Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už neteisėtą referatų, baigiamųjų, magistrinių, bakalaurinių, kursinių bei kitokių mokslo darbų rašymą vilnietis uždirbo per 0,5 milijono litų, o įteisinti pinigus jam padėjo valstybės tarnautoja

Pirmas atvejis: neteisėtai pajamas už rašto darbų rašymą gavęs vilnietis ir jo pagalbininkė stos prieš teismą.
Rašymas
Asociatyvinė iliustracija: rašymas / 15min.lt nuotr.

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorai Vilniaus apygardos teismui perdavė baudžiamąją bylą, kurioje vilnietis A. R. kaltinamas neteisėta ūkine komercine veikla, neteisėtu disponavimu elektronine mokėjimo priemone ir jos duomenimis, neteisėtu elektroninės mokėjimo priemonės ir jos duomenų panaudojimu ir nusikalstamu būdu įgytų pinigų legalizavimu, dokumento klastojimu.

Baudžiamoji byla ypatinga tuo, kad tiriamos nusikalstamos veikos susijusios su visuomenėje plačiai diskutuojama akademinei bendruomenei tema – rašto darbų pirkimas bei jų pateikimas švietimo įstaigoms.

Tyrimo metu Lietuvos Kriminalinės policijos biuro Nusikaltimų tyrimo padalinių pareigūnams atlikus išsamias internetinių tinklalapių analizes, buvo nustatyta, jog didžioji skelbimų dalis, kuriuose buvo nurodyta referatų, baigiamųjų, magistrinių, bakalaurinių, kursinių bei kt. darbų rašymo veikla, vertėsi skirtingais anketiniais duomenimis prisistatantys asmenys, tačiau nurodytais kontaktiniais duomenimis naudojosi ir šią veiklą vykdė vienas ir tas pats asmuo.

Finansai
Finansai

Nustatyta, kad 2003–2011 metų laikotarpiu A. R. gavo užsakymus už atlygį parašyti daugiau kaip 1 tūkst. 400 rašto darbų įvairiomis temomis. Iš šios nusikalstamos veikos vyriškis gavo daugiau kaip 555 tūkst. 450 litų pajamų.

A. R. nusikalstamą veiką vykdė kartu su valstybės tarnautoja J. T., kuri padėjo įteisinti iš šios veiklos gaunamas lėšas, nuslepiant jų kilmę. A. R. siekdamas legalizuoti nusikalstamu būdu gautas lėšas, neteisėtai įgijo svetimais vardais bankų išduotas elektronines mokėjimo priemones, prisijungimo prie sąskaitos per internetinės bankininkystės sistemą kodus, slaptažodžius, jas laikė ir neteisėtai naudojosi atlikdamas finansines operacijas.

Tiriant šią didelės apimties baudžiamąją bylą, bendradarbiauta su apskričių policijos komisariatais, apklausta, daugiau kaip 1 400 Lietuvos Respublikos piliečių, nuo 2003-10-02 iki 2011-04-12, pirkusių iš A. R. rašto darbus ir mokėjusių jam piniginį atlygį. Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija A.R. atžvilgiu atlieka mokestinį patikrinimą.

Griežčiausia įstatymų numatyta bausmė už šias nusikalstamas veikas – laisvės atėmimas iki septynerių metų.

Pažymėtina, kad ši baudžiamoji byla yra pirmoji tokio pobūdžio byla perduodama teismui, tikimasi, kad jos nagrinėjimas padės suformuoti tokių bylų tyrimo praktiką, rašoma Generalinės prokuratūros komunikacijos skyriaus atstovų trečiadienį išplatintame pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius