-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Teismui perduota narkotikų kontrabandos iš Lietuvos į Norvegiją byla

Lietuvos muitinės kriminalistai ir prokurorai, bendradarbiaudami su Norvegijos policijos ir prokuratūros darbuotojais, išaiškino Lietuvoje ir Norvegijoje veikusius narkotikų kontrabandininkus.
Už grotų
Už grotų / Aliaus Koroliovo nuotr.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Aleksandras Kazakovas sako, kad per aštuonis kartus buvo gabenta apie 140 kilogramų miltelių, kuriuose buvo beveik 35 kilogramai gryno metamfetamino.

Pareigūnams pavyko sulaikyti daugiau nei 106 kilogramus šios medžiagos. Kai kuriais atvejais pareigūnams psichotropinių medžiagų krovinius pavyko sulaikyti Lietuvos teritorijoje ir vieną kartą Švedijoje, penktadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Vilniaus apygardos teismui perduota nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje keletą kartą teisti Lietuvos piliečiai B.J. ir V.U. kaltinami neteisėtu disponavimu labai dideliu kiekiu psichotropinės medžiagos turint tikslą ją platinti ir šios medžiagos kontrabanda iš Lietuvos į Norvegiją.

Organizavo gabenimo kanalą

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, grupė Lietuvos piliečių nuo 2012 metų rugpjūčio iki 2013 metų rugsėjo organizavo metamfetamino gabenimo iš Lietuvos į Norvegijos kanalą.

Nustatyta, kad nusikalstamas veikas organizavo B.J., kuris rūpindavosi psichotropinių medžiagų įgijimu, organizuodavo jų vežimą į Norvegiją, elektroninėmis priemonėmis bendraudavo su pirkėjais Norvegijoje ir bendrininkais, kurie betarpiškai rūpinosi narkotikų gabenimu.

Kitas kaltinamasis ir įtariamasis, kuris šiuo metu pasislėpęs nuo ikiteisminio tyrimo, ieškodavo vairuotojų, galinčių slapta gabenti psichotropines medžiagas, parūpindavo jiems transporto priemones, lydėdavo vairuotojus į Norvegiją, perduodavo psichotropines medžiagas minėtos šalies pirkėjams ir gaudavo iš jų pinigus.

Norvegijoje uždirbdavo daugiau

Pasak pareigūnų, Lietuvoje parduodant metamfetaminą didesniais kiekiais 1 kilogramas kainuoja nuo 1500 iki 3000 eurų, o Norvegijoje – nuo 7000 iki 8000 eurų.

Perkant šią psichotropinę medžiagą mažesniais kiekiais kaina tampa dar didesnė: Lietuvoje gramas kainuoja nuo 4,5 iki 11,5 eurų, o Norvegijoje jis pabrangsta 3 arba 4 kartus.

Tyrė jungtinė grupė

Ikiteisminį tyrimą atliko Muitinės kriminalinės tarnybos Narkotikų kontrolės skyriaus, Nusikaltimų tyrimo skyriaus ir Vilniaus skyriaus pareigūnai, tyrimui vadovavo Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Šiame tyrime pirmą kartą Lietuvos teisėsaugininkų darbo istorijoje buvo sudaryta jungtinė tyrimo grupė su Norvegijos policijos ir prokuratūros darbuotojais.

Muitinės kriminalinės tarnybos pareigūnai norvegams pateikė informaciją, kurios pagalba pastariesiems pavyko sulaikyti narkotikų pirkėjus ir lietuvį tarpininką Norvegijoje bei įrodyti jų kaltę.

Pripažino kaltais

Narkotikų prekeiviams Norvegijoje skirtos laisvės atėmimo bausmės nuo 13 metų iki 6 metų. Prokuratūra teigia, kad užsienio kolegų surinkti duomenys taip pat labai padėjo Lietuvos pareigūnams įrodinėjant B.J. ir V.B. kaltę.

Minėti kaltinamieji dėl vieno narkotikų gabenimo epizodo balandžio 28 dieną Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu jau yra pripažinti kaltais ir nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Įstatymas tam, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno, siuntė, pardavė ar kitaip platino labai didelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų, numato laisvės atėmimą nuo 10 iki 15 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius