-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 05 30 /15:49

Teroro akto byloje Eglei Kusaitei paskelbtas palankus nuosprendis, mergina palikta laisvėje

Teismas paskelbė nuosprendį terorizmu kaltinamai Eglei Kusaitei. Posėdžių salėje – žiniasklaidos ir žiūrovų apgultis.
Eglę Kusaitę per nuosprendžio paskelbimą palaikė dvasininkai (iš kairės) Robertas Grigas ir Alfonsas Svarinskas, taip pat disidentė Nijolė Sadūnaitė.
Eglė Kusaitė su rėmėjais teisme / Mato Dauginio/15min.lt nuotr.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį paskelbė nuosprendį terorizmu kaltinamai Eglei Kusaitei.

Nuosprendžio paskelbimo procedūra surengta kitame rūmų aukšte esančiose Apeliacinio teismo patalpose, kur į itin erdvią salę susirinko ne tik proceso dalyviai, bet ir gausus būrys žiniasklaidos atstovų bei teisiamosios rėmėjų pajėgos.

Generalinė prokuratūra siūlė teismui 24 metų klaipėdietę pripažinti kalta dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą ir skirti jai 10 metų laisvės atėmimo bausmę.

Dėl rengimosi įvykdyti teroro aktą Vilniaus apygardos teismas E.Kusaitę pripažino kalta, tačiau skyrė ne 10 metų, o 10 mėnesių laisvės atėmimą. Nuosprendyje pažymima, kad byloje nėra duomenų, jog E.Kusaitė gamino sprogmenis, juolab kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui surengti ir dalyvavo jos veikloje. Todėl teismas išteisino E.Kusaitę dėl dalyvavimo organizuotoje teroristų grupėje.

Tačiau teismui pakako duomenų konstatuoti, kad mergina vyko į Maskvą, planuodama susisprogdinti. Teismas atsižvelgė į tai, kad saugumo tarnybos užkirto kelią sprogdinimams, jokių rimtesnių padarinių E.Kusaitės planai nesukėlė.

10 mėnesių nelaisvė – tiek, kiek E.Kusaitė praleido už grotų ikiteisminio tyrimo metu. Vadinasi, jei šis nuosprendis įsiteisės, nuteistajai nebereikės nė vienai dienai keliauti už grotų.

Teismas nuosprendyje pabrėžė, kad vien E.Kusaitės prisipažinimo neužtenka. Teismas atkreipė dėmesį, kad žalos padaryta nebuvo, mergina gerai charakterizuojama, nusikalto dėl socialinės aplinkos ir gyvenimiškos patirties stokos.

Teismas mano, kad atsižvelgus į šias aplinkybes tikslinga skirti švelnesnę bausmę.
 

Išklausyti E.Kusaitės nuosprendžio buvo atvykęs Seimo narys Naglis Puteikis, disidentė Nijolė Sadūnaitė, dvasininkai Robertas Grigas ir Alfonsas Svarinskas, nuteistosios artimieji. Dėl susirinkusiųjų gaujos ir bylos pobūdžio teisme keliolika minučių tvyrojo chaotiška atmosfera.

VIDEO: Nuosprendžio paskelbimas Eglės Kusaitės byloje

Pagal prokuroro kaltinimus, 10 metų bausmė turėjo būti minimali, nes mergina kaltinama rengusi teroro aktą prieš strateginės reikšmės objektą. Pasak prokuroro Mindaugo Dūdos, E.Kusaitė iš pradžių internetu atsisiuntė knygą apie sprogmenų gaminimą, paskui su Rusijoje gyvenančiais čečėnais Magmadovais aptarė vykimo planą.

Klaipėdietė teisme teigė, kad būdama dar paauglė pateko į Valstybės saugumo departamento (VSD) provokacijos tinklą, ji buvo pasirinkta dėl savo pažeidžiamumo.

Bylos duomenimis, į Maskvą nuvykusią E.Kusaitę Apti Magmadovas būtų pergabenęs į Čečėniją, kur jis apsilankytų teroristinėje organizacijoje „Kavkaz Imirat“ ir jos nariai klaipėdietę parengtų mirtininkės vaidmeniui. Be to, E.Kusaitė verbavo vykti į Rusiją dvi lietuves. Jas planuota taip pat panaudoti teroristiniams aktams.

Klaipėdietę VSD pareigūnai sulaikė 2009 metų spalį Kauno autobusų stotyje.

Prokuroras M.Dūda atmetė bet kokią VSD provokacijos versiją šioje byloje. Pasak jo, kol klaipėdietės mama ir teta nesikreipė į pareigūnus, VSD apie E.Kusaitę jokių žinių neturėjo ir veiksmų jos atžvilgiu nevykdė. 2011 metų gruodį Rusijoje nuteisti E.Kusaitės bendrininkai brolis ir sesuo Apti ir Aišat Magmadovai. Jiems skirtos atitinkamai šešerių ir dvejų metų laisvės atėmimo bausmės.

Šiandienis Vilniaus apygardos teismo nuosprendis dar neįsiteisėjo, per 20 dienų jis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka. Ir nuteistoji, ir prokuratūra svarsto tokią galimybę.

„Aš norėjau, kad mane išvis išteisintų“, – po nuosprendžio paskelbimo E.Kusaitė kartojo nepadariusi jokio nusikaltimo.

Valstybės kaltintojas Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda žurnalistams sakė dar nežinąs, ar skųs šį nuosprendį, jis teigė skaitysiąs ir analizuosiąs nuosprendžio motyvus.

E.Kusaitės advokatas Kęstutis Stungys sakė nesąs patenkintas nuosprendžiu, tačiau, ar jį skųsti, nuspręs kartu su ginamąja (žr. vaizdo interviu).

VIDEO: 15min.lt - Eglės Kusaitės advokato komentaras po nuosprendžio paskelbimo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius