Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už neteisėtai 20 metų laikytus šovinius neįgaliam Biržų rajono gyventojui teismas skyrė baudą

Panevėžio apygardos teisme išnagrinėta baudžiamoji byla, kurioje V.R. pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo dideliu kiekiu (336 vienetais) šaudmenų. Už šią nusikalstamą veiką teismas, pritaikęs Baudžiamojo kodekso 54 straipsnio 3 dalies nuostatas, skyrė V.R. 1 300 litų baudą.
Šoviniai
Šoviniai / Alfredo Pliadžio nuotr.

Kaip rašoma Panevėžio apygardos teismo pranešime, anksčiau neteistas Biržų rajono gyventojas V.R. savo kaltę pripažino visiškai ir teisme paaiškino, kad jis dėžutę su 5,6 mm, 9 mm ir 7,62 mm kalibro šaudmenimis rado maždaug prieš 20 metų Pakarpynės (Biržų r.) kaime esančios negyvenamos sodybos palėpėje. Kartu jis rado senų vokiškų laikraščių ir Bibliją.

Visus šiuos daiktus vyriškis parsivežė į savo sodybą ir laikė kaip senovinius. Gimus anūkams, šovinius sudėjo į metalinę dėžutę ir paslėpė nuo jų garaže. Teigė žinojęs, kad be leidimo laikyti šaudmenų nevalia, norėjęs juos atiduoti policijai, tačiau laiku to nepadaręs, o vėliau apie juos visai užmiršęs.

Spręsdamas bausmės parinkimo klausimą teismas nurodė, kad V.R. padaryta nusikalstama veika priskiriama sunkių nusikaltimų kategorijai, už kurią įstatymas numato tik labai griežtą bausmę – laisvės atėmimą nuo ketverių iki aštuonerių metų. Tačiau vertindamas padarytos veikos ir kaltininko pavojingumą teismas atkreipė dėmesį į tai, kad jokių sunkių V.R. veikos padarinių nekilo: šoviniai buvo laikomi pašaliniams asmenims neprieinamoje vietoje (paslėpti garaže), žala niekam nepadaryta.

Teismas pabrėžė, kad tiki kaltinamojo parodymais, jog jis šovinius parsivežė prieš dvidešimt metų ir laikė juos kaip senovinius daiktus, kadangi ginklo kaltinamasis neturėjo, o šaudyti negalėtų dėl labai silpno regėjimo, dėl kurio yra pripažintas neįgaliu. Teismas pabrėžė, kad garbaus amžiaus kaltinamasis teisiamas pirmą kartą, charakterizuojamas tik teigiamai. Nusikalstama veika padaryta ne siekiant konkrečių nusikalstamų tikslų ir ne dėl susiformavusių antivisuomeninių kaltinamojo nuostatų, todėl paskyrus net minimalią už tokią veiką sankcijoje numatytą laisvės atėmimo bausmę, kiltų neigiamų pasekmių jo šeimai – neįgali žmona netektų ir slaugos, ir išlaikymo.

Dėl paminėtų aplinkybių sankcijos ribose paskirta bausmė neužtikrintų Baudžiamojo kodekso 54 straipsnio 3 dalyje nurodyto bausmės teisingumo principo. „Tais atvejais, kai straipsnio sankcijoje numatytos bausmės paskyrimas aiškiai prieštarautų teisingumo principui, teismas turi teisę paskirti švelnesnę, negu įstatymo sankcijoje numatytą bausmę,“ – rašoma teismo nuosprendyje.

Šis Panevėžio apygardos teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius