-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų byloje Lietuvos teismas nesulaukia airių ir Jungtinės Karalystės teisinės pagalbos

Po daugiau kaip metų pertraukos teismo posėdį „Tikrosios Airijos respublikonų armijos“ ginklų kontrabandos byloje surengęs Lietuvos apeliacinis teismas pranešė nesulaukęs teisinės pagalbos iš Airijos ir Jungtinės Karalystės institucijų.
Michaelas Campbellas
Michaelas Campbellas / „Scanpix“ nuotr.

„Susirašinėjimas nebuvo vaisingas“, – trečiadienį teismo posėdyje sakė teisėjų kolegijos pirmininkas Viktoras Kažys.

Apeliacinis teismas nagrinėja skundą, kurį pateikė 12 metų laisvės atėmimo bausme nuteistas Michaelas Campbellas. Vilniaus apygardos teismas jį pripažino kaltu dėl paramos teroristinei grupei, ginklų laikymo ir rengimosi vykdyti ginklų kontrabandą.

Pernai kovo mėnesį Apeliacinis teismas nusprendė, kad byloje reikia apklausti nuteistojo brolį Liamą ir kitą kaltinamąjį Brendaną McGuiganą. Jiedu bylinėjasi dėl ekstradicijos į Lietuvą Šiaurės Airijos ir Airijos teismuose.

Anot teisėjo V.Kažio, susirašinėjimas dėl šių asmenų apklausos prasidėjo dar pernai pavasarį, bet po daugybės laiškų Airija šiemet sausį pranešė nežinanti, ar galės įvykdyti teisinės pagalbos prašymą. Jungtinės Karalystės atstovai informavo, kad dėl apklausos spręs tik pasibaigus ekstradicijos procesui.

„Negalime priversti nei Anglijos, nei Airijos institucijų kažkokius veiksmus atlikti. Jei neatlieka, tai neatlieka. Tai parodo požiūrį į mūsų prašymus“, – kalbėjo teisėjas V.Kažys.

Jis paskelbė, kad kitas teismo posėdis įvyks birželio 27 dieną. Tuomet bus sprendžiama, ar bylą baigti negavus prašytų duomenų.

40-metis Michaelas Campbellas trečiadienio rytą į teismo posėdį buvo atvestas surakintas antrankiais. Jis pareiškė norintis, kad byla būtų nagrinėjama sparčiau.

„Norėčiau, kad teismas judėtų pirmyn, nes atrodo, kad iš Airijos ir Anglijos institucijų negaunama jokių duomenų“, – teismui pareiškė airis.

Jo advokatė Ingrida Botyrienė sakė, kad per mėnesį nesulaukus informacijos bylą reikėtų išnagrinėti su esama medžiaga.

„Atsižvelgiant į korespondencijos turinį, akivaizdu, kad nesiimama veiksmų ir panašu, kad jų nebus imamasi. Tai reikia su apgailestavimu konstatuoti“, – teisme sakė advokatė.

Michaelas Campbellas buvo suimtas 2008 metų sausį Vilniuje, kai įsigijo ginkluotę iš ginklų prekeiviu apsimetusio slapto agento.

Prokuroras per teismo posėdį yra citavęs įslaptintus liudytojus, kurie sakė, kad Michaelas Campbellas domėjosi, kiek reikėtų sprogmenų susprogdinti vyriausybinį automobilį ir aiškino, kad ginklus ketina panaudoti prieš žmones.

Michaelas Campbellas savo kaltę neigia ir tvirtina, kad jis buvo išprovokuotas britų saugumo tarnybos agentų.

Lietuvos prokurorai teigia, kad ginklų įsigijimo operaciją organizavo jo brolis Liamas Campbellas, vadinamas vienu iš „Tikrosios Airijos respublikonų armijos vadovų“.

Šiaurės Airijos teismai atsisakė perduoti Lietuvai Liamą Campbellą dėl prastų kalinimo sąlygų Lukiškėse, tačiau Lietuvos teisėsauga tikisi, kad Londone įsikūręs Aukščiausiasis Teismas nurodys peržiūrėti šiuos sprendimus.

Motyvuodamas prastomis kalinimo sąlygomis Airijos teismas taip pat atsisakė išduoti Brendaną McGuiganą, tačiau šis sprendimas dar gali būti skundžiamas.

Dabar abu įtariamieji, kurių byla išskirta į atskirą nuo Michaelo Campbello, yra laisvėje.

„Šie (ekstradicijos) procesai šiuo metu dar nėra pasibaigę, procesas vyksta, kol kas galutiniai sprendimai nėra priimti“, – teisme sakė prokuroras Gedgaudas Norkūnas.

Sukarinta organizacija „Tikroji Airijos respublikonų armija“ priešinasi britų valdymui Šiaurės Airijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius