Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Toliau vilkinamoje „Vilniaus vandenų“ vadovų byloje – advokatų argumentai apie bemieges naktis

Užpelkėjusioje baudžiamojoje byloje, kurioje buvęs „Vilniaus vandenų“ vadovas Darius Norkus ir rinkodaros vadovas Nerijus Laurinaitis teisiami dėl kyšininkavimo, antradienio popietę paskelbta dar viena pertrauka. Advokatai šįkart tarsi ir stengėsi nepiktnaudžiauti teisėmis vilkinti procesą, tačiau graudino teisėją pasakojimais apie bemieges naktis ir nežmonišką teismų krūvį. Be to, kaltinamųjų gynėjai iš anksto prasitarė, kad ir per kitą posėdį prašys skelbti byloje pertrauką.
Laiku teisme nepasirodžiusio D.Norkaus ieškoti ir į salę atvesdinti teko žaviai, bet griežtai posėdžio sekretorei.
Laiku teisme nepasirodžiusio D.Norkaus ieškoti ir į salę atvesdinti teko žaviai, bet griežtai posėdžio sekretorei. / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Vasario pradžioje portalas 15min.lt rašė, kad dar 2010 m. pradėta „Vilniaus vandenų“ vadovų korupcijos byla yra pavyzdys, kaip galima teisėtai ir iki begalybės vilkinti teismo procesą.

Kaip skelbta, šią bylą nagrinėjanti teisėja buvo priversta nutartimi tenkinti teisiamųjų prašymą, kad prokuratūra pateiktų į bylą slapta įrašytų telefoninių pokalbių stenogramas. Iki šiol byloje užteko iš dalies iššifruotų pokalbių, kurie tiesiogiai atspindi byloje pareikštus kaltinimus. Nors byloje esantys garso įrašai nėra iškarpyti ir juos galima klausyti nors ir dešimtis sykių, kaltinamieji pageidavo, kad pokalbiai pilnai būtų išguldyti juodu ant balto.

Bylą kuruojantis prokuroras Giedrius Tarasevičius antradienį stenogramas pateikė, be to, papildė bylos medžiagą dar dviem prašytais apžiūros protokolais.

Teisėja Nida Vigelienė savo ruožtu proceso dalyvius informavo, kad yra gauti naujesni, 2009 m. patvirtinti, bendrovės „Vilniaus vandenys“ įstatai. Nors su pastaraisiais dokumentais advokatai teoriškai galėjo susipažinti prieš posėdį, tik šiandien jie paprašė galimybės pasidaryti kopijas ir įstatus išstudijuoti.

Taip pat kaltinamųjų gynėjai paprašė laiko susipažinti su prokuratūros atstovo pateiktais naujausiais dokumentais.

Baigiamųjų kalbų nelaukia

Teisėja konstatavo, kad tenka skelbti byloje pertrauką iki vasario 27 dienos. Pranešusi ape pertrauką proceso šeimininkė dar pridūrė: „Siūlyčiau preliminariai pasiruošti ginčams šioje byloje.“

N.Vigelienė turėjo minty, jog jei byloje nebus pateikta naujų prašymų, prokurorai ir advokatai kitą savaitę jau galės pasakyti savo baigiamąsias kalbas, kaltinamieji – tarti paskutinius žodžius.

Juolab vieno iš kaltinamųjų advokatas šiandieniame posėdyje geranoriškai pažadėjo, kad jeigu gynyba turės kažkokių su šiandieną gautais dokumentais susijusių prašymų, juos teismui pateiks dar iki vasario 27-osios dienos posėdžio.

Tačiau apie proceso pabaigą D.Norkaus ir N.Laurinaičio pasamdyti teisininkai kalbėti nenori.

„Jei reikės sakyti baigiamąsias kalbas, bet nebūsime pasiruošę tam, kaltinamieji sakys, kad mes jų neginam!“ – atidėto posėdžio metu advokatė argumentavo, kodėl ir kitame posėdyje tikriausiai teks atidėti bylos nagrinėjimą.

Vienas advokatų teisėjai pasiūlė baigiamosioms kalboms numatyti dar vieną posėdį, net jei vasario 27-ąją nebus jokių kliūčių joms pasakyti. Teisininkas prašė žmogiškai atsižvelgti į advokatų darbo krūvius ir bylų kiekį. „Šiandien 3 valandą nakties atsikėliau ir jau 4-tą posėdį turiu. Trečiadienį vėl 3 bylos, ketvirtadienį 4, penktadienį 3, bet viena iš jų Varėnos rajono apylinkės teisme. O pirmadienį – jau vėl Norkus...“, – atsiduso advokatas.

Kolegai antrino ir kito kaltinamojo gynėja, prašiusi atsižvelgti į šį žmogišką prašymą.

„Jei reikės sakyti baigiamąsias kalbas, bet nebūsime pasiruošę tam, kaltinamieji sakys, kad mes jų neginam!“ – argumentavo advokatė.

Teisėja klausė, ką apie tokį prašymą mano prokuroras. „Aš baigiamosioms kalboms buvau pasiruošęs prieš du posėdžius. Pakankamai seniai mes tą bylą nagrinėjam... Negaliu koreguoti advokatų darbotvarkių, bet manyčiau, kad galimybė pasiruošti baigiamosioms kalboms iš tikrųjų yra“, – nevilkinti proceso ragino G.Tarasevičius.

Teisėja N.Vigelienė nutarė kol kas neskirti papildomos posėdžio datos, o susitikus su proceso dalyviais vasario 27-osios rytą nuspręsti, ar tikrai būtina duoti advokatams dar šiek tiek laiko.

Nenori žiniasklaidos dėmesio

Apie tai, kuo kaltinami buvę „Vilniaus vandenų“ vadovai ir kaip vyksta šis teismo procesas, 15min.lt išsamiai pasakojo ankstesnėse publikacijose (žr. susijusius straipsnius).

Beje, abu kaltinamieji šį teismą lanko nenoriai, o N.Laurinaitis nuolat kaip įmanymas vengia filmavimo kamerų.

Antradienį laikrodžiui parodžius posėdžio pradžios laiką, nė vieno iš kaltinamųjų posėdžių salėje nebuvo. Po kelių minučių N.Laurinaitis vis dėlto pasirodė. Ruošdamasis posėdžiui kaltinamasis stengėsi, kad nė vienas operatorius nenufilmuotų jo veido.

Tuo tarpu kito kaltinamojo D.Norkaus posėdžio sekretorei teko ieškoti teismo koridoriuose. Tik susirinkus visiems proceso dalyviams į salę galėjo ateiti teisėja ir po pertraukos toliau nagrinėti šią baudžiamąją bylą (žr. filmuotą medžiagą apačioje).

VIDEO: 15min.lt - buvę Vilniaus Vandenų vadovai nenoriai lanko teismo posėdžius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius