Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už prekybą žmonėmis skirtos griežčiausios iki šiol buvusios bausmės

Ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas paskelbė nuosprendį dar vienoje baudžiamojoje byloje dėl prekybos žmonėmis, kuriuo prekeiviams žmonėmis skirtos griežčiausios iki šiol buvusios bausmės: Darius Antonovas (ankstesnė pavardė - Kakta) ir Robertas Ciukšo pripažinti kaltais dėl prekybos žmonėmis ir nuteisti 11 m. laisvės atėmimo bausmėmis.
Pasivaikščiojimas po Lukiškių kalėjimą
Kalėjimas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Policijos departamentas praneša, kad jų bendrininkai Remigijus Šimutis pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis ir nuteistas 10 m. laisvės atėmimo bausme,  Robertas Songaila pripažintas kaltu dėl prekybos žmonėmis ir nuteistas 9 m. laisvės atėmimo bausme, Karolina Antonovaitė pripažinta kalta dėl prekybos žmonėmis ir nuteista 7 m. laisvės atėmimo bausme.

Baudžiamoji byla į teismą perduota 2008 m. vasario 25 d., ją tyrė Lietuvos kriminalinės policijos biuras su Vilniaus apskrities vyriausiuoju policijos komisariatu, vadovaujant Vilniaus apygardos prokuratūrai, bendradarbiaudami su Jungtinės Karalystės Sunkių organizuotų nusikaltimų tarnyba (SOCA).

Šios bylos tyrimo metu Lietuvos Respublikos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos bendradarbiavimas atvėrė naujus kelius policijai renkant įrodymus sudėtingose prekybos žmonėmis tyrimo bylose. Šios bylos teisminio nagrinėjimo metu, pirmą kartą Lietuvos Respublikos ir Jungtinės Karalystės teisėsaugos istorijoje, prieš Lietuvos organizuotas nusikalstamas grupes, pardavinėjusias merginas Anglijoje, liudijo Albanijos pilietis, nuteistas už prekybą žmonėmis Jungtinėje Karalystėje.

Į Lietuvą etapuotas Albanijos pilietis, nuteistas 7 metams laisvės atėmimo Jungtinėje Karalystėje, priklausė nusikalstamai albanų grupuotei, iš lietuvių supirkinėjusiai merginas dirbti Birmingemo ir Kardifo viešnamiuose prostitutėmis. Merginoms buvo žadama, kad jos darbuosis viešbučiuose ir restoranuose. Šioje byloje Jungtinėje Karalystėje parodymus davė keturios nukentėjusios lietuvės. Lietuvos policija bendradarbiavo su britų policija šio tyrimo metu.

Sutikęs bendradarbiauti su Lietuvos policija, Albanijos pilietis Lietuvos teisme parodymus davė prieš Lietuvos organizuotų nusikalstamų grupių narius, kurių nusikalstama veika, siekianti 2003 m., tiriama trijose baudžiamosiose bylose.

Su britų policijos pagalba buvo surastos ir tyrimo metu nustatytos šioje šalyje buvusios nukentėjusiosios. Visos jos davė parodymus teisme. Dvi bylos iš trijų jau perduotos į teismą, trečia bus perduota artimiausiu metu.

Visose trijose bylose baudžiamojon atsakomybėn patraukta iš viso 19 asmenų. Tarp įtariamųjų yra ir Albanijos pilietis, kuriam išduotas Europos arešto orderis. Turimais duomenimis, jis taip pat yra Jungtinėje Karalystėje. Vieną iš tyrimų paspartino ir tai, kad vienas pagrindinių įtariamųjų sutiko bendradarbiauti su policija. Iš viso šiose trijose bylose nustatytos ir parodymus davė 32 nukentėjusiosios.

Patraukus baudžiamojon atsakomybės asmenis keturiose bylose, žymiai sumažėjo nustatomų prekybos žmonėmis atvejų, susijusių su lietuviais. Pavyzdžiui, 2007 m. didesnė dalis pradėtų ikiteisminių tyrimų dėl prekybos žmonėmis, buvo susijusi su nusikalstama veika, įvykdyta iki 2007 m. Policija tikisi, kad toks sėkmingas bendradarbiavimas ne tik sutrumpins ikiteisminių tyrimų trukmę, bet ir įkvėps ieškoti naujų įrodymų surinkimo būdų šiose sudėtingose bylose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius