Teismui perduota 26 tomų Palangos kredito unijos baudžiamoji byla

Baigtas didelės apimties ikiteisminis tyrimas dėl su Palangos kredito unijos valdymu susijusių aštuonių asmenų galimai padarytų nusikalstamų veikų – sukčiavimo, piktnaudžiavimo tarnyba, dokumentų klastojimo ir neteisėto praturtėjimo. 26 tomų baudžiamoji byla perduota nagrinėti Palangos miesto apylinkės teismui.
Teismas
Iliustracinė nuotrauka: teismas / Ramūno Danisevičiaus/Scanpix nuotr.

Surinkti ikiteisminio tyrimo duomenys leidžia įtarti, jog nuo 2010 m. rugsėjo iki 2012 m. pradžios Palangos kredito unijoje, klastojant valdybos posėdžių protokolus, įvairiems fiziniams asmenims būdavo suteikiamos didžiulės ilgalaikės (nuo 5 metų iki 40 metų) fiktyvios piniginės paskolos, kurių grąžinimas  būdavo užtikrinamas, įkeičiant mažavertį nekilnojamąjį turtą. 

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša, kad jo vertė būdavo keliasdešimt kartų padidinta ir dažnu atveju jis  paskolų gavėjams nepriklausė. Pinigų paskolų gavėjai iš tikrųjų negaudavo, o jie atitekdavo tikrajam Palangos kredito unijos vadovui 45 m. E. P., kuris save vadina unijos administracijos vadovo pavaduotoju. Jam pareikšti kaltinimai dėl septynių šios nusikalstamos veikos epizodų, t.y. dėl to, kad jis apgaule savo naudai įgijo didelės vertės svetimą turtą.

Įariama, kad minėtu laikotarpiu Palangos kredito unijoje iš viso buvo išduota fiktyvių paskolų už beveik 6 mln. litų. Byloje pareikštas 5 mln. 809 tūkst. 535 litų civilinis ieškinys.

Šių fiktyvių paskolų nebūtų buvę įmanoma apiforminti be Kreditų unijos administracijos vadovo 42 m. A.R. bei 26 m. valdybos pirmininkės A.P., unijos vadovo dukterėčios, pagalbos. Jiems pareikšti kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Du kredito unijos valdybos nariai bei du paskolų komiteto nariai turės atsakyti dėl to, kad savo parašais klastojo dokumentus, o 25 m. pajininkas – dėl padėjimo sukčiauti bei neteisėto praturtėjimo. Jis negalėjo pagrįsti, iš kokių pajamų turi turto už daugiau nei 2 mln. litų.

„Minėtam pajininkui bei unijos vadovui ir valdybos pirmininkei laikinai apribotos nuosavybės teisės į jų turtą, o dar trys asmenys pagal laidavimą nuo baudžiamosios atsakomybės atleisti“, – sakė valstybinį kaltinimą teisme palaikysiantis Klaipėdos apygardos ONKTS prokuroras Ruslanas Ušinskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius