Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Užsieniečio nužudymo Šiluvoje pėdsakus atskleidė avarija sankryžoje

Prieš dešimt dienų Šiluvą, garsėjančią savo atlaidais, sukrėtė provincijai neįprasta žmogžudystė. Buvo nužudytas čia apsigyvenęs danas. Šventoje Raseinių rajono vietoje ramybės ieškojusį Danijos karalystės pilietį, kaip spėjama, pakirto iš pažiūros taikaus vaikino smūgiai. Įtariamasis netgi buvo įsiliejęs į miestelio kultūrinį gyvenimą: dainavo vietos kaimo kapeloje. Plačiau apie šią kraupią istoriją – Raseinių rajono laikraščio autoriaus Arūno Dambrausko pasakojime, kurį pateikiame 15min.lt skaitytojams.
dano namas
Namuką gražioje Šiluvos miestelio vietoje įsigijusiam danui Nilsenui Erlandui Elgaardui nebuvo lemta jį sutvarkyti. „Alio, Raseiniai“ nuotr.

Negalėjo prisiskambinti

57 metų Danijos pilietis Nilsenas Erlandas Elgaardas į Šiluvą atsikraustė neseniai. Praėjusių metų lapkritį iš liaudies dailininkės Zuzanos Ličkutės jis nusipirko Šilo gatvėje esantį ketvirčio hektaro sklypą su nedideliu mediniu namuku ir vaizdu į gražias apylinkes. Pačiame miestelio pakraštyje esantį žemės lopinėlį supa pušynais įrėminti kalvoti laukai, o kitoje pusėje, maždaug už kelių šimtų metrų, matyti garsioji Šiluvos koplyčia. Kad puikiais vaizdais buvo grožimasi, liudija kieme išlikusios kai kurios detalės: ties reginiu į nedidelį slėnį iki šiol stovi kėdė, o aplink ją – pilna nuorūkų.

Iš pirmo žvilgsnio nuošali vieta Šilo gatvėje atrodo kaip tikras Dievo užantis. Bet regimybė kartais būna apgaulinga. Praėjusį savaitgalį danas prie savo namuko rastas negyvas. Jo kūnas jau buvo suiręs. Matėsi, kad sužalota nužudytojo galva.

57 metų Danijos pilietis Nilsenas Erlandas Elgaardas į Šiluvą atsikraustė neseniai. Praėjusių metų lapkritį iš liaudies dailininkės Zuzanos Ličkutės jis nusipirko Šilo gatvėje esantį ketvirčio hektaro sklypą su nedideliu mediniu namuku ir vaizdu į gražias apylinkes.

Savaitraščio „Alio, Raseiniai“ duomenimis, pirmasis Danijos piliečio pasigedo jo tautietis Re-ne Blomas Waehrensas, kuris vadovauja Kaulakių kaime veikiančiai granulių gamybos įmonei „RW produktai“.

Danas niekaip negalėjo prisiskambinti savo bičiuliui – į skambučius niekas neatsakydavo. Įtarimą sukėlė tai, kad vieną kartą kažkas atsiliepė, tačiau netrukus telefoną išjungė. Beveik neabejojama, kad į skambutį buvo sureagavęs žudikas.

Įvykis sankryžoje

Įtariamo žudiko paieškas policijos pareigūnams atsitiktinai palengvino praėjusio šeštadienio naktį Šiluvoje užregistruotas eismo įvykis: Raseinių ir Žaiginio gatvių sankryžoje įvyko avarija, kurios metu nukentėjo dano N.E.Elgaardo automobilis.

Tačiau jį vairavo ne danas, bet į Šiluvą šią vasarą atsikraustęs septyniolikmetis Nerijus D.  Pareigūnams jis pasakojo, kad danas yra išvykęs į tėvynę ir patikėjęs jam saugoti namelį bei automobilį.

Netrukus išsiaiškinta, kad Danijos pilietis tuo metu jau buvo negyvas – pirminiais duomenimis, mirtini smūgiai jį užklupo maždaug birželio pabaigoje. Atrodo, kad įtariamuoju vėliau tapęs vaikinas ypatingai nesislapstė: miestelio gyventojai pastarosiomis dienomis jį pastebėdavo važinėjantį apyseniu dano automobiliu.

„Niekada jo pėsčio nematėme – visada važiuotas“, – savaitraščiui tvirtino miestelio gyventoja. Nerijus D. policijai jau buvo žinomas – šiais metais jo atžvilgiu pradėtas tyrimas. Jaunuolis jau prisipažino dėl Šiluvoje įvykdyto  nusikaltimo.      

Motina – sukrėsta

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai nusikaltimo motyvų kol kas neatskleidžia. Sukrėsta yra Šiluvos kavinėje dirbanti įtariamojo mama.

„Tikrai nieko nepasakosiu“, – nelaimės prislėgto žmogaus balsu ištarė ji ir nuo kavinės baro pasišalino į tarnybines patalpas. Įtariamojo mama apibūdinama kaip atsakinga, savo sūnaus gyvenimu besirūpinanti moteris. Apie tai savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ pasakojo Tytuvėnų gimnazijos, kurioje vaikinas yra baigęs dešimt klasių, direktorė Irma Stankuvienė.

Kalbinti miestelio gyventojai Danijos pilietį prisiminė kaip malonų, mandagų ir santūrų žmogų.

„Aišku, kad pedagogai to įvykio yra labai sukrėsti. Vaikiną galima apibūdinti kaip neblogą mokinį: jo vidurkis – 6,9 balo. Papildomai lankė meno profilio užsiėmimus. Paskutinį kartą jį matėme birželio mėnesį, kai gimnazijoje vyko pagrindinio klasių ugdymo baigimo pažymėjimų įteikimo šventė.

Mama juo tikrai rūpinosi: nuolat domėjosi kaip sekasi, noriai bendraudavo su pedagogais, klausydavo jų patarimų. Tiesa, esame girdėję, kad už mokyklos ribų jos sūnus sukeldavo rūpesčių“, – sakė gimnazijos vadovė.

Bičiulį slegia liūdesys

Kalbinti miestelio gyventojai Danijos pilietį prisiminė kaip malonų, mandagų ir santūrų žmogų.

„Su juo dažniausiai pasisveikindavome galvos linktelėjimu, kai jis pro mano kiemą važiuodavo į savo namelį. Kiek daugiau teko bendrauti tuo metu, kai danas seniūnijoje tvarkėsi su gyvenamąja vieta susijusius formalumus“, – savaitraščiui „Alio, Raseiniai“ sakė Šiluvos seniūnas Juozas Šlepas.

Kaulakiuose esančiai įmonei vadovaujantis danas R.B.Waehrensas nenorėjo kalbėti apie nužudytą bičiulį.

„Liūdesys didžiausias. Jam dabar niekuo negalime padėti, todėl nieko nenorėčiau ir kalbėti“, – tokius dano žodžius perdavė vienas įmonės vadovų Remigijus Vaznonis.

Šaltinių duomenimis, Šiluvoje nužudytas užsienietis buvo išsituokęs, du jo suaugę vaikai gyvena Danijoje.

Butą nuomojosi

Namuką ir nedidelį sklypą Šilo gatvėje nusipirkęs N.E.Elgaardas pastaraisiais mėnesiais gyveno Jono Pauliaus II gatvėje, kur nuomojosi kaip jaukų vasarnamį įrengtas lauko virtuvės patalpas. Toje pačioje gatvėje lūšną primenančiame mediniame pastate glaudėsi ir nepilnametis Nerijus D.

Namuką ir nedidelį sklypą Šilo gatvėje nusipirkęs N.E.Elgaardas pastaraisiais mėnesiais gyveno Jono Pauliaus II gatvėje, kur nuomojosi kaip jaukų vasarnamį įrengtas lauko virtuvės patalpas.

Dano nusipirktame name vyko remonto darbai, tad šeimininkui nuolat reikėjo darbininkų. Užsienietis visiškai nebuvo panašus į turčių, tad nuolat samdėsi padienius talkininkus. Bene pagrindinis samdinys buvo Nerijus D.

„Iš pažiūros šis vaikinas tikrai atrodo taikus, niekuo neišsiskiriantis, ramaus būdo. Tad gali būti, kad danui nekėlė jokių įtarimų“, – sakė savaitraščio kalbinta viena šiluviškė. Tiesa, jos žiniomis, vaikinas dalyvaudavo anoniminių alkoholikų grupės renginiuose – kalbama, kad su kitais saviveiklininkais rengdavo kažkokias programas.

Bendravime – spragos

Šiluvą ir jos gyventojus puikiai pažįstantis seniūnas J. Šlepas sakė, kad nepilnametį Nerijų D. miestelyje pirmą kartą pastebėjo vasaros pradžioje. „Jono Pauliaus II gatvėje gyvenantis Vaitkus man pasakojo, jog bare gerdamas alų sužinojo, kad tas vaikinas ieško, kur apsigyventi, ir priėmė jį pas save“, – sakė seniūnas.

J.Šlepas pasakojo, kad vietinėje kapeloje barškalais tarškinantis Vaitkus į kapelą buvo įtraukęs ir Nerijų D.

„Neseniai viename kaime kapela surengė pasirodymą. Žmonės atkreipė dėmesį, kad Nerijus beveik nemoka dainos žodžių. Bet kapelai dideli meniniai reikalavimai nekeliami. Galbūt net svarbiau tai, kad vaikinas nori dalyvauti saviveikloje“, – sakė vienas savaitraščio „Alio, Raseiniai“ pašnekovas.

Tačiau kalbintiems šiluviškiams ramybės iki šiol neduoda klausimas: kaip gyvenimo patirties turintis, protingas danas galėjo pasitikėti visiškai nepažįstamu vaikinu. Paklausėme, ką apie tai mano seniūnas: „Sunku pasakyti. Danas nekalbėjo lietuviškai. Akivaizdu, kad tai jam trukdė geriau pažinti žmones, su kuriais teko bendrauti ir turėti bendrų reikalų“, – svarstė Šiluvos seniūnas.

Raseinių rajono laikraštis „Alio Raseiniai“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius