Vilniaus miesto valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriaiatliko planinius UAB „Barbera“ restoranų „Da Antonio“ (L.Stuokos-Gucevičiausg. 1 ir Vilniaus g. 23, Vilnius) patikrinimus, kurių metu nustatė higienosbei maisto gamybos technologijų pažeidimų, teigiama išplatintame pranešime.
Pasak Vilniaus miesto maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės Astos Maminskienės, abejuose restoranuose maisto tvarkymo metu buvo nesilaikoma savikontrolės reikalavimų (neužtikrinta svarbių rizikos valdymo taškų kontrolė), viename iš restoranų rasti nekokybiški ir vartojimui netinkantys pasibaigusiu tinkamumo vartoti terminu maisto produktai (marinuota lašiša su pašaliniu kvapu, šaldyta lašiša, šaldytos anties šlaunelės, vaniliniai ledai).
Inspektorės teigimu, restoranuose nesilaikoma patalpų higienos, produktų atsekamumo reikalavimų (dalis pagamintų pusgaminių be ženklinimo etikečių), netinkamomis sąlygomis atšildomi sušaldyti maisto produktai, nustatyti gaminamų patiekalų gamybos technologijų aprašymų pažeidimai. Siekiant nustatyti, ar maisto produktai atitinka saugos reikalavimus, Vilniaus g. esančiame „Da Antonio“ restorane paimti produktų bei paviršių nuoplovų mėginiai laboratoriniams tyrimams.
Planinių patikrinimų metu AB „Itališkas skonis“ picerijoje „Olia lia“ ir ledainėje „Soprano“ (Ozo g. 25, Vilnius) inspektoriai nustatė, kad produktai laikomi netinkamomis sąlygomis (neteisingi temperatūriniai režimai), neužtikrinami produktų tinkamumo vartoti terminai ir patiekalų terminis apdorojimas (techniškai netvarkingas termometras).
Viešojo maitinimo įmonių atsakingiems asmenims už nustatytus pažeidimus pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą skirtos nuobaudos, taip pat uždrausta naudoti nekokybiškus maisto produktus. Pasak Vilniaus miesto maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Algirdo Špuko, Vilniaus g. esančiam „Da Antonio“ restoranui administracinė nuobauda bus skirta gavus tikrinimo metu paimtų produktų bei paviršių nuoplovų mėginių tyrimų rezultatus iš Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Laboratorijos departamento.
Pasak A.Maminskienės, šios viešojo maitinimo įmonės įtrauktos į padidintos rizikos įmonių sąrašą ir bus tikrinamos dažniau.
Viešojo maitinimo įmonės pagal riziką skirstomos į padidintos rizikos (vaikų ikimokyklinio ugdymo įmonės – tikrinamos 2–3 kartus per metus, vidutinės rizikos (mokyklos – tikrinamos 1–2 karus per metus) bei mažos rizikos įmonės – kartą per du metus (pvz. degalinių mažmeninės prekybos įmonės). Visos viešojo maitinimo įstaigos privalo įgyvendinti ir vadovautis geros higienos praktikos ar RVASVT sistemos reikalavimais. Teritorinių valstybinių maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nuolat atlieka planinius ir neplaninius (pagal gautus vartotojų skundus ir kt.) patikrinimus viešojo maitinimo įmonėse.