Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už studentės nužudymą ir sudeginimą iki gyvos galvos nuteistas Rolandas Lenkaitis įtikino, kad nusipelnė gyventi geriau

Dėl devyniolikmetės Panevėžio konservatorijos studentės nužudymo kalėti iki gyvos galvos nuteistą panevėžietis bus perkeltas iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo (TIK) į Pravieniškių pataisos namus, kur žudikai išlaikomi kur kas geresnėmis sąlygomis. Taip nusprendė sostinės teisėjai.
Evelinos laidotuvės Panevėžyje
Asociatyvinė iliustracija: Evelinos laidotuvės Panevėžyje. Panevėžio kraštą per keliolika metų sukrėtė du kraupūs merginų nužudymai. / Irmanto Gelūno nuotr.

Neseniai 15min.lt rašė, kad bagažinėje pražudytos moksleivės iš Dembavos tragedija priminė prieš 12 metų Panevėžyje pagrobtos, kankintos ir sudegintos studentės dramą. 

2001 m. didžiulį atgarsį visuomenėje buvo sukėlusi tragedija, kai Panevėžio rajone žudikai sudegino 19-metę Panevėžio konservatorijos studentę Renatą Vareikaitę.

Kita tų pačių žudikų pagrobta mergina liko gyva – dukart numesta nuo tilto į apledėjusią upę mirties išvengė tik per stebuklą.

Abiejų egzekucijų vykdytojai Lorencas Valkauskas ir Rolandas Lenkaitis šiuo metu atlieka jiems skirtą bausmę – kali iki gyvos galvos.

2014-ieji metai R.Lenkaičiui prasideda nuo puikios žinios – teisėjai sutiko jį perkelti iš Lukiškių (TIK) į Pravieniškes.

Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad dėl studentės nužudymo kalėti iki gyvos galvos nuteistas panevėžietis jau nusipelno geresnių kalinimo sąlygų, penktadienį rašo Delfi.lt.

Pravieniškių pataisos namuose R.Lenkaičiui bus sudarytos sąlygos artimiau bendrauti su laisvėje jo vaikus auginančia sutuoktine.

Aukų ieškojo radijo pažinčių laidoje

Kraupieji 2001-ųjų įvykiai nuo pat pradžių dvelkė cinizmu – nusikaltėliai su būsimomis aukomis ieškodavo pažinčių per regioninės radijo stoties „Pulsas“ laidą „Amūro strėlė“. Žudikai suvaidindavo susidomėjusius gerbėjus, kviesdavo merginas į pasimatymus ir jas užpuldavo.

SNusikaltėliams rūpėjo, kad auka turėtų mobilųjį telefoną. Šį turtą būdavo lengviausia pelningai parduoti.

Panevėžio konservatorijos studentė R.Vareikaitė į kauniečio L.Valkausko ir panevėžiečio R.Lenkaičio žabangas pateko 2001 m. vasario 25-ąją.

Lemtingą sekmadienio vakarą, apie 17 val., Renata išėjo iš bendrabučio į pasimatymą su vaikinu (R.Lenkaičiu), prisistačiusiu Vaido vardu. Romantiškas susitikimas turėjo įvykti prie restorano „Pušynas“.

Nusikaltėliai čiupo elektros laidą ir studentę pasmaugė. Siekdami sunaikinti įkalčius, žudikai aukos kūną apipylė benzinu ir padegė. Netrukus R.Lenkaitis su L.Valkausku jau rengė naujus kraupius žygius.

„Vaidas“ buvo sakęs studentei, jog dirba policijoje, netgi kvietė užsukti ją į nuovadą, tikriausiai todėl mergina nepažįstamuoju pernelyg pasitikėjo.

Pasimatymas virto košmaru

Susitikusi su „Vaidu“, Renata ryžosi sėsti į automobilį „Opel Ascona“, kuriame, be naujojo „gerbėjo“, sėdėjo ir L.Valkauskas su tuomet dar nepilnamete Rita Lupeikyte.

Nusikaltėliai nuvežė R.Vareikaitę į Paberžio kaimą (Panevėžio r.) prie nebaigto statyti pastato šalia greitkelio Šiauliai–Vilnius.  

Nuvedę studentę į statybų vidų, nusikaltėliai puolė ją mušti. R.Lenkaitis smogė aukai du kartus į galvą ir du kartus į veidą, tris kartus spyrė į šoną, o L.Valkauskas daužė pagaliu, spyrė į šoną, kumščiu smogė į veidą.

Paskui nusikaltėliai čiupo elektros laidą ir studentę pasmaugė. Siekdami sunaikinti įkalčius, žudikai aukos kūną apipylė benzinu ir padegė.

Po to žudikai rengė naujus kraupius žygius. Pasinaudoję dar viena radijo pažintimi, nusikaltėliai įviliojo į spąstus 21 metų biržietę Juditą Budginaitę. Ši pagrobtoji irgi išgyveno tikrą siaubą, o gyvybę ji išsaugojo tik per stebuklą.

Aukščiausiasis Teismas nepasigailėjo

Kalėjimo iki gyvos galvos bausmė Panevėžio apygardos teismo nuosprendžiu 23 metų L.Valkauskui ir 27 metų R.Lenkaičiui buvo skirta 2001 m. spalį.

Ir L.Valkauskui, ir R.Lenkaičiui dar buvo skirtos 12 500 litų baudos, konfiskuojant visą jų turtą. Tuo pačiu nuosprendžiu R.Lenkaitį norėta pripažinti itin pavojingu recidyvistu, tačiau vėliau Lietuvos apeliacinis teismas šią verdikto dalį panaikino kaip nepagrįstą.

Žudikų pagalbininkė R.Lupeikytė pasiųsta kalėti tik 5 metus, nors prokurorai siūlė teismui atimti jos laisvę dešimtmečiui.

Galutinį tašką R.Lupeikytės, L.Valkausko ir R.Lenkaičio byloje 2002 m. spalį padėjo Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

R.Lenkaitis geba aplinkoje užtikrinti sau norimą saugumą, kontroliuoja savo pasisakymus, emocinius protrūkius, lengvai susitvardo, su artimaisiais palaiko artimus socialinius ryšius.

Delfi.lt žiniomis, Lukiškių kalėjime dažytoju dirbęs R.Lenkaitis kas mėnesį 80 proc. savo gaunamo atlyginimo perveda laisvėje esantiems vaikams, o likusių pinigų jam ir taip nepakanka būtiniausiems poreikiams tenkinti, todėl nuteistasis iki šiol negalėjo atlyginti žalos nukentėjusiesiems.

Atgailauja, tvardosi, bendrauja su šeima

„Pripažįstu, kad mano padaryti nusikaltimai yra labai sunkūs, tačiau už tai esu nuteistas griežtai – laisvės atėmimu iki gyvos galvos, – teisme teigė nusikaltėlis. – Pataisos namuose galėčiau artimiau bendrauti su savo artimaisiais bei sutuoktine, nes gyvendamas kalėjimo sąlygomis negaliu gauti asmeninių pasimatymų“.

Perkelti žudiką į pataisos namus rekomendavo ir Lukiškių kalėjimo administracija – kalėjime jis atliko daugiau nei 12 metų jam skirtos laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmės, be to, jo elgesys vertinamas teigiamai.

„R.Lenkaitis laikosi savo principų, nepažeisdamas kitų, geba aplinkoje užtikrinti sau norimą saugumą, kontroliuoja savo pasisakymus, emocinius protrūkius, lengvai susitvardo, su artimaisiais palaiko artimus socialinius ryšius laiškais, telefoniniais pokalbiais bei pasimatymų metu“, – kas nurodoma kalėjimo administracijos tarpininkavo rašte, cituoja Delfi.lt.

Palankią išvadą žudikui pateikė ir psichologinė tarnyba, ir kalėjimo Socialinės reabilitacijos skyriaus darbuotojai, pažymėję, kad kalinys „optimistiškai vertina savo ateitį, lengvai bendrauja, vengia konfliktų“, todėl „nėra agresyvi, pavojinga kitiems nuteistiesiems asmenybė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius