Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26 /08:26

Tris vaikus Aleksandrijoje suvažinėjęs Saulius Paulikas paliekamas laisvėje

Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija neskundžiamu sprendimu atmetė prokuratūros skundą dėl neva neteisėto sprendimo lygtinai paleisti iš pataisos namų buvusį policininką Saulių Pauliką. Devyneriems metams kalėti nuteisto ekspolicininko bausmės laikas formaliai baigiasi 2016 metų lapkričio 8 dieną. Be to, Aleksandrijos budeliu praminto vyro pečius vis dar slegia maždaug ketvirčio milijono eurų ieškinys.
Saulius Paulikas
Saulius Paulikas / Kadras iš TV3 Žinių

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija ketvirtadienio ankstų rytą paskelbė sprendimą dėl prokuratūros skundo apie žemesnės instancijos teismo sprendimą paleisti į laisvę anksčiau laiko tris vaikus per avariją pražudžiusį buvusį policijos pareigūną Saulių Pauliką.

Anksčiau laiko į laisvę lygtinai išleisti S.Pauliką sausio 5-ąją nusprendė Vilniaus apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys. S.Paulikui skirta bausmė turėjo baigtis kitų metų lapkričio 8-ąją.

Nutartis apskųsta po to, kai S.Paulikas buvo paleistas į laisvę. Prokurorė anksčiau pateikti skundo negalėjo, nes teismo sekretorė laiku neišsiuntė teismo nutarties. Už šią klaidą sekretorė nubausta.

Vilniaus apygardos teismas dabar paskelbė, kad S.Paulikas paleistas teisėtai. Pastaroji nutartis – jau galutinė ir neskundžiama.

Panašu, kad perauklėjo

Apygardos teismas paskelbė, kad nenustatyta „jokių procesinių pažeidimų“ nei komisijos, nei apylinkės teismo sprendime.

Apygardos teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„S.Paulikas atliko tris ketvirtadalius bausmės, keturis kartus dėl lygtinio paleidimo buvo atmesta, penktą kartą nutarta paleisti. Lygtinio paleidimo institutas turi veikti visose civilizuotose šalyse. Svarbiausias momentas – pataisos namų tikslas – perauklėti žmogų, septynerius metus ir du mėnesius pataisos namų darbuotojai stebėjo, kas kitas, jeigu ne jie, gali pasakyti, ar jis pasitaisęs. Jie priėjo išvadą, kad laikas paleisti“, – teismo motyvus aiškino teisėjas Stasys Lemežis.

Trijų teisėjų kolegijos priimtoje nutartyje pažymima, kad Vilniaus miesto apylinkės teismas pagrįstai konstatavo, jog S.Paulikas įvykdė lygtinio paleidimo komisijos rekomendacijas ir individualiame socialinės reabilitacijos plane numatytas priemones – per daugiau kaip 7 laisvės atėmimo metus nuteistasis turėjo tik vieną nuobaudą, 9 kartus skatintas už gerą elgesį, stropų darbą ir mokymąsi.

Pabrėžiama, kad lygtinio paleidimo komisijos nutarimas anksčiau laiko paleisti nuteistąjį S.Pauliką yra motyvuotas ir priimtas nepažeidžiant baudžiamojo proceso ir kitų teisės aktų reikalavimų.

S.Paulikas atliko tris ketvirtadalius bausmės, keturis kartus dėl lygtinio paleidimo buvo atmesta, penktą kartą nutarta paleisti. Lygtinio paleidimo institutas turi veikti visose civilizuotose šalyse.

Nuteistasis nedalyvavo posėdyje, kuriame buvo skelbiama jam palanki nutartis.

Paleidimas virto skandalu

Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdžių sekretorė Rasa Zdanavičienė pripažinta padariusi tarnybinį nusižengimą, kai neišsiuntė nutarties prokurorei dėl nuteistojo paleidimo. Tačiau drausminė nuobauda jai neskirta – apsiribota pokalbiu ir pasiaiškinimu – teisme sekretorė dirba daugiau nei 20 metų – nuo 1993-iųjų ir iki šiol nėra turėjusi jokių nuobaudų, o jos tarnybinė veikla už 2014 metus buvo įvertinta gerai. Tai pripažinta lengvinančiomis aplinkybėmis.

2007 metais neblaivus policininkas S.Paulikas Skuodo rajone automobiliu rėžėsi į šalikele iš mokyklos einančius vaikus ir pabėgo iš įvykio vietos. Trys 10-mečiai berniukai žuvo. Po šio įvykio iš pareigų pasitraukė vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys ir generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius.

Devyneriems metams kalėti nuteisto ekspolicininko bausmės laikas formaliai baigiasi 2016 metų lapkričio 8 dieną.

S.Paulikas išėjo į laisvę lygtinai atlikęs didžiąją dalį bausmės – jis nelaisvėje jau praleido daugiau nei septynerius metus. Vyras už grotų buvo laikomas nuo pat tragiško įvykio 2007-ųjų rudenį, kai jo vairuojama mašina Skuodo rajone partrenkė tris mažamečius.

Velniškas BMW skrydis

Automobilį BMW neblaivus vairuodamas S.Paulikas tris ketvirtokus Skuodo rajono Aleksandrijos gyvenvietėje partrenkė 2007 metų lapkričio 7 dieną, trečiadienį, apie 14 valandą.

„Scanpix“ nuotr./Žvakė
„Scanpix“ nuotr./Žvakė

Bylos duomenimis, per miestelį, kur leistinas greitis yra 50 km/val., S.Pauliko vairuojamas BMW skriejo apytikriai 105 km/val. greičiu.

Specialisto išvadoje nurodoma, kad priekiniais ratais įslydęs į Liepų gatvės kairę šalikelę, automobilis BMW 524, judėdamas apie 79 km/val. greičiu, šonu trenkėsi į ta pačia kryptimi einančius tris mažamečius pėsčiuosius.

Po ratuoto budelio mašina pakliuvo trys dešimtmečiai berniukai.

M.K. ir S.B. nuo patirtų kūno sužalojimų mirė iš karto, o A.P. nuo patirto sunkaus sveikatos sutrikdymo mirė 2007-11-07 19.40 val. Skuodo ligoninės Chirurgijos skyriuje.

Už tai buvęs policininkas sulaukė 10 metų nelaisvės bausmės. Taip pat Klaipėdos miesto apylinkės teismas buvo įpareigojęs žuvusių berniukų artimiesiems sumokėti 3 milijonus neturtinės žalos. Tačiau sėkminga buvo S.Pauliko apeliacija: kalėjimo terminas sutrumpintas iki 9 metų, kompensacijos dydis sumažintas iki 900 tūkst. litų.  Apygardos teismas nusprendė, kad kiekvienai šeimai S.Paulikas turės sumokėti tik po 300 tūkst. litų.

Vėliau tokį verdiktą S.Pauliko sukeltos avarijos byloje patvirtino ir Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

VIDEO: Žinios.lt. Tris vaikus per avariją užmušęs policininkas Saulius Paulikas vėl teisme

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius