Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teisme dėl kyšininkavimo – intriga dėl sulaužytos rankos (atnaujinta 11.23 val.)

Pagaliau atversta baudžiamoji byla, kurioje Vilniaus tarybos nario Vido Urbonavičiaus papirkimu kaltinami jo kolegos Audrius Butkevičius ir Gintaras Kazakas.
Baudžiamoji byla, kurioje Vilniaus tarybos nario Vido Urbonavičiaus papirkimu kaltinami jo kolegos Audrius Butkevičius ir Gintaras Kazakas.
Vilniaus tarybos narys Vidas Urbonavičius teisme pasirodė su sulaužyta ranka. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Susirinkusieji į Vilniaus miesto 1-ąjį apylinkės teismą, kurio posėdį ketvirtadienio rytą vėluota pradėti apie 30 minučių, turėjo gražaus laiko aptarti vakarykštes aktualijas sostinės savivaldybėje, kur išrinktas naujas meras. Vienas advokatų replikavo, kad rinkimai buvo akivaizdžiai neteisėti, todėl nėra prasmės aptarti jų rezultatų.

Kas sulaužė ranką?

V.Urbonavičius teisme pasirodė su gipsuota ranka. Aplinkiniai šmaikštavo, kad vakar, skaičiuojant Vilniaus mero rinkimų balsus, politikas dar buvo sveikutėlis.

Vakar dar mačiau sveiką. Ne į tą pusę, matyt, balsavot, –sužalotą Vido Urbonavičiaus ranką iškart pastebėjo teisėjas Gintaras Dzedulionis.V.Urbonavičius portalui 15min.lt pasakojo, kad po vakarykščio posėdžio važiuodamas namo dar spėjo pakliūti į avariją. „Į mane įvažiavo, važiavo per raudoną šviesą“, – minėjo pašnekovas.

V.Urbonavičiui lūžo kairės rankos dilbio kaulas, jį iš avarijos vietos skubiai išvežė greitoji. Kitų sužalojimų medikai politikui nenustatė.

„Vakar dar mačiau sveiką. Ne į tą pusę, matyt, balsavot“, – sužalotą V.Urbonavičiaus ranką iškart pastebėjo teisėjas Gintaras Dzedulionis.

Sunkūs kaltinimai

15min.lt primena, kad A.Butkevičiui inkriminuojamas vienas galimas papirkimo epizodas, G.Kazakui kaltinimas pateiktas pagal keturias nusikalstamas veikas dėl papirkimo.

G.Kazakas įtariamas prašęs savivaldybės tarybos narį konservatorių V.Urbonavičių paveikti savivaldybės Privatizavimo komisijos narę konservatorę Birutę Galinienę dėl palankaus sprendimo vienai „Rubicon group“ koncerno įmonių ir už tai esą siūlęs 10 tūkst. litų kyšį. Kitąkart kyšį neva siūlęs už panašią paslaugą, kad bendrovė „Corp-management“ būtų atleista nuo 2 mln. litų delspinigių.

A.Butkevičiui pateikti įtarimai dėl galimo V.Urbonavičiaus papirkimo balsuojant už tarybos nario Olego Gluchovo kandidatūrą. Įtariama, kad „tvarkietis“ A.Butkevičius konservatoriui V.Urbonavičiui 2007 metų rugpjūčio pabaigoje savo kabinete savivaldybės pastate davė 5 tūkst. litų kyšį už tai, kad pastarasis balsavo už „tvarkiečio“ O.Gluchovo paskyrimą sutarties su bendrovės Vilniaus pramogų parkas vykdymo priežiūros komisijos pirmininku.

Byla vėl stringa

Šiandien prokuroras pateikė teismui daug papildomos medžiagos – apie 300 lapų. Kaltinamųjų advokatai iškart paprašė posėdį atidėti, nes reikia laiko su ja susipažinti.

„Man tik lieka atsiprašyti liudytojų“, – būrio žmonių, kurie buvo pasirengę liudyti, atsiprašė teisėjas, nematantis kitos išeities.

Atrišo ir rankas, ir liežuvį

A.Butkevičius paprašė teismo pakeisti jam skirtą kardomąją priemonę. Šiuo metu pagal rašytinį pasižadėjimą neišvykti politikas kaskart rašo prašymą teismui arba prokurorui, kai tik planuoja kokią nors kelionę. A.Butkevičius dirba tarptautiniu politikos konsultantu, todėl keliauja nuolat.

Leidimai išvykti jam būdavo suteikiami tik konkrečiais maršrutais. „Bet aš norėčiau turėti galimybę iš Baku skristi iškart į Maskvą arba, pavyzdžiui, Londoną“, – A.Butkevičius teisme aiškino, jog staiga pasikeitus planams kaskart grįžti į Vilnių neapsimoka nei laiko, nei piniginiu atžvilgiu. Juolab kai Vilnius dėl sumažėjusio skrydžių skaičiaus yra tapęs Europos provincija.

A.Butkevičius pageidavo daugiau laisvės, mainais siūlydamas sumokėti užstatą.

Teisėjas politikui priminė, kad šioje byloje jam gresia 100 MGL bauda (13 tūkst. litų). Teismas leido A.Butkevičiui sumokėti būtent tokio dydžio užstatą, tačiau įspėjo, jog pinigai dings, jei politikas neatvyks į bent vieną teismo posėdį.

A.Butkevičius šio sandorio iš pradžių baisiai išsigando, nes susipainiojo – pamanė, kad MGL yra minimalus atlyginimas, o ne minimalus gyvenimo lygis. Mintyse suskaičiavęs šimtatūkstantinę sumą, A.Butkevičius pareiškė: „Man tai būtų per daug!“

Sėdintieji salėje jam pasufleravo, kad 100 MGL – tik keliolikos tūkstančių litų suma. A.Butkevičius atsikvėpė lengviau ir sutiko. „Visiems aišku, kad aš nebėgsiu, nes šioje byloje prieš mane nėra nė vieno įrodymo!“ – pareiškė A.Butkevičius.

Galės sveikintis ir kalbėtis

Politikui teismas šiandien suteikė dar vieną malonę: panaikino draudimą bendrauti su kitu įtariamuoju G.Kazaku. Draudimas jau senokai netekęs prasmės, nes abu politikai kartu dirba savivaldybėje, vienas šalia kito sėdi net teismo posėdžiuose.

G.Kazako advokatas savo ruožtu priminė, kad yra du atskiri draudimai: A.Butkevičiui bendrauti su G.Kazaku ir G.Kazakui bendrauti su A.Butkevičiumi.

Gynėjas pastebėjo, kad būtų logiška naikinti ir antrą abribojimą. „Jis net sveikintis bijo su manim!“ – kolegą per dantį traukė A.Butkevičius.

„Bet galbūt Kazakas nenori bendrauti su Butkevičiumi?“ – šmaikštavo teisėjas G.Dzedulionis, bet panaikino ir šį apribojimą.

Kitas teismo posėdis numatytas kovo 16 dieną.

Po posėdžio – kandžios replikos (papildyta 11.23 val.)

Po šiandienos posėdžio kalbinamas V.Urbonavičius žurnalistams pareiškė, kad įtariamasis kolega nesunkiai pasilengvino gyvenimą: „Trylika tūkstančių Butkevičiui nėra dideli pinigai.“

V.Urbonavičiaus nuomone, A.Butkevičiaus ir G.Kazako advokatai sąmoningai vilkina teismo procesą – esą su šiandien prokuroro pateikta medžiaga buvo galima susipažinti ir vėliau, neprašant teismo atidėti liudytojų apklausos.

Konservatorius nesureikšmino, kad teismas leido tarpusavyje bendrauti abiem kaltinamiesiems: „Klausimas, ar taip ir nevyko. Kad sveikindavosi, tikrai mačiau.“

Savo ruožtu A.Butkevičius dar sykį pareiškė: „Šioje byloje nėra nė vieno įrodymo, kuo mane kaltina ponas Urbonavičius ir jam talkinanti prokuratūra. Po šios dienos posėdžio pasidarė visiškai aišku, kad prokuratūra veikia su valdančiąja dauguma. Nemanau, kad ši byla nepolitizuota ir kad teisėjas nepatiria spaudimo iš valdančiųjų pusės.“ 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius