Telšių policija pripažįsta: kol bus lengvatikių – neišnyks ir aferistai

Pareigūnai įspėja: būkite budrūs – sukčiai prasimano vis naujų apgaulės būdų.
Moteris, kalbanti telefonu
Asociatyvinė iliustracija: moteris, kalbanti telefonu / J.Širkajevos nuotr.

Sukčiavimas – vienas iš būdų pasipelnyti iš patiklių, dažniausiai pagyvenusių žmonių. Sukčiavimo rūšys yra labai plačios, priklausančios nuo sukčių fantazijos, tačiau pastebima keletas dažniausiai pasikartojančių modelių. Pastaraisiais metais labiausiai paplitusių telefoninių sukčių banga, akivaizdu, po truputį suvilnija, nes gyventojai turi pakankamai informacijos apie šį būdą ir vis rečiau patenka į sukčių pinkles. Tačiau policijos pareigūnai pastebi, kad kaskart sumanomos vis naujos istorijos, padedančios apgauti žmones.

Dažnai fiktyvius sandorius sudarinėja ir sukčiavimo būdu iš žmonių pasipelno transporto priemonių „pardavėjai“, kurie gavęs avansą dingsta. Neretai nukenčia ir mažesnės vertės prekes perkantys asmenys, kurie sumokėję už kompiuterį, mobiliojo ryšio telefoną ar kitą daiktą, jo tiesiog nesulaukia. Praėjusią savaitę į sukčių pinkles pateko ir Mažeikių r., Viekšnių k. gyvenanti moteris. Į namus atėjęs vyras, senyvo amžiaus gyventojai mažesne nei rinkos kaina pasiūlė įsigyti malkų. Patraukliu pirkiniu susigundžiusi senolė, vyrui perdavė 120 eurų, tačiau nesulaukė nei malkų, nei pinigų.

Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate šiemet registruotos 43 nusikalstamos veikos pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 182 str. (Sukčiavimas). 10 nusikalstamų veikų įvykdyta Telšių rajone, 12 – Akmenės rajone, 7 – Kelmės rajone ir 14 – Mažeikių rajone. Daugiausia sukčiavimo atvejų fiksuojama internetinėje erdvėje, kai gyventojai susigundo pigesnėmis prekių kainomis ir tokiu būdu praranda į sukčių nurodytas sąskaitas pervestus pinigus.

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai ragina žmones nebūti patikliems, nepasitikėti nepažįstamais asmenimis, kurie ragina įsigyti prekę pigiau, nemokėti pinigų kol daikto nematote arba pinigus pervesti tik tada, kai esate užtikrinti, kad daiktai jus tikrai pasieks. Taip pat gyventojai prašomi įspėti senyvo amžiaus žmones apie įvairiausius sukčiavimo būdus, priminti, kad kai kurie asmenys siekia naudos tik sau, nori iš kitų pasipelnyti nelegaliu būdu.

Būkite budrus ir, kilus įtarimams, kad susidūrėte su asmeniu, kuris nori jus apgauti, kreipkitės anoniminiu pasitikėjimo tel. (8 444) 60345 arba Bendrojo pagalbos centro tel. 112.

Sukčiaujantys asmenys elgsis taip tol, kol bus patiklių žmonių, todėl tik būdami apdairūs galime tai pakeisti, pažymima Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės atstovų antradienį paviešintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius