Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už nužudymą nepilnametis Kupiškio rajono gyventojas kalės šešerius metus

Panevėžio apygardos teismas už nužudymą skyrė 6 metų laisvės atėmimo bausmę šešiolikmečiam jaunuoliui iš Kupiškio rajono.
Peilis
Peilis / 15min.lt nuotr.

Teismas nustatė, kad praėjusiais metais Tiltagalių kaime vėlų balandžio vakarą tuo metu penkiolikos E.S. konflikto metu dėl asmeninio pykčio dūrė peiliu nukentėjusiajam M.N. į kaklą. Sužalotas dvidešimtmetis vežamas į ligoninę mirė.

Panevėžio apygardos teismo duomenimis, nepilnametis savo kaltę pripažino iš dalies. Jis neneigė dūręs peiliu nukentėjusiajam, tačiau sakė nužudyti neketinęs.

Tačiau teismas pažymėjo, jog smūgiuodamas peiliu  M.N. į kaklo sritį, kaltinamasis suvokė, jog gali sužaloti nukentėjusįjį į gyvybei pavojingą vietą, t. y. kaltinamasis negalėjo nesuprasti, kad toks veiksmas kelia realų pavojų nukentėjusiojo gyvybei. 

Teismas išteisino jaunuolį dėl kaltinimo, kad jis nužudė M.N. iš chuliganiškų paskatų. Kolegija konstatavo, kad E.S. dūrė nukentėjusiajam būtent po to, kai M.N. jį pastūmė ar sudavė nestiprų smūgį į krūtinę. Dėl to teismas padarė išvadą, kad smūgio peiliu priežastis buvo kilęs pyktis ir noras atkeršyti dėl M.N. atliktų veiksmų prieš kaltinamąjį.

Skirdamas E.S. bausmę, teismas atsižvelgė į padaryto nusikaltimo pavojingumo laipsnį ir pobūdį, jo pasekmes, padarymo aplinkybes, motyvus ir tikslus, kaltinamojo asmenybę, taip pat ir į bausmių skyrimo nepilnamečiams ypatumus, numatytus Baudžiamajame kodekse.

Nepilnamečio kaltinamojo atsakomybę lengvinančia aplinkybe pripažinta tai, kad jis prisipažino padaręs nusikaltimą ir nuoširdžiai gailėjosi nusikaltęs, atsakomybę sunkinanti aplinkybė – nusikaltimą padarė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio.

E.S. nusikalto labai jauno amžiaus, tačiau jau būdamas teistas už 5 vagystes. Už šias veikas jam buvo paskirta laisvės apribojimo bausmė, tačiau jis nesilaikė teismo skirto įpareigojimo mokytis, nelankė mokyklos, dėl to bausmė buvo pakeista areštu, o iš šios bausmės atlikimo vietos E.S. buvo paleistas vos prieš dvi savaites iki nužudymo.

Be to, po pirmo nuosprendžio priėmimo iki pasiunčiant E.S. atlikti arešto bausmės, jis įvykdė dar 7 vagystes, už kurias yra nubaustas realia laisvės atėmimo bausme.

Nustatydamas laisvės atėmimo bausmės vidurkį teismas atsižvelgė į tai, kad laisvės atėmimo bausmė nepilnamečiam asmeniui negali viršyti dešimties metų, o jos minimumą sudaro pusė minimalios atitinkamo straipsnio sankcijoje numatytos bausmės (3,5 metų). Šiuo atveju, teismas paskyrė E.S. 6 metų laisvės atėmimo bausmę, kuri yra artima bausmės vidurkiui (6,9 metų).

Panevėžio apygardos teismo nuosprendį per 20 dienų galima apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius