Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už nuslėptas pajamas ir mokesčių vengimą vadovai ir bendrovės sulaukia baudžiamosios atsakomybės

Už parduotuvėje parduotas prekes nuslėpę apie 75 tūkstančius litų gautų pajamų, prokurorų prašymu, Kupiškio mieste registruotos uždarosios akcinės bendrovės vadovas ir pati bendrovė sulaukė baudžiamosios atsakomybės: direktoriui paskirta aštuonių tūkstančių 750 litų, bendrovei, kaip juridiniam asmeniui, – dvylikos tūkstančių 500 litų baudos.
Byla
Byla / Kęstučio Vanago/BFL nuotr.

Kaip informuoja Panevėžio apygardos prokuratūra, tokį sprendimą priėmė Kupiškio rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus prokurorės Dalios Markauskienės perduotą nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą, kurioje juridinis asmuo – uždaroji akcinė bendrovė ir bendrovės direktorius, tapęs pavaduotoju ir spėjęs pakeisti pavardę – 41 metų V.Š. (buvęs V.J.) pripažinti kaltais dėl apgaulingo apskaitos tvarkymo ir neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimo.

Ikiteisminį tyrimą atlikę Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai nustatė, kad apskaitos dokumentuose nebuvo įrašytos Kupiškio miesto parduotuvėje faktiškai gautos 74 tūkstančių 936 litų pajamos už parduotas prekes, nes buvo fiksuojamos ne visos parduotos prekės ir ne visi už jas gauti pinigai, taip pat padaryti kiti pažeidimai.

Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius perdavė nagrinėti miesto apylinkės teismui nusikaltimų finansų sistemai baudžiamąją bylą, kurioje juridinis asmuo – Pasvalio rajone registruota uždaroji akcinė bendrovė, kurios buveinė yra Panevėžyje, ir bendrovės direktorius – 31 metų panevėžietis M.B. kaltinami trejus metus apgaulingai tvarkę apskaitą, nuslėpdavę gautas pajamas už statybos darbus ir padarę kitus pažeidimus.

Vadovas, siekdamas išvengti juridinio asmens – uždarosios akcinės bendrovės mokėtinų mokesčių, į deklaracijas ir ataskaitas įrašė žinomai neteisingus duomenis apie pajamas, pelną, turtą ir pateikė juos valstybės įgaliotoms institucijoms, t.y. siekė išvengti 22 tūkstančių 448 litų privalomų sumokėti mokesčių.

Taip pat jie kaltinami neįrašę į darbo užmokesčio žiniaraščius ir bendrovės buhalterinę apskaitą 25 tūkstančių 508 litų, išmokėtų darbuotojams.

Panevėžio apygardos prokuratūros Sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus vyriausiasis prokuroras Gediminas Marcinkevičius teigia, kad už padarytas nusikalstamas veikas – prievolės valstybei vengimą ar siekimą sumažinti tokius įsipareigojimus, yra numatyta baudžiamoji atsakomybė, todėl pasipelnyti nepavyksta. Baudas tenka mokėti ne tik vadovams, nuostolius patiria ir pačios bendrovės.

Šioje byloje yra pateiktas Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos 11 tūkstančių 935 litų ir Panevėžio apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos 10 tūkstančių 513 litų civiliniai ieškiniai valstybei padarytai žalai atlyginti.  

Ikiteisminį tyrimą atliko Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Panevėžio apskrities skyriaus pareigūnai, jį kontroliavo ir organizavo Panevėžio apygardos prokuratūros Antrojo skyriaus vyriausiojo prokurorai

Už apgaulingą apskaitos tvarkymą įstatymai numato baudą arba laisvės atėmimo bausmę iki ketverių metų, už neteisingų duomenų apie pajamas pateikimą – baudą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius