-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Už neteisėtai įgytą ir panaudotą svetimą banko mokėjimo kortelę tenka atsakyti baudžiamąja tvarka

Vieno rokiškiečio banko kortelę kovo mėnesį pagrobęs ir devynis kartus ją panaudojęs degtinei pirkti Juodupės miestelio 47 metų gyventojas J.A. ir jo 28 metų bendrininkas R.T. už svetimo mokėjimo instrumento pasisavinimą, panaudojimą ir sukčiavimą buvo nubausti: Rokiškio rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs prokurorų perduotą baudžiamąją bylą, vienam paskyrė 65, kitam – 15 parų arešto.
Kredito kortelė
Banko kortelė / Photos.com nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, valstybinį kaltinimą nagrinėjant teisme šią nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą palaikiusi Rokiškio rajono apylinkės prokuratūros prokurorė Diana Suvaizdytė-Makšimienė teigė, kad pastaruoju metu rajone padaugėjo nusikaltimų, susijusių su neteisėtai įgytų svetimų banko kortelių panaudojimu. Banko mokėjimo kortelių savininkams būtų pravartu prisiminti, kad vagišiams, net ir nežinantiems kortelės PIN kodo, kaip rodo ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys, pavyksta be jokių kliūčių jomis atsiskaityti parduotuvėse ar degalinėse ir tokiu būdu pasisavinti svetimus pinigus.

Trys septyniolikmečiai, Rokiškio miesto Nepriklausomybės aikštėje esančioje parduotuvėje „Maxima“ įrengtame bankomate kovo mėnesį radę ir pasisavinę svetimą mokėjimo kortelę, su ja kelis kartus už prekes atsiskaitė Obelių miestelio parduotuvėje „Aibė“, taip pat Rokiškio prekybos centruose „Maxima“ ir „Supernetto“.

„Su svetima kortele parduotuvėse už prekes atsiskaitę nepilnamečiai nesukėlė jokių įtarimų, nors kasininkės, kurios privalėtų tikrinti atsiskaitančio kliento tapatybę, net neatkreipė dėmesio, kad du vaikinai pateikė banko kortelę, kurioje nurodyta, jog jos savininkė – moteris“, - sakė šią nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą perdavęs nagrinėti teismui Rokiškio rajono apylinkės prokuratūros prokuroras Renaldas Žalys.

Dar vienoje Rokiškio rajono apylinkės prokuroro Gedimino Stočkaus perduotoje teismui nusikaltimų finansų sistemai baudžiamojoje byloje Pandėlio seniūnijos Apasčios kaimo 26 metų gyventojas R.V. ir jo nepilnametis bendrininkas kaltinami padarę tas pačias nusikalstamas veikas – neteisėtai įgiję ir panaudoję svetimą elektroninę mokėjimo priemonę – banko kortelę.

Svetima banko mokėjimo kortele už pirktas prekes jiems pavyko atsiskaityti degalinėje, esančioje Pandėlio miestelio Rokiškio gatvėje, tačiau Rokiškio miesto Panevėžio gatvėje esančioje degalinėje paaiškėjo, kad kortelė jau užblokuota. Pasak prokurorų, minėtų degalinių darbuotojams korteles pateikusių asmenų tapatybė abejonių nesukėlė.

Įstatymas tam, kas pagrobė arba kitaip neteisėtai įgijo, laikė ir panaudojo svetimą mokėjimo instrumentą finansinei operacijai inicijuoti, numato baudą, areštą arba laisvės atėmimo bausmę iki šešerių metų.

Panevėžio apygardos prokuratūros prokurorai kartu su apylinkių kolegomis šiemet perdavė nagrinėti teismui 1 tūkst. 203 baudžiamąsias bylas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius