Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tėvas, slėpęs pas jį pasisvečiuoti išleistą vaiką, bus teisiamas už savavaldžiavimą

Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Sigita Bieliauskaitė perdavė nagrinėti teismui nusikaltimų valdymo tvarkai baudžiamąją bylą, kurioje nusikalstamos veikos padarymu – savavaldžiavimu kaltinamas 27 metų Panevėžio rajono Smilgių kaimo gyventojas R.B.
Byla
Byla / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, ikiteisminio tyrimo duomenimis, šių metų sausio 21 d. R.B. negrąžino žmonai pas jį dviem dienoms pasisvečiuoti išleisto mažamečio sūnaus ir slėpė jo buvimo vietą. Sūnaus motina gyvena ir dirba Airijoje, todėl ketino berniuką išsivežti su savimi į užsienį.

Nepilnamečių justicijos srityje besispecializuojanti Panevėžio miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Sigita Bieliauskaitė teigia, kad išsiskyrę sutuoktiniai privalo laikytis įstatymų nustatytos tvarkos ir vykdyti teismo priimtą sprendimą, kai mažamečiam yra nustatyta gyvenamoji vieta su motina arba tėvu. Šiuo atveju vaiko gyvenamoji vieta keičiasi kartu su motinos gyvenamąja vieta. 

Vaiko tėvas norėdamas, kad vaiko gyvenamoji vieta būtų pakeista, privalo kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka. Tėvas gali pasiimti su savimi (ar pas save) apgyvendinti vaiką tik tada, kai teismas priims jam palankų sprendimą. Tačiau kaltinamasis, nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos, savavališkai vykdė ginčijamą, bet nerealizuotą savo tariamą teisę ir negrąžino motinai pas jį pasisvečiuoti išleisto mažamečio sūnaus, slėpė jo buvimo vietą, nors žinojo, kad yra nustatyta jo gyvenamoji vieta su motina. Tokiu būdu nukentėjusiosios teisėms ir teisėtiems interesams buvo padaryta didėlė žala.

Prokurorė Sigita Bieliauskaitė padarytoje nusikalstamoje veikoje nustatė požymius nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnyje dėl savavaldžiavimo.

Įstatymas tam, kas nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos savavališkai vykdo ginčijamą arba pripažįstamą, bet nerealizuotą savo ar kito asmens tikrą ar tariamą teisę ir padarė didelės žalos asmens teisėms ar teisėtiems interesams, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius