioms bylos“, – BNS sakė G.Kryževičius.

Kaltinimai pateikti 27 asmenims

Vilniaus apygardos teismo nagrinėjamojoje byloje kaltinimai pateikti 27 asmenims, į teismą pastaruoju metu atvyksta 24 kaltinamieji. Vienas asmuo proceso metu mirė, dar du, būdami laisvėje, pasislėpė. Vienoje didžiausių sostinėje veikusių narkotikų prekeivių grupuotėje – šešios jaunos moterys, kai kurios proceso metu susilaukė vaikų.

Kaip yra pranešusi prokuratūra, grupuotės nariai kaltinami, kad dalyvaudami nusikalstamo susivienijimo veikloje, išplatino ne mažiau kaip 63 kilogramus amfetamino ir metamfetamino, apie 10 kilogramų kanapių ir jų dalių, apie kilogramą kokaino, maždaug 400 gramų heroino ir per 13 tūkst. psichotropinio poveikio tablečių.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai sostinėje aptiko patalpas, kuriose veikė šio nusikalstamo susivienijimo laboratorija – čia gamintas amfetaminas. Per kratas rasta 15 įvairių kalibrų ir kategorijų šaunamųjų ginklų, priklausiusių nusikalstamo susivienijimo nariams, taip pat apie 120 šovinių.

Visiems kaltinamiesiems inkriminuojamas dalyvavimas nusikalstamame susivienijime ir narkotikų platinimas, jiems gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba įkalinimas iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius