Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismas Vilniuje sprendžia, ar pagrįstai draudžiama susitikti dviem kaltinamiesiems Karaliams

Apeliacinės instancijos teismas sostinėje nagrinėja vilniečio Edgaro Karaliaus skundą dėl nesuteikto leidimo bendrauti su tėvu Viliumi Karaliumi.
Edgaras Karalius
Edgaras Karalius / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Prokurorai ir teisėjai draudžia bendrauti tėvui su sūnumi, nes bijo, kad pasimatymų metu Karaliai ne tik stiprins šeiminius ryšius, bet ir ieškos būdų išvengti baudžiamosios atsakomybės.

Mat kontrabandos nusikalstamo susivienijimo organizavimu kaltinamo Villiaus Karaliaus sūnus Edgaras irgi yra kaltinamasis kitoje baudžiamojoje byloje – dėl neteisėto praturtėjimo.

„Abu yra kaltinamieji. Abu kaltinami ekonominiais nusikaltimais. Tos nusikalstamos veikos, ko gero, yra susijusios,“ – Lietuvos apeliaciniame teisme penktadienį tvirtino Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis.

Savo ruožtu E.Karalius stebėjosi: kaip gali būti susiję nusikaltimai, jei jo tėvas net nebuvo apklaustas baudžiamojoje byloje dėl sūnaus neteisėto praturtėjimo, o neteisėtu praturtėjimu kaltinamas sūnus neturi jokio procesinio statuso tėvo V.Karaliaus procese dėl kontrabandos vykdymo?

Lietuvos apeliacinis teismas nagrinėja E.Karaliaus skundą dėl spalio 12 dienos Vilniaus apygardos teismo nutarties, kuria atmestas jo prašymas leisti pasimatyti su tėvu.

„Tie nutarties argumentai yra absurdiški!“ – posėdžio metu pareiškė E.Karalius, tikindamas, kad pažeidžiama teisės aktuose įtvirtinta žmonių teisė į šeimos bendravimo vertybę.

Anot E.Karaliaus, nei prokuroras, nei pirmosios instancijos teismo teisėjas, neleidžiantys jam bendrauti su tėvu, nenurodė jokių svarių motyvų, kurie galbūt būtų jį įtikinę.

„Mano tėvas nėra kaltinamas terorizmu, nužudymais ar dar kažkokiais smurtiniais nusikaltimais. Byla, manau, bus nagrinėjama netrumpai. Tėvas prabus suimtas daugiau nei dvejus metus, neturėdamas jokios galimybės bendrauti su savo artimaisiais“, – bylą nagrinėjančiam teisėjui Kęstučiui Juciui penktadienį skundėsi E.Karalius.

Sūnus pažymėjo, kad ikiteisminis tyrimas jo tėvo atžvilgiu truko beveik 18 mėnesių, t.y. beveik maksimalus terminas, kurį numato įstatymas. Per tą laiką nei sūnui, nei sutuoktinei, nei kitiems artimiesiems, išskyrus senyvo amžiaus silpnos sveikatos V.Karaliaus motiną, neleista pasimatyti su kaltinamuoju. Tačiau ir močiutė negalėjo nuvykti į pasimatymą be jaunesnių šeimos narių palydos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./V.Karalius vedamas į teismą
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Vilius Karalius

E.Karalius kategoriškai atmetė teismo argumentus, kad negali matyti tėvo, nes pats yra teisiamas, ir kad susitikimo metu jiedu esą kažką derins.

„Mes, kaip šeimos nariai, turime teisę apskritai atsisakyti duoti parodymus vienas kito atžvilgiu. Be to, aš net teoriškai negaliu duoti parodymus tėvo atžvilgiu“, – E.Karalius kartojo argumentą apie tai, kad jiedu su tėvu neturi jokio procesinio statuso vienas kito bylose.

„Teismas priėmė teisėtą ir pagrįstą nutartį“, – savo pozicijos kategoriškai laikėsi prokuroras Z.Tuliševskis.

Beje, posėdžio pradžioje Generalinės prokuratūros atstovas apskritai ragino palikti E.Karaliaus skundą nenagrinėtą, nurodymas dvi formalias priežastis.

Pirmiausia, teisę prašyti susitikti su šeimos nariais turi pats suimtasis, o ne jo šeimos nariai. Antra, anot prokuroro, teismo nutartys, kuriomis sprendžiami klausimai dėl pasimatymų, apskritai neturėtų būti skundžiamos.

Apeliacinio teismo teisėjas K.Jucys savąjį verdiktą dėl galimybės kaltinamiesiems Karaliaus susitikti bei bendrauti žada paskelbti ateinantį pirmadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius