-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12 /09:34

Turtinga žudikų naktis Vilkaviškyje: apiplėšę ir padegę butą su gyvu asmeniu, pakliuvo į avariją

Pirmadienį Kauno apygardos teisme imta nagrinėti bejėgiškos būklės žmogaus nužudymo, kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu, siekiant nuslėpti plėšimą, byla. Du jauni vyrai – Artūras Gružinskas ir Edvinas Kvederas – kaltinami pernai metų spalio 11 d. viename Vilkaviškio Vytauto g. daugiabutyje apiplėšę 65-erių vyrą ir sukėlę gaisrą. Sumuštas, gulėti leisgyvis paliktas buto šeimininkas žuvo liepsnose.
Artūro Gružinsko ir Edvino Kvedero teisme
Artūro Gružinsko ir Edvino Kvedero teisme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Žiaurus plėšimo bei nužudymo planas gimė praėjusių metų spalio 10 d. Veikdami bendrininkų grupėje, A.Gružinskas ir E.Kvederas, iš anksto susitarę pagrobti J.S. turtą, per atrakintas duris pateko į aukos butą, esantį Vilkaviškio Vytauto g.

Patekę į vidų, bendrais veiksmais jie panaudojo prieš J.S. fizinį smurtą – sudavė ne mažiau kaip tris smūgius rankomis ir kojomis į įvairias kūno vietas. Dėl to nukentėjusiajam lūžo ne vienas šonkaulis, padarytos kraujosrūvos tarpšonkauliniuose raumenyse.

Kai buto šeimininkas jau nebekėlė jokio pavojaus, ėmė dairytis po kambarius. Kaltinamuosius sudomino J.S. priklausanti banko „Swedbank“ mokėjimo kortelė, asmens tapatybės kortelė, 20 eurų vertės televizorius „Samsung“, 20 eurų vertės skaitmeninės televizijos priedėlis, 10 eurų vertės muzikinis centras „Midistar-90“, bevertis sąsiuvinis su užrašais ir bevertė „Bitės“ operatoriaus informacinė lustinė kortelė.

Iš viso A.Gružinskas ir E.Kvederas pagrobė 50 eurų vertės J.S. priklausantį turtą, tad be nužudymo šiais veiksmais jie įvykdė ir kitus nusikaltimus: plėšimą, neteisėtą disponavimą elektronine mokėjimo priemone, fizinio asmens dokumento pagrobimą.

Pasisavinę turtą, vyrai sumąstė paslėpti ką tik padarytus nusikaltimus. Žinodami, kad J.S. stipriai sumuštas guli ant grindų – yra bejėgiškos būklės ir iš buto išeiti ar pagalbos išsikviesti nesugebės, bendrais veiksmais padegė J.S. buto, esančio daugiabučiame name, virtuvės lango užuolaidą.

Bute kilo gaisras, kuris buvo pavojingas ir kitų šio daugiabučio namo gyventojų gyvybei. Į nelaimės vietą atskubėję ir liepsnas užgesinę ugniagesiai gelbėtojai, patalpose rado jose gyvenusio vyro lavoną. Nuo sukelto gaisro apsinuodijęs anglies monoksidu (smalkėmis) J.S. mirė.

Marijampolės apskrities VPK dėl šio įvykio buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas ir jau po kelių dienų, spalio 13-ąją, Kriminalinės policijos pareigūnai sulaikė tris 19-24 metų Vilkaviškio rajono gyventojus, kurie, kaip įtariama, galėjo nužudyti vilkaviškietį ir padegti jo butą.

Tačiau bylai pasiekus teismą, liko tik du kaltinamieji – A.Gružinskas, kuris ne kartą prieš tai policijai yra kliuvęs girtas prie vairo, ir E.Kvederas. Trečiasis asmuo buvo kaltinamas tik dviračio iš mirusiojo pagrobimu, tačiau menkavertė jo vertė nesudarė pagrindo baudžiamajai atsakomybei kilti. Jis apiplėšime ir gaisro sukėlime nedalyvavo.

Tik pradinį išsilavinimą turintis 22-jų metų A.Gružinskas anksčiau teistas net 8 kartus.

Pirmadienį teismo posėdžių salėje jaunuoliai slėpė savo veidus, koneveikė fotografus ir prašė jiems suorganizuoti uždarą teismo posėdį. Viena iš jų gynėjų ramiai aiškino, kad pagrindų tam tiesiog nėra.

Tik pradinį išsilavinimą turintis 22-jų metų A.Gružinskas anksčiau teistas net 8 kartus. Pastarąjį kartą – šių metų sausį.

24-rių metų E.Kvederas teisme nežinojo, kiek klasių yra baigęs: „Vienur rašo, kad 7, kitur – kad 11 klasių“. Anksčiau šis Vilkaviškio rajono gyventojas teistas kartą – 2013 m. Jaunas vyras yra vedęs, iki suėmimo dirbo vienoje privačioje bendrovėje.

Teisėjams jie pateikė prašymą: nori sėdėti vienoje kameroje, tačiau tokio prašymo teismas patenkinti negalėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūro Gružinsko ir Edvino Kvedero teisme
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Artūras Gružinskas teisme

Pasibaigus posėdžiui, prokuroras atskleidė daugiau šio šiurpaus nusikaltimo detalių. Pasak jo, kaltinamieji kurį laiką girtavo kartu su nukentėjusiuoju. Vėliau jie vėl grįžo pas jį į butą. Tuomet ir įvyko plėšimas. Tačiau nuotykiai tuo nesibaigė. Vykstant iš įvykio vietos, A.Gružinskui ir E.Kvederui baigėsi kuras. Jie išsikvietė taksi automobilį ir paprašė taksisto užpilti degalų. Kai prašymas buvo įvykdytas, kaltinamieji spruko taip ir nesusimokėję. Tačiau jų kelionė baigėsi griovyje: nesuvaldę automobilio, jauni vyrai vertėsi.

Vykstant iš įvykio vietos, A.Gružinskui ir E.Kvederui baigėsi kuras. Jie išsikvietė taksi automobilį ir paprašė taksisto užpilti degalų.

Galiausiai į pagalbą buvo pasikviesti kaimo gyventojai, kurie padėjo partempti mašiną iki sodybos. Ten buvo toliau girtuokliaujama. Tad nustatyti, kokio girtumo nusikaltimo darymo metu buvo kaltinamieji, tyrėjams buvo itin sunku. Kadangi kaltinamieji buvo suimti jau kitą dieną, pasinaudoti pagrobta banko kortele jie nespėjo. Tad nužudymas įvyko vos dėl 50 eurų vertės turto.

Pasak prokuroro, ikiteisminio tyrimo metu abu prisipažino tik dalyvavę plėšime – užuolaidos nepadegė. Dėl šio fakto kurį laiką klausimų kilo ir tyrėjams. Kaltinamieji J.S. bute lankėsi ir jį apiplėšė apie vidurnaktį, o gaisras kilo tik apie 7 val. ryto. Vėliau paaiškėjo, kad ugnis kurį laiką smilko po grindiniu ir tik tuomet įsiplieskė.

Teismas nusprendė atidėti bylos nagrinėjimą, posėdyje nepasirodžius vienam iš advokatų. Kitas posėdis įvyks spalio 5 d.

Už šiuos nusikaltimus numatyta laisvės atėmimo bausmė nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius